Közélet, hírek

Az "Év akadálymentes épülete 2004" építészeti nívódíj

1/1

?>
1/1

Az
Közélet, hírek

Az "Év akadálymentes épülete 2004" építészeti nívódíj

2005.03.17. 23:00

Az eredmény: három rangsorolás nélküli díj és két elismerés

Ötödik alkalommal került meghirdetésre az Év akadálymentes épülete elnevezésű építészeti nívódíj pályázat az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal kezdeményezésére. Olyan újonnan megvalósult vagy felújított közhasználatú épületekkel, illetve azok részletmegoldásaival lehetett jelentkezni, amelyeknél az akadálymentesítést egyrészt a jogszabályi követelményeknek megfelelően, másrészt kiemelkedő építészeti színvonalon oldották meg. A pályázatra ez alkalommal 10 településről 14 pályamű érkezett, a díjazottak között található két idősek otthona, valamint egyházi kollégium és a zsűri az akadálymentesítés megvalósulására irányuló erőfeszítéseket is elismert. Összesen 4,5 millió forint díjazásban részesülhettek a példaértékű beruházások. A pályázatot ez évben is a VÁTI Kht. gondozta. A díjakat Borsi László, az OLÉH elnöke adta át, az ünnepségen részt vett Hornungné Rauh Edit, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium helyettes államtitkára.

A zsűrit szakmai és érdekképviseleti szervezetek tagjai alkották, 1-1 fővel képviseltette magát a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium, 2-2 fővel a Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége és az OLÉH.

A zsűri először az akadálymentes használatot szolgáló építészeti és műszaki megoldásokat tanulmányozta a beküldött tervlapokon, majd helyszíni szemlén választotta ki a díjazásra érdemes három épületet. Ezek mindegyike kitűnően megfelelt a pályázati követelményeknek, ugyanakkor közülük minőségben egyik sem haladta meg annyival a másik kettőt, ami "Az év akadálymentes épülete 2004" kitüntető cím megítélését egyértelműen indokolta volna. Ezért a zsűri három rangsorolás nélküli, egyenlő értékű díj, valamint két elismerés kiadására tett javaslatot az OLÉH elnökének.

Díjazott pályaművek:

Kálvin János Református Idősek Otthona
Budapest, XII. Nógrádi út 12-14.
Az építész-tervező, Kálmán Ernő (DLA, Ybl-díjas építész) kiválóan oldotta meg a rendkívüli adottságú, lejtős telken a nagy kiterjedésű épület-komplexum elhelyezését. A telek fekvése ellenére az épületbe való bejutás és a különböző szintek közötti akadálymentes kapcsolat megfelelő. Az épület környezete és belső kialakítása megfelel az akadálymentességgel és általában a rendeltetéssel összefüggő követelményeknek.

Idősek Otthona
Dabas, Szent István út 63.
A Horváth Zoltán építész által tervezett, sík felszínre telepített, egyemeletes, belső udvar köré szervezett, igényesen formált épület minden részletében a funkciót, ezen belül az idősek kényelmét, jó hangulatát és biztonságát szolgálja. Az új épület esztétikus megjelenésű, műemléki környezetéhez jól illeszkedik, a belső udvar kialakítása a régi kerengők formavilágát idézi. Példás az a hatósági követelményeket meghaladó gondosság és szakismeret, ami többek közt a mozgáskorlátozottak lakrészének biztonsági berendezéseiben és a folyosók burkolatainak a gyengénlátók számára is megfelelő kialakításában jelenik meg.

Jézus Szíve Népleányai Társaság Leánykollégiuma
Budapest, VIII. Horánszky u.14.
A tervező, Major György (DLA, Ybl-díjas építész) tökéletes szakismerettel oldotta meg a szűk józsefvárosi utcában álló régi, leromlott épület felújítását és bővítését. Az eredmény a kor igényének mindenben megfelelő, sokoldalú rendeltetéssel is jól működő épület. A teljes akadálymentességet lépcső-felvonó, belső felvonók és mellékhelyiségek biztosítják.

A három pályamű egyenként 1,2 millió forint összegű díjazásban részesült.

Elismerésben részesült

Becske Község Önkormányzata
600 ezer forintos összeggel - a 650 lélekszámú község orvosi rendelőjének és a községházának (Becske, Petőfi u. 1. és 1/A.) akadálymentesítéséért,

valamint a

Rehabilitációs és Orvostechnikai Eszközöket Gyártó és Forgalmazó Részvénytársaság
300 ezer forintos összeggel -székházának ügyfélforgalmi részében akadálymentes mellékhelyiség példaszerű kialakításáért, különös tekintettel a vészjelző beépítésére és a feliratok Braille-formátumú megjelenítésére.

A zsűri - tapasztalatai alapján - megállapította, hogy az építész tervezők egy része már kellően felkészült, azonban még mindig nincs kellő számú képzett szakember az épített környezet törvényben előírt, illetve megfelelő minőségű akadálymentesítésére. A szükséges források biztosítása, a társadalmi tudatformálás, a jogszabályi előírások korszerűsítése és következetes érvényesítése mellett szükség van a tervezők, valamint az építésügyi hatóságok munkatársainak az eddigieknél hatékonyabb tájékoztatására és továbbképzésére is.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk