Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épülettervek/Tervpályázat

Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete

1/17

A II. világháború előtt készült archív felvétel

?>
A II. világháború előtt készült archív felvétel
?>
Koncepció makett – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Különböző minőségű külterek – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Közlekedési kapcsolatok – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Látvány a Száva felől – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Helyszínrajz – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Esti látvány – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Pinceszinti alaprajz – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Általános szinti alaprajz – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Tetőszinti alaprajz – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Megérkezés a rakpart irányából – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Keleti homlokzat – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Műterem – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Kávézó és kiállítótér – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Közösségi tér – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Megérkezés a tetőszinten – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
?>
Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
1/17

A II. világháború előtt készült archív felvétel

Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete
Épülettervek/Tervpályázat

Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete

2022.05.20. 16:35

Projektinfó

Belgrád - Iparművészeti Kar új épülete

URL:
építész stúdió

Tervezés éve:
2021-2022

Stáblista

Tervezők:
Kenéz Gergely, Szántó Hunor Albert, Varga Katalin, Mattia Mattiuzzi, Matteo Fontana

Az építész stúdió csapatának megvételt nyert pályaműve, a Belgrádi Képzőművészeti Egyetem, Iparművészeti Karának új épületére kiírt pályázaton. A további díjazottak között 4 szerb, illetve egy német-spanyol-litván alkotócsapat terveit találhatjuk.


Városi környezet

A Száva partján található telek közvetlen környezetében számos fejlesztés valósul meg a közeljövőben. A folyamat kezdeti állomásaként megtörtént a vasúti infrastruktúra áthelyezése és egy új gyalogos sétány létrehozása, ami jelentős látogatószám növekedést hozott. A Városi Galéria tervezett fejlesztésével, valamint az egykori Vámház épületének újjáépítésével a telek közvetlen szomszédai teljesen átalakulnak. A változékony városi szövet adta bizonytalan helyzet, egy környezetével interakcióba lépő és aktívan kommunikáló építészeti választ alapozott meg. A karakteres, ugyanakkor bontott tömeg képes a szomszédok elnyomása nélkül tiszta és érthető építészeti üzenetet hordozni.

A II. világháború előtt készült archív felvétel
1/17
A II. világháború előtt készült archív felvétel

Célunk volt egy egyértelmű és funkcionálisan tiszta rendszer kialakítása, amely képes reagálni a kiíró által megfogalmazott művészeti oktatás gyorsan változó igényeire. A moduláris alaprajzi struktúrát négy részre bontottuk, az egyes egységeket a telek geometriához igazítva, egymástól széthúzva rendeztük el. Ennek eredményeként a tömbök között 4 irányú vizuális kapcsolattal rendelkező légüres tér alakult ki: közlekedő és közösségi tér, amely különböző szinteken csatlakozik a telket körülvevő heterogén térfalakhoz. A 4 funkcionális tömb szigorú és moduláris rendszerét egy otthonos és vibráló közösségi tér egészíti ki. A Száva irányába az épület tartja a Karađorđeva utca mentén kialakult szigorú térfal vonalát, a rendszer a telekbelső felé haladva lazul fel. Az egyszerű tömegek komponálásának és egymáshoz viszonyított helyzetének köszönhetően minőségi külterek alakultak ki: fogadó tér, anyagmozgatáshoz szükséges rakodó öböl, műhelyudvar és támfalon vezető sétány bővületeként kialakuló tetőterasz.

Különböző minőségű külterek – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
3/17
Különböző minőségű külterek – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió

Koncepcionális döntések

Az építészeti megjelenés szoros leképezése a belső és külső téri elrendezést is meghatározó építészeti koncepciónak. A monolitikus egységek egymáshoz viszonyított helyzete reprezentálja a kőbányákban kitermelt hatalmas tömbök hasítása utáni pillanatot. A köztes terek barlangként működve hoznak létre otthonos tereket, izgalmas megnyitásokkal a kültér irányába. A tömbökön belül, az alkotás tereiben az opálüveg homlokzatburkolatnak köszönhetően diffúz fénnyel teli terek alakulnak ki, finomítva a vizuális kapcsolatot az épület környezetével, segítve a koncentrációt és az alkotás folyamatát.

Műterem – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
13/17
Műterem – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió

A műhelyek sallangmentes belső terei nagyfokú flexibilitást tesznek lehetővé, amelyet támogat a tömböket kívül és belül borító moduláris homlokzati, illetve válaszfal rendszer. Ellentétpárként szemben áll egymással a közösségi terek gazdag és dinamikus téri világa és a tömbökben lévő nyugodt alkotótér. Az épület elsődleges megközelítésének szánt tetőszint szándékosan nem dominálja környezetét, a sétány bövületeként kert formájában várja a hallgatókat és látogatókat.

 

Környezeti kapcsolatok

A tördelt tömegalakítás eredményeként az egyes tömbök között különböző minőségű külterek alakulnak ki, differenciálva a teher- és személyforgalmat. Az elsődleges gyalogos és kerékpáros kapcsolat a rakparti Karađorđeva utca szintjén található. A telek sarkán a tömeg visszalépésével kialakuló kisebb városi tér egyaránt fogadja a déli lépcső és lift forgalmát, valamint bejáratot képez az egyetem épületét a Városi Galériával összekötő történelmi barlangrendszer számára. Az autó és teherforgalom az egykori Vámház és az egyetemi épület között létesített szervizúton valósul meg, egyszerre kiszolgálva mindkét épület igényét.

Megérkezés a tetőszinten – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
16/17
Megérkezés a tetőszinten – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió

A tanárok részére fenntartott parkolók a -1 szinten találhatóak. A főbejáratnál található biciklitárolókon túl a parkolószinten, fedett és védett helyen további biciklitárolók kerültek elhelyezésre. A teherforgalom számára az északi oldalon kialakított rakodó öböl közvetlenül elérhető a földszintről, ahonnan az emelőplató segítségével lehetővé válik az anyagmozgatás a pince és vezérszint között. A különálló tömbök magasságukkal alkalmazkodnak a támfal szintjéhez, így erősítve a kapcsolatot a Városi Galéria és az egyetem épülete között. Az egyetlen tetőszinten megjelenő tömeg kávézót és kiállítóteret tartalmazó pavilonépületként fogadja a hallgatókat és látogatókat egyaránt.

 

Funkcionális elrendezés

A funkcionális kapcsolatok kialakításnál egyszerűségre és tisztán olvasható rendszer kialakítására törekedtünk. A termek és műhelyek tömbjei által közrezárt közlekedő, nyúlványainak köszönhetően kiszolgál minden épületrészt. A függőleges közlekedő központi elhelyezéséből fakadóan hatékonyan képes ellátni a személy- és teherforgalmat egyaránt. Az egyes tanszékek különböző szinteken helyezkednek el. Pinceszinten és földszinten a Szobrász Tanszék, az első emeleten a Festő Tanszék, a második emeleten pedig a Grafika Tanszék található. A szintenkénti belmagasságok az egyes tanszékek igényeihez igazodnak. Az alaprajzi rendszer traktusmélységéből adódóan az egyes műtermek és a közösségi térré bővülő közlekedő között egy kiszolgáló sáv biztosítja az átvezetést. A földszint és a nagy belmagassággal rendelkező pince közé egy félszinti gépészeti és parkolószint került. A szobrászati műhelyeket tartalmazó pinceszint egy támfalakkal határolt belső udvarral bővül. A tetőszinten egy kávézót, multifunkciós termet és kiállítóteret tartalmazó épülettömeg került. Az épület feltárása és megközelítése kettős. A földszinten egy városi előtér míg a tetőszinten kert fogadja a hallgatókat. Az épületet délről, a fenti sétányt és rakparti sávot összekötő, újonnan megvalósuló lépcső és ferde lift határolja. Lehetőség nyílik a lépcső egyik köztes pihenőjéről az 1. emeletre történő érkezésre, tovább gazdagítva a térbeli kapcsolatokat.

Megérkezés a rakpart irányából – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió
11/17
Megérkezés a rakpart irányából – Belgrád – Iparművészeti Kar új épülete – építész stúdió

Anyaghasználat

Az építés logikája követi az egyszerűségre és moduláris rendszerre épülő koncepciót. A műhelyeket magukba foglaló tömbök előregyártott beton pillérből és körüreges födémpallóból készülő rendszere gyors és hatékony kivitelezést tesz lehetővé. A blokkokat kül- és beltérben egyaránt körbeölelő függönyfal meghatározza a tömbökön belüli válaszfalak rendszerét is. A raszterben egyaránt elhelyezhetőek a külvilág felé homogenitást eredményező opálüveg panelek, nyílászárók, gépészeti átvezetések.  A közösségi terekben alkalmazott CLT panelek követik az előregyártott építési logikát ugyanakkor a természetes anyaghasználat miatt ellenpontot is jelentenek a műhelyek letisztult anyaghasználatával szemben. A tömbök között kialakuló közösségi tér, a műhelyek világával ellentétben, közvetlen vizuális kapcsolatban áll környezetével. Az épület tetején közösségi kert található, ahol egymást váltják a burkolt és a zöldfelületek.

építész stúdió

További információk a pályázatról: https://www.konkurs-fpu.rs/en/

 

Szerk.: Winkler Márk

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk