Épületek/Örökség

Betelik a betonpohár

1/11

Friss beton

?>
Friss beton
?>
felszolgálva
?>
?>
balról: Jávor István, Molnár Péter, Perczel Anna, dr. Kollonay Enikő, dr. Bakó Katalin, Bihari László
?>
Jávor István, Molnár Péter, Perczel Anna, dr. Kollonay Enikő, dr. Bakó Katalin, Bihari László
?>
Jávor István, Molnár Péter, Perczel Anna
?>
Jávor István, Molnár Péter, Perczel Anna
?>
dr. Kollonay Enikő, dr. Bakó Katalin
?>
Koccintás
?>
Óvás képeslapok
?>
1/11

Friss beton

Betelik a betonpohár
Épületek/Örökség

Betelik a betonpohár

2010.01.26. 12:29

Változatlanul folyik a zsidónegyed rombolása, köt a beton a Teréz/Erzsébetvárosban. Felszolgálva négy civil szervezet sajtótájékoztatóján.

Pezsgőspohárban felszolgált friss betonnal kedveskedtek a jelenlévőknek január 21-én az ÓVÁS!Egyesület, a Szindikátus EgyesületNagydiófa utcaiak és a Védegylet által tartott közös sajtótájékoztatón a Sirályban. A résztvevők részletesen beszámoltak arról, hogy történhet bármi – erőteljes figyelmeztetés az UNESCO-tól, rendőrségi letartóztatások, felszólítás a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosától (JNO) arra, hogy a törvénytelen szabályozási terv helyett új szabályozási terv készüljön és lépjen érvénybe a változtatási tilalom – mindezek ellenére folytatódik a zsidónegyed tönkretétele. Éppen ezért folyt a beton, és a jövőben látványos és ugyanakkor szakmailag megalapozott formában mutatják be, ami voltaképpen nem szorulna bizonyításra: a múlt építészeti és kulturális értékeinek megőrzésével is lehetséges a mai igényeknek megfelelő városi lét, és ez hosszú távon nem le-, hanem felértékelődést jelent.

 

Friss beton
1/11
Friss beton

felszolgálva
2/11
felszolgálva

3/11

 

Sorozatosan adnak ki engedélyeket a VII. kerületben a 2008. szeptember 19-én elfogadott Szabályozási Terv alapján, holott az semmiben nem különbözik az előzőektől, és a tervről a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa megállapította, hogy törvénysértő, elsősorban a következők miatt:

 • nem vette figyelembe az állam nemzetközi kötelezettségvállalásait
 • nem vette figyelembe az örökségvédelmi szempontokat, hiányzik az örökségvédelmi vizsgálat
 • nem vette figyelembe a környezeti szempontokat, hiányzik a környezetvédelmi vizsgálat
 • nem kapta meg a főpolgármester egyetértését.


A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa 2009 júliusában felszólította

 • a VII. kerületi önkormányzatot, hogy alkosson törvényes rendeletet a szabályozási tervről a törvénysértő helyett, gondoskodjon a Belső-Erzsébetváros világörökségi területén az UNESCO Világörökségi Bizottsága által tett ajánlások végrehajtásáról, különös tekintettel a már kiadott bontási és építési engedélyek jegyzői felülvizsgálatára, a lejárt engedélyek visszavonására;
 • gondoskodjon a szükséges mértékű változtatási tilalom elrendeléséről;
 • a Fővárosi Közgyűlést, hogy gondoskodjon a világörökségi helyszínekre és védőzónáikra vonatkozó egyértelmű szabályok megalkotásáról;
 • a kormányt arra, hogy a világörökségi védelemre vonatkozó önálló törvényt lehetőség szerint legkésőbb a 2009. évi őszi ülésszakon terjessze az Országgyűlés elé.

Mindemellett az ombudsmani jelentés elengedhetetlennek tartja a Kezelési Terv jogszabályi megalkotását.

A jelenlegi törvénytelen helyzet kialakulásához nagymértékben hozzájárult, hogy a KÖH elnöke visszatartotta, sőt titkosította a 2008 februárjában elkészült örökségvédelmi értékvizsgálatot. Az értékvizsgálat egyértelműen meghatározta volna, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni a nemzetközi és országos védelem alatt álló városrész épületeivel. Annak érdekében, hogy ez a rendkívül fontos közérdekű anyag nyilvános lehessen, a HVG pert indított, amit meg is nyert, de ez a 2008 szeptemberében elfogadott terv szabályain már nem változtathatott.

 

balról: Jávor István, Molnár Péter, Perczel Anna, dr. Kollonay Enikő, dr. Bakó Katalin, Bihari László
4/11
balról: Jávor István, Molnár Péter, Perczel Anna, dr. Kollonay Enikő, dr. Bakó Katalin, Bihari László

Jávor István, Molnár Péter, Perczel Anna, dr. Kollonay Enikő, dr. Bakó Katalin, Bihari László
5/11
Jávor István, Molnár Péter, Perczel Anna, dr. Kollonay Enikő, dr. Bakó Katalin, Bihari László

Jávor István, Molnár Péter, Perczel Anna
6/11
Jávor István, Molnár Péter, Perczel Anna

Jávor István, Molnár Péter, Perczel Anna
7/11
Jávor István, Molnár Péter, Perczel Anna

dr. Kollonay Enikő, dr. Bakó Katalin
8/11
dr. Kollonay Enikő, dr. Bakó Katalin

 

Mi történt és mi történik ezután? Miért fordultak civilek az alkotmánybírósághoz?

 • A törvénysértő szabályozási terv helyett nem készül törvényes, mert a JNO megállapításait és felszólítását a kerület elutasította. Az új engedélyeket (bontás-építés) a kerület és a KÖH továbbra is a törvénysértő terv alapján engedélyezi. A civil szervezetek tudomása szerint a kiadott építési engedélyeket sem a kerület, sem a KÖH nem vizsgálta felül, a lejárt engedélyeket meghosszabbították.
 • Nem készült és nincs folyamatban semmilyen hivatalos program, stratégia a zsidónegyed rehabilitációjára.
 • A fővárosi közgyűlés nem hozott semmilyen szabályt a világörökségi területekre.
 • A világörökségi törvény tervezete ugyan elkészült, de nem védi a védőövezetet. Hatása jóváhagyása esetén is leghamarabb 2 év múlva érvényesülne, az elfogadás időpontja ugyanakkor teljesen bizonytalan.
 • A VII. kerületi Polgármesteri Hivatal által 2009. december 1-jén a kérésükre közölt adatok alapján a jelenleg folyó bontási eljárások száma egy, a folyamatban lévő elvi építési eljárások és építési eljárások száma hét, a jogerős elvi építési engedélyek és építési engedélyek száma tizenhárom. Az adatok között azonban nem szerepelnek a műemlékekkel kapcsolatos eljárások.
 • A KÖH által kiadott, illetve a folyamatban lévő engedélyek száma nem ismeretes, mert a KÖH elnöke, amikor ezeket az adatokat kérték tőle, az adatok kiadásának jogosságában kételkedve az adatvédelmi biztoshoz fordult. Válasz az adatvédelmi biztostól még nem érkezett. Pillanatnyilag tizenhét befektetői tulajdonban lévő, kiürített, kiürítés alatt álló vagy megcsonkított műemlék lakóházról lehet tudni a Belső-Erzsébetvárosban. Négy műemlék lakóház eladása folyamatban van.

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a városvédők nem számíthatnak arra, hogy a VII. kerületi önkormányzat törvényes rendeletet alkosson a szabályozási tervről, 2009. december 22-én Alkotmánybírósághoz fordultak annak érdekében, hogy elérjék a törvénytelen szabályozási terv megsemmisítését. A beadvány aláírói az ÓVÁS!Egyesület, a Szindikátus Egyesület – Nagydiófa utcaiak, és aVédegylet

 

Koccintás
9/11
Koccintás

Óvás képeslapok
10/11
Óvás képeslapok

 

Mit terveznek a jogi lépések és az alternatív terv után?
Tovább próbálkoznak, egyrészt jogi úton, másrészt szélesebb körű tájékoztatással

 • Újabb levélben számolnak be az UNESCO-nak a zsidónegyed helyzetéről.
 • Szeretnék továbbra is elérni, hogy a Belső-Erzsébetváros teljes területe védett legyen, sőt véleményük szerint a Középső-Erzsébetváros is ugyanolyan védelmet érdemel. (Bár ez egyezik a KÖH terveivel, évek óta nem mozdul ki a holtpontról!).
 • Ahol engedélyezési eljárás van folyamatban, ott ügyfélként bejelentkeznek, hogy tudják, mi készül, és érdemben, időben beleszólhassanak. Ügyféljog kéréseiket eddig a VII. kerület és a KÖH ugyan sorban jogtalannak tartotta és visszautasította, de fellebbezésükre a VI. kerületi Király utca 40. esetében az Államigazgatási Hivatal a kérés jogosságát már elismerte.
 • Filmbemutatók, kiállítások rendezését is tervezik.
 • Miután a kerületen kívül már mindenki által beismerten károsnak tartott terv helyébe nem készült semmi, 2009 első felében az ÓVÁS!Egyesület alternatív tervet készített a zsidónegyedre, melyet kiállításon is bemutatott.
 • Az alternatív tervet idén továbbfejlesztik és látványtervekkel egészítik ki, hogy közérthetőbb legyen és szélesebb körben legyen megvitatható. Látványos és ugyanakkor szakmailag megalapozott formában mutatják be, ami voltaképpen nem szorulna bizonyításra: a múlt építészeti és kulturális értékeinek megőrzésével is lehetséges a mai igényeknek megfelelő városi lét, és ez hosszútávon nem le-, hanem felértékelődést jelent. Azért, hogy ezt minél tágabb körben meg tudják értetni, könnyen felállítható és leszerelhető pavilont szeretnének megvalósítani. A látványtervek és a pavilon megvalósítása érdekében pályázatot nyújtott be az ÓVÁS!Egyesület.

A beton rendesen belekötött a pohárba – egy darab megtekinthető az epiteszforum.hu szerkesztőségében.

szövegforrás: sajtóanyag; fotó: Horváth Balázs

Vélemények (4)
sityu
2010.01.27.
15:43

Szivesen megkérdezném, hogy a kedves hölgyek urak hol laknak?Remélem valamelyik rohadó erzsébetvárosi ház hátsó földszinti wc nélküli lakásában, ami felett a függőfolyosó már szakad le és egyébként is hetente van egy gáz vagy kémény robbanás...Vagy netán Budáról szemlélik a "rombolást"? Netán ebből élnek? Netán pályázatokon ilyen olyan nagy tanulmányaikra pénzt kapnak?Gyakorló építészek nem nagyon lehetnek, mert akkor észrevették volna, hogy 1,5éve semmi nem épül! Mellesleg a tömegközlekedés és a közterületek is lerohadóban vannak. A lóvasút is visszajöhet...Már betont is láttak. Azt fogják hinni, hogy üveggel szoktak zsaluzni, vagy hogy ez az üvegbeton...   Gratulálunk! Van mit ünnepelni!

meggymárka
2010.02.05.
13:33

@sityu: Az a marha nagy demagógia ebben a hozzászólásban, hogy a házakat KARBAN KELL TARTANI. És akkor csodák csodája nem lesz dohos, nem fog ázni, nem szakad le a körfolyosó. Nem az a megoldás, hogy ledózeroljuk és újat építünk helyébe, amibe mellesleg ugyanúgy kell gépészet és szigetelés. Ezeknek a házak nem műszaki állapotuk okán védendők (vagy annak ellenére), hanem a történeti értékük alapján.

meggymárka
2010.02.05.
19:30

@meggymárka: Látszik a kedves meggymárka az üdítőiparból jött. Igen persze a betont azt isszák.

Agyas! nem tűnt fel hogy1. a régi házak alatt n incs parkoló? nincs behajtó sem.2. a bvízszigetelés problkémáiról pedig csak annyit laikusnak, hogy az nem annyira egyszerű...3. nem tűnt fel hogy azokban a házakban nincs lift? nincs wc? stb4. a tatarozás azt jelenti mi hogy "fessünk má ki bmeg, omlik a vakolat"ja persze ennyi. na jo segítek, sokszoros a költség5. a fenntartás, na az is gond, megdöglenek benne lassan az emberek (kémyén gáz stb)6. na okos ha neked milliárdjaid vannak költözz le budáról és ne onnan védd az "embereket"

üdv

meggymárka
2010.02.08.
15:25

@meggymárka: A belvárosban jó pár házban sikerült megoldani bontás nékül a korszerüsítést. Tényleg azt gondolod, hogy sokszoros költség a felújítás, mint a vadonatúj építés? Többe kerül egy régi falba új vezetéket húzni, mint lebontani a régit, új falat építeni és bele rakni ugyanazt az új vezetéket? Mondjuk abban a kritikán aluli minőségben, amiben az "ingatlanfejlesztők" (tisztelet a kivételnek) dolgoznak, abban bizonyára. No de mindegy is, a műszaki minőség továbbra sem örökségvédelmi kérdés. Ez a projekt pedig erről szól, ha nem esett volna le a tantusz.

Egyébként mi bajod a budaiakkal, egyszer óvodában kicsúfolt egy és nem sikerült kiheverni?

Új hozzászólás
Nézőpontok

SZILICE// Rejtett kincsek

2023.03.16. 16:42
10

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

A Szilicei-fennsík karsztos világának természeti kincsein túl ismert egy építészeti gyöngyszem is: ez pedig a gótikus eredettel bíró, mára a Református Egyházhoz tartozó szilicei templom. A Rejtett kincsek mai részében a 13. századi eredettel bíró, különleges, erődített kegyhelyet ismerhetjük meg.

Nézőpontok

KEMÉNY GYÖRGY SECCOJA// Egy hely + Építészfórum

2023.03.16. 14:24
9

Budapest szívében, a Ferenciek tere egyik lakásának cselédszobájában rejtőzik a magyar pop-art egyik kulcsműve és a város egyik legérdekesebb zuga. A lakásban marxista szemináriumok következménye lett a jól ismert kollektív alkotás, azaz egy falkép, amelyet minden szombat este tovább színeztek a tagok, míg a figurákat, kontúrokat Kemény György grafikus és plakáttervező készítette el.

Budapest szívében, a Ferenciek tere egyik lakásának cselédszobájában rejtőzik a magyar pop-art egyik kulcsműve és a város egyik legérdekesebb zuga. A lakásban marxista szemináriumok következménye lett a jól ismert kollektív alkotás, azaz egy falkép, amelyet minden szombat este tovább színeztek a tagok, míg a figurákat, kontúrokat Kemény György grafikus és plakáttervező készítette el.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk