/ MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet
Design/Belsőépítészet

A34 Stúdiólakás

1/18

A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor

?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
?>
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
1/18

A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor

A34 Stúdiólakás
Design/Belsőépítészet

A34 Stúdiólakás

2021.09.07. 17:56
MÉD

Projektinfó

A Design rovatot támogatja a 

Szerzők:
Heckenast Gábor

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Heckenast Gábor

A34 Stúdiólakás

URL:
Heckenast Gábor

Tervezés éve:
2020

Építés éve:
2021

Bruttó szintterület:
36 m2

Stáblista

Vezető tervező: Heckenast Gábor

 

Dosszié:

MÉD:

Heckenast Gábor egy 1950-es években épült belvárosi társasház legfelső emeleti stúdiólakását tervezte újra. Az átalakítással egy olyan szellős, napos, funkcionális élettér jött létre, amely a kortárs minimalizmust ötvözi az 1950-es évek néhány stílusjegyével, fehér, tölgy és ezüst színpalettával és számos növény elhelyezésével bel- és kültéren egyaránt.

Elhelyezkedés, eredeti kialakítás

A stúdiólakás Budapest belvárosában található egy társasház legfelső szintjén.  Az épület 1950-es években épült, mindegyik szinten kizárólag stúdiólakások vannak. Építészeti átalakítás előtt a lakás még az eredeti építészeti kialakítási állapotot tükrözte. Alaprajzot tekintve az adott kornak megfelelően egy konyhát, egy szobát, egy fürdőt, egy gardróbot és egy kamrát tartalmazott.

Koncepció

Az átalakításnál fő szempont volt az egyterű, jól átlátható és funkcionális, korszerű kompakt elrendezés. A viszonylag kicsi alapterületen funkcionális zónák lettek meghatározva, így létrehozva egyfajta áramló teret, amely egyik funkcióból a másikba vezet. Az egylégterű lakásban a különböző összefüggő falfelületekkel lett a tér funkcionálisan differenciálva, amely vizuális és funkcionális egységet alkot.

A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
1/18
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor

A falfelületekhez rendelt beépített bútorok tartalmazzák az egyes funkciókat, ezáltal is törekedve a lehető legnagyobb szabad alapterület létrehozására és körbejárhatóság biztosítására.  A letisztult elrendezés, flexibilitás és maximális tárolás elsődleges szempont volt a falfelülethez rendelt bútorok funkcionális kialakításánál. A különböző falfelületekkel változatos lakókörnyezet létrehozása volt a cél, a nézőpontok változásával a lakótér mindig egy újabb arcát mutatja. Az alacsony belmagasság ellenére álmennyezet került kialakításra, amely a lakás tér arányait kedvezően befolyásolta, így a viszonylag kicsi alapterület ellenére tágasabbnak hat a lakás.

Funkcionális térszervezés

Az új alaprajzi kialakítás a funkcionális igények és kapcsolatok alapján lett kialakítva: előtér, multifunkcionális szoba, gardrób és fürdőszoba.

Az előtéri transzparens fal térelhatárolóként, nyitott tárolóként és betekintés védelemként szolgál és az egykori sötét előszobát természetes fénnyel látja el. Az előtérből közvetlenül lehet megközelíteni a lakóteret, gardróbot és a fürdőszobát. A lakótérhez kapcsolódik az újrafogalmazott balkon.

A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
7/18
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor

Az egyterű multifunkcionális lakótérben különböző zónák kerültek kialakításra: konyha, étkező, nappali / háló, könyvtár / szórakoztató központ, sport (függesztett heveder-rendszer) és munkaállomás. A lakótér központi eleme a kandallóegység, amely meglévő kéményt, a konyha felöl a hűtőszekrényt és további tárolót rejt magában. A lakóteret meghatározó kandalló egység köré lettek szervezve az egyes funkcionális zónák, körbejárhatóságával folyamatos nézőpontváltásra késztet.   A konyha kialakításánál az egyszerű vonalvezetés, nagy munkapult felület és a teljes gépesítés volt a szempont.

A konyhával szemközti falon került elhelyezésre egy teljes belmagasságú, többfunkciós beépített bútor, amely könyvtárként, szórakoztató egységként és további tárolóként működik. A két fő funkció között került kialakításra a munkaállomás, amely használaton kívül teljesen elrejthető a hozzá tartozó felső tárolóegységgel együtt – így szinte egy külön térként használható.

A gardrób az előtér és fürdőszoba között helyezkedik el. Tervezéskor szempont volt, hogy lehetőség szerint ne az élettérben legyen a ruhatárolás elhelyezése. A fürdőszobába a pult mosókonyhaként is funkcionál és a nagy tárolókapacitása lehetővé teszi a szükséges fürdőszobai eszközök és takarítószerek tárolását. A mosdó feletti tükör mögött további tároló szekrények lettek kialakítva, így minden szükséges kiegészítő könnyen elérhető, mégis a rejtett kialakításának köszönhetően a fürdőszoba vizuális egységét nem bontja meg.

A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor
9/18
A34 Stúdió Apartman – Tervező: Heckenast Gábor

A stúdiólakás balkonja is felújításra került, új felületképzésekkel és egy egyedi növényládával, amely éjszakai rejtett LED világítással lett felszerelve.

Átalakítás eredménye

A stúdiólakás átalakításával egy szellős, napos, funkcionális élettér létrehozása volt a cél, amely a kortárs minimalizmust ötvözi az 1950-es évek néhány stílusjegyével, fehér, tölgy és ezüst színpalettával és számos növény elhelyezésével bel- és kültéren egyaránt.

Heckenast Gábor

Szerk.: Hulesch Máté

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk