Programok

A Váralja Szövetség tiltakozást szervez Cselovszki Zoltán kinevezése ellen

1/1

Kristóf tér - forrás: maps.google.com

?>
Kristóf tér - forrás: maps.google.com
1/1

Kristóf tér - forrás: maps.google.com

A Váralja Szövetség tiltakozást szervez Cselovszki Zoltán kinevezése ellen
Programok

A Váralja Szövetség tiltakozást szervez Cselovszki Zoltán kinevezése ellen

2012.07.04. 11:30

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Cselovszki Zoltán

Esemény kezdete:
2012.07.06. 16:00
Esemény vége:
2012.07.06. 18:00

Vélemények:
13

Dosszié:

A Váralja Szövetség tiltakozást szervez Cselovszki Zoltán KÖH elnöki kinevezése ellen 2012. július 6-án (pénteken) 18 órai kezdettel Budapesten, a Kristóf téren (Bécsi utca).

Kristóf tér - forrás: maps.google.com
1/1
Kristóf tér - forrás: maps.google.com

A Váralja Szövetség közleménye:

"Tisztelt Közvélemény!

A Váralja Szövetség úgy véli, régi történelmi belvárosaink, népi építészeti emlékeink, templomaink és váraink nélkül nemcsak a mi kultúránk, hanem az egész emberiség lenne szegényebb.

Ebből a megfontolásból tartunk tiltakozó gyűlést 2012. július 6-án (pénteken) 18 órai kezdettel Budapesten, a Kristóf téren (Bécsi utca). Tiltakozunk az ellen, hogy Cselovszki Zoltán lett a KÖH elnöke, tiltakozunk az ellen, hogy a Bécsi utca lebontása ismét napirendre kerülhessen, továbbá tiltakozunk az ellen a mentalitás ellen, amely szerint "az örökségvédelem nem lehet a gazdasági növekedés akadálya".

"Bemelegítésnek" ajánljuk Cselovszki Zoltán szavait, amelyekkel a szecessziós Fischer-ház védettségének megszüntetését indokolta: "Történeti értékekkel nem rendelkezik." Mint ismeretes, a Bécsi utca régi épületei helyére tervezett, a bazilikával konkuráló Zeppelin-pláza egyik nagy támogatója, Cselovszki Zoltán lett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (!) új elnöke. (Hiába mentettük meg a Bécsi utcát?..)

Jöjjön el Ön is, hozza magával ismerőseit! Nem hagyhatjuk az örökségünket veszni! Találkozzunk pénteken este 6 órakor a Bécsi utcában!

Megközelítés: Deák Ferenc téri metrómegállótól néhány lépés a Vörösmarty tér felé. A rendezvényt a rendőrségen bejelentettük."

Váralja Szövetség

Vélemények (13)
Pákozdi Imre
2012.07.08.
20:03

Érdekes látni, ahogy politikainak mondott, ám valójában érzelmi, pontosabban futballdrukkeri szintű szimpátiák mentén hogyan minősülnek át bizonyos kormányzati technikák. A jelenlegi KÖH-elnökváltás kapcsán hirtelen fontossá vált, hogy maradjon, ill. legyen országos hatáskörű felügyeleti szerve a műemlékvédelem és egyáltalán: a minőségi építészet ügyének. Máskor és eddig viszont a hatáskörök leosztása volt a cél, tehát az, hogy a hatósági döntések az érdekeltekhez minél közelebbi fórumokon szülessenek (ez a szubszidiaritás elve). Ez a csikicsuki nagyon hasonlít az egykulcsos SZJA ügyére: tíz évvel ezelőtt az SZDSZ ezzel kampányolt, most viszont, lényegében ugyanők szerint, ez a legnagyobb gazdaságpolitikai hiba. Sok tekintetben az EU sem más, mint egy nagytestű kaméleon: egyfelől hirdeti a szubszidiaritás elvét, másfelől nagyon szívesen megmondaná, hogy mikor menjenek nyugdíjba a magyar bírók :-). A konkrét ügyre visszatérve, szerintem annak van igaza aki a KÖH jogosítványait megtartná és azok érvényesítésére vertikális, szakhatósági szervet építene ki. Minden, a KÖH és a KÖI közötti szakadás ezt, tehát a nagyonis fontos felügyeleti jogkör sérelmét jelenti. Az pedig, hogy a jelenlegi kormányzat nem indokol, nem vitázik, nem védi az elképzeléseit, hanem csak cselekszik, részükről a politikai öngyilkosság legbiztosabb módja.

FenyvesiHK
2012.07.09.
11:06

@Pákozdi Imre: ez sajnos nagyon így van

gertan
2012.07.05.
08:22

Cselovszkyval kapcsolatban annyit jegyezzünk meg, hogy az ő elnökségének idejében nőtte ki magát a KÖH azzá a szuper-hivatallá, amit a műemlékekkel foglalkozó OMvH-ból faragott az első Orbán-kormány. A hivatal (és nem a műemlékvédelem) szempontjából nézve ez egy sikertörténetnek tűnhetne.

EMA
2012.07.05.
14:39

@gertan: Szuperhivatal, mint sikertörténet? Ez valami hungárikum? Mert egy hivatalt a hatékonyságával szoktak dícsérni, úgy gondolom. Eva M. Amichay városgazdász, újságíró http://podo-pro.hu/

bardóczi
2012.07.06.
09:24

@gertan: meglehetősen tarthatatlan állapot volt, hogy a KÖH külön építési engedélyezési csúcsszervként párhuzamos világot épített fel az építési engedélyezés világában. (Az átmeneti állapot egyik jellemző története, hogy az építészirodák listázták, melyik KÖH-el lehet együttműködni és melyikkel nem, így egyes engtervek benyújtásával siettek a változásokig, egyes terveket pedig jegeltek addig. Ez már maga a kettősmérce.) Ha ez a műemlékvédelemnek nem is tetszik, a mostani változás szerintem ebben jobb állapotot teremtett: szakhatóságként a műemlékvédelem az engedélyezés folyamatába érvényesítheti szempontjait, de nem tűnik úgy, hogy két dudás ül egy csárdában és nem ugyanazt a dalt játsza. Arról nem is beszélve, hogy ez mennyire fenntartható hivatali struktúra szintjén egy ennyire kis országban.

gertan
2012.07.06.
13:22

@bardóczi: Én is úgy gondolom, hogy szakhatóságként a műemléki elveket kevesebb kompromisszummal tudják majd képviselni a műemlékvédelmi irodák. Ahogy 1997. óta nagyon megerősödött minden szakhatóság, a saját szűk szakmai törvényeit, előírásait, szabványait képviseli; alkalma lesz a műemlékvédelemnek is a stemplizés, tértivevény küldés, szakhatósági megkeresések helyett a műemlékekkel foglalkozni. Már régóta szakhatósággá kellett volna (újra) válni, a párhuzamos struktúra valóban magában rejtette a bukás lehetőségét. Most a probléma nem is a szakhatósági jogállással van, hanem azzal, hogy a megyei Kormányhivatalokba kiszervezett örökségvédelmi irodák váltak szakhatósággá és nem az országos hatáskörű Intézmény, a KÖH szervezeti rendjébe tagozódva. A műemlékvédelem szakmai ereje, illetve a KÖH szerepe így kérdésessé vált, mert az eredeti műemlékvédelmi szervezetből régészeti engedélyező és műtárgynyilvántartó intézménnyé változott. A KÖH műemlékvédelemben betöltött feladata vált kérdésessé, miközben a KÖI-kben nincs meg a megfelelő szakmai háttér. A megoldás a KÖI-k és a KÖH szervezeti reintegrációja lenne: hasonlóképp kellene működnie, mint a többi országos hatáskörű szakigazgatási hivatalnak, a Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségnek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak, esetleg úgy, mint a Katasztrófavédelemben integrált tűzmegelőzési szakhatóságnak. Emögé kellene berendelni egy a hatóságtól független jogi személyiséggel rendelkező műemlékvédelmi intézetet, ahol folyhatna a beruházókat támogató kutatási, tervezési, műemlék-fejlesztési és fenntartási tevékenység, szakmai támogatást adva a KÖH/KÖI számára, mert enélkül a műemlékvédelem továbbra is csak büntetni fogja tudni a tulajdonosokat, támogatni nem.

gertan
2012.07.06.
13:28

@EMA: A KÖH-hel szemben megfogalmazódott vélemények épp a hatékonyságát mutatja: bár nem minden esetben, de rendszerint meg tudta védeni a műemlékeket a beruházók szabad, de kellően végig nem gondolt akaratától (pl. a lerombolástól). Másképp mivel is mérhetjük egy hivatal hatékonyságát? Hogy a régészeti engedélyeztetés és a műtárgyvédelem milyen hatékony volt, azt meg nem tudom...

Pákozdi Imre
2012.07.06.
13:55

@gertan: Gertan hozzaszolasa nagyon meggyozo. Tuntetni pedig a Zeppelin-terv minden ujjaelesztesi kiserlete ellen szivesen elmegyek - amint korabban is elmentem. Itt azonban visszatart, amit bardoczi irt, hogy ti. Cselovszki tevolegesen a terv torvenyeknek megfelelo modositasa mellett allt. Adjunk eselyt neki, akarcsak Finta Sandornak, aki a Zeppelint tervezo Palffy Associates munkatarsa volt. Ne utasitsuk el oket szemelyukben, amig nincs ra jo okunk.

Hartmann György Sándor
2012.07.06.
15:09

@bardóczi: Én meg azt tartom tarthatalan állapotnak, hogy a polgármesteri hivatalok voltak és maradnak most is az építési engedélyezési hatóságok. Az önkormányzatok szabályozzanak! Ez a eladatok. És ebben nagy a felelőségük a főépítészeknek is. De utánna már aaz konkrét engedélyzéshez semmi közük (az építi törvény is úgy fogalamz, hogy az építésügy állami feladat). Hogy miért ragaszkodnak a polgármesteek és a jegyzők az építési engedélyezéshez, azt már leírtam, jól jövedelmező ez a feladat. Továbbá, a jegyzők semmit sem tesznek az engedélynélküli építkezések felderítésére (pedig ez hivatali kötelességük), nem intézkednek azokban az ügyekben. Rendre eredménytelenek azok a Bm pályázatok, ahol az önkormányzatok számára megelelőlegeznék a szabálytalan építések bontási költségei (és ezt jelzáloggal később rá lehet tenni a szabálytalan építőre, tehát pénz az ablakban. De ehhez kellene vér abban a bizonyosban! Ryhe Ui. Most a kétharmadnak tényleg meg lett volna a lehetősége zen a helyyzeten változatani. De a sok lud disznót győz, közmondás itt is bejött. Egy történelmi lehetőséget szljsztottak el! Hiába fenyeget rendőr miniszterünk, nem lesz rend!

bardóczi
2012.07.06.
19:22

@Hartmann György Sándor: Ez mondjuk igaz. Egy karcsúbb, kistérségi (járási) alapokra helyezett elsőfokú építéshatóság a helyi stikliket is nehezebbé tenné, olcsóbb és hatékonabb is volna.

zapata
2012.07.07.
05:52

@Hartmann György Sándor: Nálunk, Korrupciában bizonyára a visszaélések melegágya a jegyzők építési hatósági hatásköre, de azokban az országokban, ahol nem ilyen méretű a korrupció, ez nem így van. Ezért is vannak kétségeim afelől, hogy az engedélyezés központosításának a hozzá tapadó korrupció központosításán kívül volna-e más hozadéka. Meg azért is, mert néhány éven belül két olyan építési engedély ügyem is volt, ahol érzékelhető volt, hogy az engedélyezés folyamatában a visszaélésekben érdekelt vicinális poltikusok keze simán elér regionális szintre. Csak a politikusmancsok színe volt más (kormányváltás előtt és után), de a megrendelésüket teljesítő ügyintéző történetesen ugyanaz volt. (Aki az egyik bagázsnak mindenre hajlandó, azt a kormányváltás után a másik bagázs is szívesen megtartja, mert az használható ember.) Meg aztán nem csak a szervezet van a korrupcióra kalibrálva, hanem a jogszabályrendszer, pontosabban a jogszabályok rendszertelen halmaza is. Még évtizedekkel ezelőtt mondta egy minisztériumi hivatalnok az azóta jobbára kiveszett értelmesebb fajtából, hogy ő olyan szívesen kiírna egy olyan tervpályázatot, ahol semmi más értékelési szempont nem volna, csak az, hogy betartottak-e minden vonatkozó jogszabályt és előírást, de állítja, nem futna be olyan terv, ami ezt teljesítené. Eltelt néhány évtized és a helyzet százszor rosszabb, nagyságrendileg több a piszlicsáré ürügy, amivel el lehet utasítani az ügyfél engedélykérelmét. És fordítva: nincs olyan kiadott építési engedély, amiről utólag nem lehetne megállapítani, hogy nem lehetett volna kiadni, így tartandó örökös rettegésben a hatósági ügyintézőt. Az kétségtelen, hogy kisebb az esélye a szabálytalan építkezések szankcionálásának, helyben, ahol mindenki mindenkit ismer és mindenki a rokona valakinek. Azonban a magyar építési hatóságosdi általában sem a körülöttünk lévő valóságos környezet rendjének ellenőrzésére van belőve, hanem a töméntelen mennyiségű felesleges papír ellenőrzésére az engedélyezés előtt. Aztán hogy a valóságban mi történik, kit érdekel? Hasonlítsuk össze a helyszíni ellenőrzéssel foglalkozók létszámát az építési engedélykérelmekkel kekeckedőkével... Visszatérve a cikk tárgyára, valóban fontos, hogy ki a KÖH elnöke és mindenki tudja, hogy erre a posztra Cselovszkit soha nem nevezték ki volna ki, ha nem lenne régi Fidesz-káder. De ha Kodály Zeneakadémia-Kisvárda mondására gondulunk, az sem lényegtelen, hogy például Kondoros településképe milyen. Azért éppen Kondoros, mert a minapában haladtam végig ott a főúton és szíven ütött a leírhatatlan látvány. Szinte minden ház esővíz lefolyója vízszintesen át van vezetve az előkert és a járda felett és azután fordul át függőlegesbe. Ez a látvány az egész magyar "építésügy" és "éptésigazgatás" totális alkalmatlanságának sűrített látlelete. Aki arra arra jár, ne szalassza el, ilyen egzotikum se a Balkánon se Belső-Ázsiában nincs!

EMA
2012.07.04.
16:10

Sajnos, ezen a tüntetésen nem tudok ott lenni, és nem azért, mert éppen a születésnapom van... Cselovszkit jó szakembernek tartottam egészen a Zeppelin históriáig, de azok után őt kinevezni az örökségvédelem élére olyan, mintha a kiéhezett oroszlánra bíznánk a birkanyájat. Igaz, időközben Juli Ofer, a túlsúlyos befektetőtárs meghalt, de aligha hiszem, hogy a kapcsolataiban megerősödött magyar befektető letett volna az eredeti tervéről. Ahogy az elmúlt évben, távolból figyelem, mi történik Magyarországon, egyre szomorúbb leszek a XXI. századi feudalizmust, a megerősödő uram-bátyám rendszert látva. Tehetséges, jóravaló emberek hagyják el az országot, tisztességesek nyögnek az eszetlen adók súlya alatt, miközben mások a hatalomtól megszédülve táncolnak és nem látják a katasztrófát közeledni. Ebben az őrületben a Bécsi utca 5 háza valóban csak apró részlet, de olyan, amely az egész rendszerről hiteles képet ad. Eva M. Amichay városgazdász, újságíró http://podo-pro.hu/

bardóczi
2012.07.06.
09:16

@EMA: Tegyük hozzá, amit a Váralja Szövetség se tud, hogy Cselovszki egyik utolsó főépítészi intézkedése folytán a korábbi Zeppelin projekttel való végső leszámolásként az V. kerület VHU, azaz utcafronti homlokzati helyi védelem alá helyezte a Fischer-házat, illetve a tömbről levette az "építészeti hangsúly képezhető" - a fővárosi szabályoknak meglátásom szerint ellentmondó - kerületi szabályt. Így a tömb rekonstrukciója csak a mai homlokzatmagassággal, és a Fischer ház homlokzati védelme mellett valósítható meg, amely a Zeppelin buborékból csendes pukkanással ereszti ki a levegőt...

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk