Épületek

Az Esztergomi Bazilika díszvilágítása

1/13

1

?>
1
?>
2
?>
3
?>
4
?>
5
?>
6
?>
7
?>
8
?>
9
?>
10
?>
11
?>
12
?>
1/13

1

Az Esztergomi Bazilika díszvilágítása
Épületek

Az Esztergomi Bazilika díszvilágítása

2008.09.25. 11:38

Cikkinfó

Szerzők:
Deme László

Földrajzi hely:
Esztergom, Magyarország

Dosszié:

Ha valaki Rómában járt és feljutott a Szent Péter bazilika tetejére, két gigantikus apostol szobor között a mellvéden felfedezhette Esztergom nevét. A katolikus egyház legnagyobb katedrálisainak neve mellett a Vatikántól való távolságuk és irányuk is megtalálható itt.

Ha valaki Rómában járt és feljutott a Szent Péter bazilika tetejére, két gigantikus apostol szobor között a mellvéden felfedezhette Esztergom nevét. A katolikus egyház legnagyobb katedrálisainak neve mellett a Vatikántól való távolságuk és irányuk is megtalálható itt.

De hát milyen nagy is az Esztergomi Bazilika? A magyar katolikus egyház rangban legelső és méretben is legnagyobb templomának hossza 107 m, szélessége – az 57 m magas harangtornyoknál – 90 m, egyébként 48 m, teljes magassága a kripta aljától a kereszt csúcsig 100 m, a kupola magasság 75 m. Jellemző, hogy az oldalfalak magassága is 34 m, míg a bejárati csarnok oszlopai 22 m magasak.

A római utalást nem véletlenül tettem. Amikor a török uralom és az osztrák katonai jelenlét után mód volt visszaköltöztetni Nagyszombatból az egyházi központot Esztergomba, Rudnay Sándor érsek szeme előtt a Szent Péter tér lebeghetett, mert hasonló kialakítású komplexumot képzelt el az esztergomi várhegyen. Ebből csak a Hild József nevével fémjelzett bazilika készült el. A grandiózus elképzeléshez nagy térre volt szükség, ezért beépítették a város felőli várárkot, így széles, méltó méretű tér vezet ma is a templomhoz.

Az 1856. augusztus 31-én, Ferenc József jelenlétében, Liszt Ferenc Esztergomi miséjének hangjai mellett felszentelt bazilika remek helyen épült, így bármely irányból is közelítünk hozzá már messziről látszik. A világítást is ennek megfelelően kiemelt szintre kellett megtervezni.

Az épület felépítése sokszínű, érdekes geometriai alakzatok alkotják, így tekintettel az adottságokra, a világításnak is ezt a változatosságot kellett visszatükröznie. A templom különböző részeit közelről meg lehetett világítani, kivéve a kupola palástot, melynek világítása igen kritikus volt, igazi kihívást jelentett. Közelről ugyanis a kupola palást csak részben látható, ezért erős árnyékok jelentek volna meg rajta.

1
1/13
1

Korábban az épület tetejéről világították meg, ahogy tudták. Az akkori fényvetők aspektusából mutatja 1. képünk a kupolát. A képről leszűrhető, hogy mindenképpen épületen kívülről, távolabbról lehet csak elfogadható esti látványt produkálni.
2
2/13
2

A 2. képen a bejárati csarnok felől azt a pontot mutatom, ahonnan már a teljes kereszt kompozíció látszik, tehát a kupola palást is árnyékmentesen megvilágítható. Szinte hihetetlen, de innen a világítási távolság 190 m. Gondoljunk csak bele milyen méretről van szó, ha összevetjük a labdarúgó pályák 110 m-es hosszával!

A hegy szélére épült templom Duna felőli oldalán már nem lehetett bármeddig hátrálni. Itt a szögekkel, a lámpatestek magasabb pontokon való elhelyezésével kellett kompromisszumos megoldást találni.A 3. képen például a Vármúzeum tetejére telepített két fényvető látható. Egyben azt is megjegyzem, hogy ezek a lámpatestek korábban kizárólag a stadionvilágításokban szerepeltek. 2 kW teljesítményű, rövid ívű fémhalogénlámpás, jól fókuszálható Arenavision fényvetőkről van szó, melyekkel a jelzett távolságokba is el lehet hatékonyan világítani.

3
3/13
3

4
4/13
4A kupolapalástot végül is három pozícióból 2–2 Arenavision fényvető világítja meg. A világítási távolságok a 4. képen láthatóak.


Magát a kupoladobot kettős világítás láttatja. A templom tetőről nátriumlámpás szélesen sugárzó fényvetők sárga pírrel derítik a 24 tartóoszlopot, míg az oszlopok mögötti falszakaszokat fémhalogénlámpás aszimmetrikus fényvetők fehér színnel egyenletesen derítik.

Ez a fény-árnyék és színváltás a bejárati csarnoknál is felfedezhető. Ott a bejárati traktus nyolc oszlopát két oldalról a templom előtti kertből melegsárga fény deríti, míg az oszlopfők belső oldaláról szélesen sugárzó fémhalogénlámpás lámpatestek fehér színű fénnyel emelik ki többek között a templom építésben részt vett prímások kőcímereit.

Miután a bazilika megszakításokkal 47 évig épült, az érintett négy prímás tevékenységét jellemző latin feliratok igen találóak: Rudnay Sándor elkezdte, Kopácsy József folytatta, Scitovszky János felszentelte és Simor János befejezte.

A sárga színű általános világítást még két helyen élénkíti fehér fényű kiemelés. A harangtornyokat összekötő átjárók feletti két dombormű az alapkőletétel és a felszentelés eseményeit örökíti meg.

Az említett világítási szituációk az 5. képen követhetőek, mint ahogy az is látható, hogy a két oszlopcsarnok közötti timpanon külön belső világítást kapott. Az alsó párkány fölé vonalas jellegű, xenon töltésű normálizzólámpás, úgynevezett Agabekov lámpatesteket szereltek fel. Ez a vonalas világítási rendszer -melynek szerelése néha bravúros megoldásokat követelt (6. kép) – egyébként körben végigköveti az épületet, megvilágítva a 80 cm szélességű főpárkány feletti 4 m magas balluszter vagy mellvéd sávokat.

5
5/13
5

6
6/13
6A díszvilágítás általános felépítése talán az oldalhomlokzatoknál követhető legjobban. A 7. képen is látszik, hogy a homlokzati alsó traktusokat földbe süllyesztett nátriumlámpás lámpatestek derítik. A próbavilágítások során kiderült, hogy a Terra lámpatest család 150 W nátriumlámpás keskenyen sugárzó (a szakmában borbélytányérosnak becézik a tükör alakja miatt) tagja képes a főpárkányig felvilágítani, amennyiben a faltól 5–6 m távolságban telepítik.

7
7/13
7

Meg kellett azonban két szépséghibával barátkozni. A falak legalsó traktusa árnyékban maradt (ennek kivédésére újabb lámpatesteket kellett volna a homlokzatok közvetlen közelébe telepíteni, ezekről azonban megrendelő azonnal lemondott), és a falsíkokat kettéosztó párkány árnyéka sávot húzott. Ez leginkább a félkör ablakoknál volt kellemetlen, ezért itt a párkányra szerelt két kis fényvetővel feloldották a bántó árnyékokat.

A vonalas világítás a tornyoknál is folytatódik, ahogy ezt a 7. kép is bizonyítja. Egy lépcsővel feljebb a toronyoldalakat a pilaszterek vonalának kiemelésével világítják meg 70 W nátriumlámpás, kisméretű, speciális optikás Superlight fényvetők segítségével. A harangtornyok sisakjainak fehér színű láttatását ismét fémhalogénlámpás fényvetőkkel oldották meg. A lámpatesteket a tetőzeten és külső oszlopokon helyezték el.

A bazilika díszvilágításának hozadékaként az 5. képen is látható Magyarok Nagyasszonya szobor is díszvilágítást kapott, és érdekes felvétel készíthető a templomról a Szent István megkoronázása című, szintén megvilágított Melocco emlékművel együttes kompozícióként is (8. kép),

8
8/13
8

9
9/13
9Az Esztergomi Bazilika látványa természetesen a várral együtt teljes. Miután a vár díszvilágítása már korábban elkészült, az esti kép a templom megvilágítását követően teljesedett ki. Szokatlan szögből, megejtő látványként mutatkozik a Szent Tamás hegyről a 9.kép szerint a vár és a bazilika kettőse. Alaposabb vizsgálat után a kép jobb oldalán még a Magyarok Nagyasszonya szobor is felfedezhető. Persze a tradicionális látvány a túlpartról, Párkányból adódik, vagy a Mária Valéria híd szlovákiai végéről, amint azt a 10. felvétel is tanúsítja. A képen baloldalt látható a már említett Melocco szobor és jobboldalt a Szent Tamás hegyi szintén kivilágított kálvária kápolna is, ahonnan a 9. kép készült.

10
10/13
10

11
11/13
11A díszvilágítás kuriózumaként két váratlan érdekesség is történt. A kupoladob világításával az itteni fémhalogénlámpás fényvetők a kupola ablakain olyan intenzíven világítottak be, hogy a sötét bazilikában belső kupola világítást is eredményeztek (11.kép).

Mint taglaltam a kupola palást világítását három pozícióból, távolról, nagy teljesítményű fényvetőkkel oldották meg. Ezek a fényvetők egyben vetítőkké is váltak felhős időben, melynek eredményeként a bazilika három árnyképe jelenik meg az égen (12. kép). Mintha felülről is igyekeznének körülölelni, óvni ezt a szent helyet.

12
12/13
12

 

Deme László
Lisys Fényrendszer Zrt.

(x)

 


Megoldandó világítástechnikai feladata van? Válaszolunk.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk