/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Épülettervek

Átgondolt megoldás - Kévés György és csapata megvételt nyert terve

1/4

NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont

?>
NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont
?>
NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont
?>
NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont
?>
1/4

NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont

Átgondolt megoldás - Kévés György és csapata megvételt nyert terve
Épülettervek

Átgondolt megoldás - Kévés György és csapata megvételt nyert terve

2017.04.04. 11:35

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Kévés György

NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont - tervpályázat

Tervezés éve:
2017

Stáblista

építész vezető tervező: Kévés György, Földvári Éva, ifj. Czelnai Zsolt

generáltervező cég: K-Kör Kft.

Letölthető dokumentumok:

"Ez a terv tartalmazza a legátgondoltabb megoldást a szerverközpont elhelyezésére." - méltatta a Bíráló Bizottság Kévés György és csapata megvételben és 500 000 forintos díjazásban részesült pályaművét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság új EMC mérőlabor és szerverközpont fejlesztésére kiírt pályázaton. 

Részlet a Bíráló Bizottság véleményéből:

"Az új szárny közlekedési rendszere, alaprajzi elrendezése kulturált, átgondolt. A főbejárat a Visegrádi úti épületben marad, onnan a földszinten az udvaron keresztül, épületen belül az I. emeleten lehet az új szárnyba átjutni. A helyiségek megközelítése, a rendezvényterem és a kiszolgáló helyiségek elhelyezése a felső szinten megfelelő."

"Ugyanakkor ez a terv tartalmazza a legátgondoltabb megoldást a szerverközpont elhelyezésére, amelyet a Kiíró a későbbiekben fel is akar használni."

A terv maximálisan teljesítette a kiírás követelményét:

"A szabályozási terv lehetőséget ad a jelen tervezési programnál nagyobb, jelentősebb beépítésre. Tervezési kérdés, hogy a pályázó a jelen program megvalósításával kíván-e városképileg befejezett állapotot létrehozni, vagy jelenleg nem ismert programnak, mint későbbi ütemmel javasolja-e teljessé tenni az egész telektömböt meghatározó fejlesztést."

A tervezők a tervben 50x13x5= 3250m2 az első pinceszinten 55x24=1320m2 összesen 4570m2 többletbeépítés lehetőségét adták. Ezzel a telek értéke jelentős mértékben növekedett. Ezt a zsűri azonban figyelmen kívül hagyta. Tervezett összes bruttó szintterület 10 000 m2 az előírt 10200m2 alatt van. (Az első díjas terv 12408m2 mely nem teljesíti a pályázati kiírást.)

NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont
2/4
NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont



Részlet a műleírásból

A tervezéskor figyelembe vettük a Visegrádi utca, Esztergom utca, belső átközlekedő út és a szomszéd telek által határolt területen a meglévő központi épületet és a telken meglévő két egyszintes "raktár" épületet. A "raktárak" bontása csak a tervpályázat tárgyát képező új épületrész megvalósulása után
történhet. 

Az új MNHH EMC mérőlabor és szerverközpont épülete az építési terület északi határán álló szomszédos lakóépület tűzfalához kapcsolódik. Keleten elhelyezkedő, a meglévő központi épülethez és az első emeleti szinten kialakított egyszintes átjáró híddal csatlakozó építménnyel egy védett zárt üzemi udvart képez. Az üzemi udvarhoz kapcsolódik (a földszinten 3x3 méteres tolóajtón keresztül) a nagylégterű EMC mérőlabor, és az ezt a részben körbe vevő laborszárny és az udvarából nyíló üzemi bejárat, valamint a belső közlekedő (teherlift, személylift, füstmentes lépcsőház, WC csoport) blokkja. A véglegesen kialakuló épület alternatívaként kettős bejárattal rendelkezik az átközlekedő út felé, mely vészkijáratként is használható.

Tömeg és alaprajzi kialakítás

Az új épület a környezetéhez „L" alakú zárt földszint +4 emeletes tömbbel, kapcsolódik. Az új épületszárnyból a Visegrádi utcai meglévő központi épülethez az első emeleten gyaloghíd vezet. Az új épülettömböt (a tervezési programban kiírt) két lépcsőház és személyfelvonó, valamint 1db
teherfelvonó szolgálja ki. A vertikális közlekedést biztosító, zsilipekkel két füstmentes lépcsőház és személyfelvonó blokkokat, a tervek szerint (5+2 szinten) közlekedő folyosók kötik össze. A közlekedési blokkok a földszinten a gyors menekülés érdekében az udvarokra, fenn pedig a nyitott
tetőfelületekre nyílnak, melyek így maximális menekülést szolgálnak.

Funkcionális egységek

  • mérésüggyel kapcsolatos helyiségcsoportok
  • iIrodák a mérőkamra és a laborok kiszolgáló személyzete részére
  • számítóközpont IT gépterem
  • rendezvényterem (akadálymentesen megközelíthető)
  • egyéb irodai területek
  • mélygarázs


NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont
3/4
NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont



Építészeti koncepció

A tervezett fő funkcionális egységek telepítése, elhelyezése lehetővé teszi az eltérő üzemidejű funkciók zavartalan működését, miközben áttekinthető térkapcsolatokat biztosít. A kiemelt jelentőségű EMC mérőkamrát körülveszik a kapcsolódó laborok. A szerverközpont és az azt kiszolgáló helyiségek a 2. pinceszinten egy tömbben lesznek és leszakaszolhatók a beléptető rendszerrel.
A Rendezvénytermet egy blokkba a 4. emeleten, a Duna, azaz a budai oldal felé tájoltuk. A megvalósuló új épülettömeg a meglevő épülethez a tervezett zárt híddal kapcsolódik.

A tervezett bővítés tömeg és homlokzatképzése anyagaiban és részleteiben
alkalmazkodik és megegyezik a meglévő és üzemelő épületszárnyhoz. A közlekedési rendszer elemei (folyosók, felvonók, rámpák, közlekedési utak) a tervezés programok és a vonatkozó előírásoknak megfelelő kialakításúak. Az épületegyüttes szakaszoltan és gazdaságosan üzemeltethető. A karbantartás a funkciók zavarása nélkül végezhető.

A szabályozási terv lehetőséget ad a jelenlegi tervezési programnál nagyobb beépítésre. A terv számol ezzel a felkínált lehetőséggel és a tervanyagában I-II-III ütemekben javaslatot is tesz a végleges együttes kialakítására:

  1. ütem: NMHH mérőlabor és szerverközpont pályázati kiírásban rögzített programja szerint tervezett épületszárny.
  2. ütem: A déli telekterületen az első pinceszinten további földalatti személygépkocsi parkolóhelyeket és elektromos funkcionális egységeket (trafó, kapcsolóterem stb.) terveztünk. Ezek biztosítják a teljes funkcionális egység üzemszerű független áramellátását. Az I.ütem befejezése után, a két "raktár" bontását követően, azonnal megépíthető az első szintű pincebővítés és ezzel a 105 db fedett parkolóhely biztosított.
  3. ütem: A tervek szerint valósítható meg a III. ütemben egy fszt+4 emeletes épület, mely belső közlekedő folyosóval kapcsolódik az I. ütemben épülő déli fekvésű épületrészhez.


NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont
1/4
NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont



Szerkezet

Az új épület szerkezetét acél és vasbeton vázból javasoljuk kivitelezni. A föld szintje alatt kétszintes, pince, monolit vasbetonból (résfalak, vb. ellenlemezek, födémek, falak, pillérek, rámpák, lépcsők) készüljenek. Az épületben telepített nagyértékű berendezések védelmének érdekében, a programban kért kettős vízszintes és függőleges víznyomás elleni vízszigetelés a közbeiktatott hőszigeteléssel valósul meg. A vasbeton falak, pillérek szerkezeti elemek a megfelelő teherbírású vasalással és vízzárású SIKA betonból készülnek. A földalatti hőszigetelés XPS kemény anyagú kivitelezéssel készül, mely a szigetelést védő hagyományos téglafalakat is helyettesíti. Az épület földfeletti szintjeinek vázanyaga előregyártott acél (anyaga: HEA szélestalpú acél) a zömében cellás rendszerű helyiségeknél és a nagyfesztávú, nagylégterű EMC mérőlabor helyiségeknél, a tervek szerinti méretekkel készülnek az előregyártott helyszínen szerelt acélvázak.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

TRANZIT ART CAFÉ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.30. 19:04
00:06:46

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv). / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv). / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk