Épülettervek/Középület

Alkotás Point Irodaház

1/3

?>
?>
?>
1/3

Alkotás Point Irodaház
Épülettervek/Középület

Alkotás Point Irodaház

2002.08.23. 13:03

Projektinfó

Alkotás Point Irodaház

URL:
Építész Stúdió

Építés éve:
2002

Bruttó szintterület:
40580 m2

Stáblista

Építész felelős tervező: Cságoly Ferenc, Keller Ferenc, Hőnich Richárd - Építész Stúdió Kft
Építész munkatárs: Szabó László, Szendrei Zsolt, Tündik Ferenc - Omega Design Bt.; Fialovszky Tamás, Ivanics Éva, Sajtos Gábor, Csikós Bálint - Építész Stúdió Kft.
Tartószerkezeti felelős tervezők: Volkai János, D.Hetesi Lilla - TM Janada Kft.
Épületgépész felelős tervező: Oltvai András - Oltvai Gépész Stúdió
Elektromos felelős tervező: Kun Gábor - Hungaro-Projekt Mérnökiroda Kft
Épületszerkezeti felelős tervező: dr. Becker Gábor - ADECO Kft.
Környezet-kert tervező: Karády Gábor - LAND-A Kft
Közmű tervező: Antosikné Magay Hanna, Kovács Ernő - Főmterv Rt.;
Akusztikus tervező: Kotschy András - Kotschy Bt.
Környezetvédelem: Bite Pálné, Weiner László - Vibrocomp Kft., Toppedion Kft.
Tűzvédelmi szakértő: Gombik Károlyné - BOSEC Bt.
Napvédelem: Majoros T. András
Közlekedés tervező: Rhorer Ádám - Közlekedés Kft.
Beruházó: AIG/Lincoln Kft.
Generálkivitelező: ERA Építő Rt.
Az épület modelljét Tóvári László, a modellfotókat Häider Andrea készítette.

Budapest, XII. Alkotás u. 48-50., generáltervező: Építész Stúdió Kft.

Adatok

A telek területe: 9 883 m2
A telek beépítettsége felszín felett: 40% (megengedett 50%) 3 955 m2
Szintterületi mutató (megengedett 2,5) 2,5
Az épület bruttó szintterülete a felszín felett: (megengedett 24 708 m2) 24 708 m2
A telek legnagyobb beépítettsége a felszín alatt: (megengedett 62,5%) 60,4%, 5966,78 m2
Az épület bruttó szintterülete a felszín alatt: 15 872 m2
Az épület bruttó szintterülete a felszín alatt és a felszín felett összesen: 40 580 m2

Helyszín

A tervezési helyszín Budapest déli-nyugati kapuja a BAH-csomópont közelében, az Alkotás utca mentén. A telket három utca határolja: nyugatról az Alkotás utca, délről a Csörsz utca és keletről a Győri út, az északi oldalon pedig a Sportkórházzal határos. A telken jelenleg a volt mentőállomás használaton kívüli épületei és egy kapcsolóállomás található. Az RRT értelmében minden meglévő épület bontandó, beleértve a kapcsolóállomást is, mely az épületen kívül a Győri út felőli oldalon a felszín alatt kerül elhelyezésre. A telek keletről nyugatra emelkedik, a két oldal között a legnagyobb szintkülönbség három méter.

Városkapu

Délről és nyugatról - a Dunántúlról - érkezők a nagyvárossal először és igazán a BAH-csomópontnál találkoznak. A rendszeres közlekedési dugóval küszködő felüljárós csomópont a nagyváros negatív jelképe. A pozitív jelkép - az érkezőket fogadó "városkapu" - egyenlőre még hiányzik ezen a helyen. A BAH-csomópontról erősen emelkedő Alkotás utca a Csörsz utcánál ér fel a dombtetőre. Az Alkotás utca mentén már épülő (MOM) illetve építendő magas épületek dinamikus európai nagyvárost jeleznek majd. A tervezett épület hármas tagolású tömbje a BAH-csomópont felé összesűrűsödik, három függőleges üvegpengében koncentrálódik. Ez az erőt sugárzó 30 méter magas - éjszaka kivilágított - "vonalkód" a nagyváros jelképe, a szimbolikus városkapu.

1/3

 

Beépítés

A Sportkórház zöldben úszó telepszerű beépítését folytatva és kicsit sűrítve, hármas tagolású épületet helyeztünk el. Az Alkotás utcával párhuzamos három hosszanti szárnyat középen - viszonylag rejtetten - keresztszárny kapcsolja össze. Az épület a felszín felett földszint plusz ötszintes, a Csörsz utca felé hat-, majd a csúcsnál hétszintessé emelkedik. A felszín alatt egy gépészeti szint és két parkolószint helyezkedik el. Az RRT a telek északi felére 21 m, a déli felére 30 m maximális beépítési magasságot határoz meg. A tervezett épületegyüttes az RRT lehetőségeit figyelembe véve és korlátait betartva lépcsőzik fel dél felé, 21 m-ről indulva úgy, hogy a Csörsz utcai végen éri el a 30 m-es maximális beépítést. A megengedett földszinti beépítési mértékhez képest a tervezett épület kisebb, a lehetséges 50% helyett mindössze 40%-ot építettünk be, így lehetővé téve a minimálisan előírt 30% helyett 38% zöldfelület biztosítását.

Funkció

Az épület az RRT-nek megfelelően elsősorban irodaház funkciójú, mégpedig állandó üzemeltetővel működő bérirodaház. Alatta kb. 400 férőhelyes parkoló található, mely a Győri útról érhető el. Ugyancsak a Győri út felől történik a gazdaságos kiszolgálás. Az irodaház főbejárata a Csörsz utcáról nyíló első udvarban van, innen a három szárnyat összekötő keresztirányban elnyúló, üvegezett átriumos előcsarnokon keresztül lehet a szárnyak közlekedőmagjait elérni. Lehetőség van a második udvaron keresztül acélszerkezetű híd segítségével megközelíthető második főbejárat kialakítására is. Az épületegyüttest a három hosszanti szárny közepén lévő három közlekedőmag szolgálja ki. A közlekedőmagokban 3 lift, füstmentes lépcsőház, kétnemű WC-csoport, elektromos szekrénysor és a gépészeti aknák találhatók. Amennyiben az Alkotás utcai hosszanti szárnyat bank fogja bérelni, akkor a földszinten bankfiók létesül, önálló bejárattal az Alkotás utcáról.

Ütemezés

Az épület várhatóan egymást gyorsan követő két ütemben valósul meg. Az első ütemben teljes mértékben elkészülnek a felszín alatti szintek, a felszín felett pedig az Alkotás utcai és a középső hosszanti szárny, valamint az ezeket összekötő keresztszárny. A második ütemben készül el a Győri úti hosszanti szárny és a második keresztszárny. Az építési engedély értelmében az első ütem használatba vételekor a második ütemnek is már legalább szerkezetkész állapotban kell lennie.

3/3

Homlokzati megjelenés

Az épületegyüttest a vízszintes tagolás jellemzi. Fémlemezzel burkolt sávok váltják az ablaksávokat. A sávok magassága a tájolás függvényében változik. A nyugati homlokzatokon vékonyabbak, a keleti homlokzatokon magasabbak az ablaksávok. Az épület horizontalitását erősítik a homlokzat részletmegoldásai is. A sötétszürke, fémszínű metálszemcsés festékkel porszórt alumínium lemezből készülő burkolati sávokon belül felületi struktúraváltás emeli ki a födémek sávját.

A nyílászárók vízszintes bordái a fémlemezburkolattal megegyező, metálszemcsés porszórt felületkezelést kapnak, viszont a függőleges ablakosztó bordák fekete színükkel beleolvadnak az üvegsávokba. A nyílászárókba a megfelelő hővédelmet biztosító, de gyakorlatilag színtelen és a lehető legalacsonyabb tükröző hatású neutrál üvegszerkezet kerül.
A Csörsz utcai spiccekhez közeledve egyre légiesebbé válik a homlokzat, a fémlemez sávokat üvegsávok váltják, melyek hátoldala a fémlemezzel megegyező színű felületkezelést kap, mögötte rejtve a tűzgát miatt szükséges vasbeton mellvéd. A spiccek könnyed, átlátszó üveg-acél szerkezete egy-egy harminc méter magas élben végződik. Éjszaka a sötétbe olvadó épületből szinte csak a három világító függőleges csík jelenik meg.

A közlekedési magoknál a fémlemez burkolat függőleges sávozásúvá válik, a benne lévő ablakos felületeknél sávosan áttört, mögötte üvegfal. Ez a kettős homlokzatképzés különleges fényhatásokat eredményez a liftek előtereiben. A tetőterasz mellvédjeként a fémlemez burkolat szintén áttörtté válik és függőleges sávozású, ezzel az épület felső sávjának könnyedebb, légiesebb megjelenést biztosít. A hármas liftblokkok szélső liftje olyan értelemben vett látványlift, hogy a kabin hátsó oldala és a liftakna hátsó fala teljes magasságban üvegezve készül. Így a szárnyak között a "kanyonban" emelkedve különleges vizuális élményben van része az utazónak.

Hőnich Richárd, Keller Ferenc

/Cikk a Műszaki Tervezés 2001/3. számából/

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk