Közélet, hírek

A Gresham palota újjáépítése

1/7

Fotó: Hajdú József

?>
<em>Fotó:   Hajdú József</em>
?>
<em>Fotó:   Hajdú József</em>
?>
<em>Fotó:   Csordás Izabella</em>
?>
?>
?>
?>
<em>Fotó:   Hajdú József</em>
1/7

Fotó: Hajdú József

A Gresham palota újjáépítése
Közélet, hírek

A Gresham palota újjáépítése

2001.03.25. 22:01

A CFE Hungary Építőipari Kft-t választották a Gresham palota újjáépítésének generálkivitelezőjéül.

Az MTA dísztermében március 21-én szerdán ünnepélyes keretek között megtartott sajtótájékoztatón dr. Fejér W. Béla, Q.C., a Gresco Rt. elnök-vezérigazgatója hivatalosan is bejelentette, hogy sikerült kiválasztani a Gresham palota újjáépítésének generál kivitelezőjét. 2000. szeptemberében a Gresco Befektető és Vagyonkezelő Rt. hat építőipari vállalattól kapott ajánlatot. Az elmúlt fél évben lezajló tárgyalássorozat folyamán, amikor is minden apró részletet finomítottak, végül a CFE Hungary Építőipari Kft. bizonyult a legmeggyőzőbbnek.

A CFE Hungary a belga CFE építőipari kivitelező csoport tagja. A választás többek között referenciamunkái, tapasztalatai alapján esett az Edouard Janssens által vezetett cégre, hiszen jártasak a nemzetközi és magyarországi nagyberuházások, valamint a szállodaépítés területén. Példaként említhetjük az ING Bank, CIB Bank, Nationale Nederlanden budapesti központi irodaházát, vagy a Campona bevásárlóközpontot, a Graphisoft óbudai irodaépületeit -melyért Budapesti Építészeti Nívódíjjal tüntették ki-, az V. Kerületi Kozma Centert -melyért különdíjjal ismerték el a 2000. évi Magyar Ingatlanfejlesztési pályázaton, illetve a CFE Hungary végezte a Hotel InterContinental Budapest közelmúltban befejezett felújítását is.
Mint azt Fejér W. Béla elmondta, a különböző nemzetközi érdekeltségek ellenére a legszebb zászló, amely a szállodára kitűzve fog lobogni, a magyar zászló lesz, hiszen a Gresham alapvetően magyar vállalkozók, magyar munkások, magyar bank segítségével épülhet újjá, s az itt alkalmazott, alkalmazandó munkaerő 95%-a magyar, mely arány a későbbiek folyamán fokozatosan nőni fog. A Gresco célja az, hogy a palota visszanyerje szépségét, amely a múlt század elején jellemezte, és ugyanakkor a legmodernebb igényeknek is megfeleljen. Az építkezés remélhetőleg két héten belül megkezdődik, s a Four Seasons Hotel Gresham Palace, Budapest ünnepélyes megnyitása 2002 őszén várható.
A projekt finanszírozási hitelről szóló dokumentációját is most írták alá. A CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Rt. a Banca Commerciala Italiana-val, azaz az őt 100%-ban tulajdonló olasz bankkal együtt fele-fele arányban biztosítja a Gresco Rt.-nek a hozzávetőlegesen 58 millió euro összegű hitelt a Gresham Palota újjáépítéséhez és Four Seasons szállodává való átalakításához. A beruházás teljes költsége meghaladja majd a 100 millió eurót, melynek 45 %-a tulajdonosi hozzájárulásból származik, s az eddigi, az ingatlanvásárlás, a különböző szükséges bontások során felmerült költségek szintén 45%-ot tesznek ki.

4/7

Antoine Corinthios, a Four Seasons Hotels and Resorts európai szállodaüzemeltetési elnöke elmondta, hogy a Four Seasons a Grescoban tőkéstársként is jelen van, ami egyáltalán nem jellemző, azonban nagyon is hízelgő, és a bankok számára amolyan biztosítékot is jelent. A cég Európában eddig kilenc hotelt üzemeltet (egyet-egyet Berlinben, Isztambulban, Lisszabonban, Milánóban, Párizsban, Prágában, Dublinban, és Londonban kettőt is). A budapesti szálloda Közép-Kelet-Európában a második, Magyarországon pedig az első lesz e szállodalánc keretében. További magyarországi terjeszkedés egyelőre nem várható, bár új helyszíneket, alkalmas épületeket folyamatosan keresnek.

Kruppa Gábor okleveles építészmérnök, a Formanyelv tervezőiroda felelős tervezője elmondása alapján az újjáépítés után a Four Seasons saját vendégkörére számítanak, olyanokra, akik eddig nem jöttek Magyarországra. A 179 szobás (köztük lakosztályok is lennének), másként 179 kulcsos hotel - kategóriájának megfelelő minőségűvé varázsolva - Budapest és a világ egyik legelegánsabb szállodája lesz. A legkiemelkedőbb színvonalú szállodai ellátás, illetve kiegészítő luxus szolgátatások állnak majd rendelkezésre, nem is beszélve az előnyös elhelyezkedésről, hiszen kilátás nyílik innen a budai Várra, a Gellérthegyre, a Lánchídra, illetve a város üzleti, bevásárló és adminisztratív központja kezdődik itt.

<em>Fotó:   Hajdú József</em>
2/7
Fotó: Hajdú József

Az épület története

A szecessziós palota a tulajdonos londoni Gresham életbiztosító társaság megbízásábóltervei Quittner Zsigmond szerint épült 1906-ban. A szobrokat Telcs Ede, Maróti Géza és Ligeti Miklós, az üvegablakokat és mozaikokat Róth Miksa, a kerámia díszítéseket a Zsolnay gyár, a kovácsoltvas munkákat Jungfer Gyula készítette.
Különleges tecnikai megoldásnak számított a központi porszívó-rendszer.
A Gresham társaság a huszas években megszüntette magyarországi tevékenységét, az épület állapota a második világháború, illetve az államosítások során ( a luxuslakásokat állami vállalatok és új lakók vették birtokba ) leromlott, a gondozatlanság komoly építészeti károkat okozott. A kilencvenes évek elején az indiai Oberoi szállodalánc a HungarHotelsszel közösen tervezte az épület felújítását és luxusszállodává alakítását. A tervek elkészültek, azonban nagy átalakításokkal járt volna kivitelezésük, s az építési engedélyt a lakók tiltakozása miatt sem kapták meg.

A fonalat a ciprusi Patine cég vette fel, melynek a kanadai Four Seasons is tagja. A Patine képviseletében a Gresco Rt. a beruházó, melynek tervezési célból alakított saját cége a Formanyelv. A kivitelező kiválasztása még folyamatban van. A tenderdokumentációt 2000 augusztusában tették közzé.
Az épület az UNESCO Világörökség részeként műemléki védelem alatt áll. A kivitelezési munkák az Országos Műemlékvédelmi Hatóság felügyelete mellett folynak majd, s az ő engedélyükre volt korábban is szükség. Ennek nyomán kezdődhetett meg 1999 február-március havában a finombontás, a födémfeltöltés lehordása, a vakolat lebontása - a tartószerkezet ellenőrzése. A lakóknak az önkormányzattal összhangban cserelakásokat biztosítottak, illetve kártalanították őket.
Az OTÉK alapján a szobaszámnak megfelelő férőhelyes mélygarázst kell biztosítani. Az építési munkálatok jelenleg is folynak a Roosevelt tér alatt. A garázst folyosó köti majd össze a Palotával, a mélyszintekről lifttel lehet a szállodába jutni - természetesen utcai kapcsolattal, hiszen várhatóan a vendégeknek csupán kis hányada veszi majd igénybe ezt a lehetőséget ( feltehetően a legtöbben repülőgéppel érkeznek ). Az előírásos 2,5 méteres földtakarás nagyobb méretű fák telepítését is lehetővé teszi, s végeredményben a felszíni parkoló megszűntével növekszik az összes zöldfelület.

Csordás Izabella

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk