Közélet, hírek

"Budapest Építészeti Nívódíja 2003"

2003.12.01. 11:36

A díjazottak.

Általános ismertetés
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala nyilvános pályázatot hirdetett a 2003. évre "Budapest Építészeti Nívódíja 2003" címmel 2003. szeptember 29-én. A Nívódíjat az arra érdemesnek talált megvalósult építészeti alkotások nyilvános pályázat keretében nyerhették el. A pályázatok beadásának időpontja 2003. október 29. volt. Az eredményhirdetés időpontja 2003. december 1.

A pályázat célja, a részvétel feltételei

  • az építészeti és környezetkultúra fejlődésének, új érték teremtésének, valamint a hagyományos értékek megőrzésének elősegítése,
  • a városképet formáló, jelentős nagyságrendű épületek, vagy épületegyüttesek elismerése és megismertetése,
  • az igényesen megtervezett és megépített, illetve magas színvonalon, értéknövelő módon rehabilitált nagyobb lakóházak és középületek megismerése, meg­ismertetése, és az építésben résztvevő érdekelt felek jó együttműködésének ösztönzése.

A pályázatra benevezhettek Budapest közigazgatási területén megvalósult, a főváros é­pí­tészeti arculatát befolyásoló, új, illetve értéknövelő módon rehabilitált épületek, így a négylakásos, vagy nagyobb lakóépületek, középületek, ipari épületek, egyéb épületek. A pályázatra csak olyan épülettel lehetett jelentkezni, amelynek tervezője azonos az építési és használatbavételi engedélyben feltüntetettel, és amelynek hasz­ná­lat­ba­vételi engedélyét 2001. július 1. után adták ki. Nem vehetett részt a pályázaton olyan épület, amely nem rendelkezett jogerős használatbavételi engedéllyel, vagy az épí­tés­sel kapcsolatban szerzői jogi vagy etikai vita áll vagy állt fönn. Pályázatot nyújthatott be minden olyan személy, aki az épület megvalósításában felelős tervezőként, generálkivitelezőként vagy tulajdonosként (építtetőként) közre­működött, és a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek ismerte el.

A pályázatok beadása
A pályázatra 10 pályázat érkezett. A pályázatokat a Bírálóbizottság előtt bontotta a bizottság elnöke 2003. november 3-án a Főépítészi Iroda tanácstermében. A Bírálóbizottság a 10. sorszámú pályaművet bírálat nélkül kizárta, mert tartalma nem felelt meg a kiírásban foglaltaknak.

Pályázatok elbírálása
A Bírálóbizottság szomorú tényként értékelte, hogy az idei NÍVÓDÍJ pályázatra csak 10 terv érkezett és abból egyet jó színvonala ellenére ki kellett zárni. A kisszámú pályázat viszont általában nagyon jó színvonalú, jelentős középület. Idén kizárólag középületeket neveztek be, lakóház nem érkezett a pályázatra. A pályázatra benyújtott épületek közül a benyújtott anyagok tanulmányozása után a Bizottság úgy döntött, hogy 8 épületet látogat meg közösen, testületileg. Az épület­látogatások 2003. november 10-én, hétfőn zajlottak. Egy épületet a bizottság egyik tagja egyénileg nézett meg.

Az épületlátogatásokat követően minden épületről írásos bírálat készült.
A Bírálóbizottság utoljára 2003. november 17-én ült össze. A tagok közül egy fő nem volt jelen. A záróülésen minden bizottsági tag javaslatot te­he­tett arra, hogy mely pályázatok kerüljenek díjazásra. A tagok egyenként is elmond­ták véleményüket a vita­tott kérdésekben. A bizottság fontosnak tartotta, hogy a kiírásnak megfelelően Budapest építészeti arculatát befolyásoló, é­pí­tészetükkel, környezetformáló erejükkel példaértékű középületeket díjazzon. A vélemények meghallgatása után a bizottság szavazott a díjak odaítéléséről. Úgy ítélték meg, hogy idén két pályázat érdemes a Nívódíj elnyerésére, kettő különösen színvonalas pályázat pedig dicséretre érdemes.

A Bíráló Bizottság két tartózkodással úgy döntött, hogy:

  • kettő pályázat nyeri el "Budapest Építészeti Nívódíja 2003" címet. A díjazottak emlékérmet és oklevelet kapnak, pályázatonként 400 000 Ft díjazásban részesülnek.
  • dicséretben részesül és oklevelet kap kettő pályázat. Pénzjutalmuk pályázatonként 200 000 Ft.

A díjazásban részesült pályaművek és alkotóik:
"BUDAPEST ÉPÍTÉSZETI NÍVÓDÍJA 2003" EMLÉKÉRMET ÉS OKLEVELET NYERTEK:

6. számú pályázat:
Budapest Sportaréna, emelt szintű gyalogos tér és létesítményei
XIV. ker. Budapest, Hungária krt.- Kerepesi út
Tervezők: Skardelli György, Pottyondy Péter, Gáspár László, Lázár Ferenc, Szabados László, KÖZÉPÜLETTERVEZŐ Rt.
Tulajdonos/építtető: Rendezvénycsarnok Rt.
Oklevélen szerepel: Skardelli György, Pottyondy Péter, Gáspár László, Lázár Ferenc, Szabados László

2. számú pályázat:
Alkotás Point Irodaház
XII. ker. Budapest, Alkotás u. 50.
Építész tervezők: Hőnich Richárd, Keller Ferenc, Cságoly Ferenc, Építész Stúdió Kft.
Tulajdonos: AIG/LINCOLN
Kivitelező: Strabag Építő RT. 48. direkció
Oklevélen szerepel: Hőnich Richárd, Keller Ferenc, Cságoly Ferenc, Építész Stúdió Kft., AIG/LINCOLN, STRABAG Építő RT. 48. direkció

"BUDAPEST ÉPÍTÉSZETI NÍVÓDÍJA 2003" DICSÉRŐ OKLEVELET NYERTEK:

1. számú pályázat:
Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium
II. ker. Budapest, Medve u. 5-7.
Építész tervező: Sólyom Benedek, Cságoly Ferenc, Építész Stúdió Kft.
Tulajdonos: Budapest Főváros II. ker. Önkormányzata
Kivitelező: Baucont Rt.
Oklevélen szerepel: Cságoly Ferenc, Sólyom Benedek, Budapest Főváros II. ker. Önkormányzata, Baucont Rt.

8. számú pályázat:
Uránia Nemzeti Filmszínház
VIII. ker. Budapest, Rákóczi út 21.
Építész tervező: Mányi István, Mányi István Építész Stúdió Kft.
Tulajdonos/építtető: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
Kivitelező: Architekton Rt.
Oklevélen szerepel: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Mányi István Építész Stúdió Kft., Szenes Design Stúdió Kft., Dr. Németh Mérnökiroda Bt. Architekton Rt.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk