Közélet, hírek

Az engedélyezési tervek védelmében

2010.05.20. 13:35

A BÉK Elnökségének véleménye szerint kiemelt projektek építési engedélyezési eljárása előtt helyet kell adni egy szabályos körülmények között lebonyolított, kordában tartott indulatú társadalmi párbeszédnek, hogy elkerüljük az olyan helyzeteket, mint amilyen a Szépművészeti bővítése kapcsán kialakult.

Építési engedély készítése, az eljárásban való részvétel manapság nem tartozik az építészek dédelgetett álmai közé. A rendkívüli módon megbonyolított építési engedélyezési eljárás, számos érdektelen közreműködő, még egy jó szándékú I. fokú hatóság munkáját is megnehezíti és megsokszorozza. Ezért aztán szinte ünnep számba megy, ha akár egy családi ház engedélyhatározata különösebb gond nélkül megérkezik - hát, még ha komoly, fontos szakmai és társadalmi reflektorfényben álló épületről van szó. Ebben az esetben az eljárás lehet még hosszabb és bonyolultabb. Sokszor nem a lényegről esik szó az eljárás ideje alatt, hanem presztízs szóváltások folynak legtöbbször lényegtelen dolgokról.

Az utóbbi időben többször előfordult, hogy az előbb említett engedélyezési eljárás útvesztőjén keresztül jutott, jogerőre emelkedett építési engedélyt utólag éri olyan kritika, támadás, amely az épület megvalósítását veszélyezteti. Az eljárás során közreműködő számos szakhatóság és illetékes szerv elmondott véleményét a határozatban figyelembe veszik. Ennek alapján épülhet a ház. Úgy véljük, hogy mind a társadalom, mind a szakma és különösen az érdekelt tervező építész részére méltatlan az a helyzet, hogy ezek után sem épülhet a ház az előbb említett akadályok miatt.

A világ több országában, amikor egy-egy jelentősebb létesítmény megvalósításáról döntenek, - különös tekintettel az olyan feladatokra, amelyek védett épület vagy városkép közvetlen környezetében valósulnak meg - a tervezési program kialakítását szervezett társadalmi vita, véleményformálás előzi meg. Az ennek eredményeként létrejött tervezési megbízás teljesülése és maga a tervező – ha a program a kölcsönös társadalmi konszenzuson alapul – már nagy biztonságban lehet, és csak az engedélyezési eljárásra vár. Ezt követően pedig megépülhet.

Mindezt azért hozzuk fel, mert az elmúlt időszakban több olyan esettel találkoztunk, amely rossz példája a társadalmi akarat érvényesítésének. Ezek között a példák között a Szépművészeti Múzeum bővítése az első helyen szerepel, hiszen a meghívásos építészeti tervpályázat – melynek lebonyolítását vitattuk – a nyertes tervet az építési engedélyezési eljárás előírásainak megfelelően megvizsgálták, és engedélyezhetőnek tartották, jogerőre emelkedése után azonban többen, sok fórumon, éles hangon bírálták a megvalósult koncepciót. Úgy hisszük, hogy ez elkerülhető lett volna, ha mindenki az erre alkalmas időpontban, a program kialakításakor formálhatott volna véleményt az építtető jóvoltából.

Másik furcsa eset az, amikor a jogerőre emelkedett építési engedélyt a mű szerzőjének, a tervezőnek a kizárásával, tudta és akarata nélkül megváltoztatják, áttervezik. Ennek egyik példája a budapesti CET épülete, amely végül is a holland tervező kizárásával, vezető építésztervező nélkül, az eredeti tervektől eltérő módon épül.

Összegezve: A Budapesti Építész Kamara Elnöksége úgy ítéli, hogy az építési engedélyezési eljárás rendjébe – melyet mélyrehatóan és átgondoltan módosítani kell - helyet kell adni jelentős létesítmények esetén egy szabályos körülmények között lebonyolított, kordában tartott indulatú társadalmi párbeszédnek. Így kerülhető el a sorozatos vádaskodás, amely az építészt, a hatóságot, de magát az utólagosan véleményt formálókat is irritál.

A Budapesti Építész Kamara Elnöksége

Vélemények (1)
HI
2010.06.06.
09:21

Q.A-tok!

Bocs a tegeződésért!

B..meg Felhívom kedves figyelmüket, hogy Önök "a" kamara. Önök szerint nem ott kezdődik, hogy egy nemzetközi tervpályázatot írunk ki. De Önök örülnek, mert az Önök köréből hívogatják meg... egymást, sőt még bírálhatják is... Szóval a szakma krémjének, vagyis a gyengébbek kedvéért:

1. nemzetközi tervpályázat (félév)

2. szabályozási terv (még félév)

3. eng és kiviteli terv és engedély (félév)

4. kivitelező pályáztatás és kivitelezés szumma 1,5-2 év.

Önök szerint már túl lennénk a bővítésen?

Önök szerint csoda, hogy a tisztességtelen kontraszelekciónak vannak a "népből" ellenségei?

Önök szerint az eljárási jogszabály végére nem kéne beleírni, hogy kivéve a kamara elnökségi tagjai...?

Önök szerint ki képviseli a szakmát a jogalkotó és az építtető felé? Csak nem? Na akkor a felelősség súlya alatt legyenek szívesek összezuhanni, eloldalogni (eltakarodni).

egy építész, aki évi legalább 100 ezret adózik Önöknek

 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk