Épülettervek/Tervpályázat

A BORD nyerte a Nemzeti Korcsolyázó Központ tervpályázatát

1/1

?>
1/1

A BORD nyerte a Nemzeti Korcsolyázó Központ tervpályázatát
Épülettervek/Tervpályázat

A BORD nyerte a Nemzeti Korcsolyázó Központ tervpályázatát

2017.12.07. 15:17

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Bordás Péter

"Funkcionális szemlélete, a bemutatott sportszakmai megoldások újszerűsége és átgondoltsága, valamint az építészeti kívánalmak magas szintű teljesítése okán a legelőremutatóbb javaslatot adta a BORD Építész Stúdió koncepciója." - értékelte a Bíráló Bizottság a Nemzeti Korcsolyázó Központ létrehozására kiírt nemzetközi tervpályázat nyertes tervét. 

A Tervpályázat célja 

A dokumentációban megfogalmazott tervezési program megvalósítására pályázati formában keresi Kiíró a legjobb tervet és ez alapján a feladat tervezésére legalkalmasabb tervezőt, annak érdekében, hogy a Nemzeti Korcsolyázó Központ a kiírt feltételeknek legjobban megfelelő, magas szintű sportszakmai megoldással valósulhasson meg.

Részvétel

A Tervpályázati Felhívás alapján a Tervpályázati Dokumentáció iránt a tervezők nagy érdeklődést tanúsítottak. Az eljárás iránt hivatalosan végül 10 cég jelezte érdeklődését a regisztrációs lap visszaküldésével. Határidőre 8 pályamű érkezett.


A pályázat értékelése

A pályázat értékelését a Kiíró felkérésére Bíráló Bizottság végezte, amelynek munkáját számos szakterületet képviselő (létesítmény és helyszín, üzemeltetési, beruházási, ár- és költség, közműves, média-és sport) Szakértők segítették. A Bíráló Bizottság valamennyi tagja és szakértője titoktartási nyilatkozatot írt alá a Pályázók, illetve a Kiíró érdekeinek védelmében. A bizottsági záró munka összevont helyszíni értékeléssel és plenáris ülések sorozatával zárult, a részletes szakértői jelentés összeállítását követően.

A pályaművek értékelésének szempontjai:

A Bíráló Bizottság az egyes pályaműveket azonos szempontok szerint értékelte. Az értékelési szempontok - a Tervpályázati Felhívásban és a Tervpályázati Dokumentációban foglaltak szerint - az alábbiak:

 • mennyire illeszkedik a funkcionális kialakítás a tervezési programhoz, 
 • mennyire felel meg a terv építészeti értelemben a modern kor esztétikai és funkcionális elvárásainak úgy, hogy közben megfelelő módon kezeli az építészetileg védett épületek és környezet architektúráját, 
 • mennyire szolgál megfelelő háttérként az épített környezet a sporthoz és a rendezvényekhez,
 • mennyire illeszkedik az anyagfelhasználás a sporthoz és a környezethez, 
 • milyen környezettudatos megoldások kerültek a tervben alkalmazásra,
 • milyen innovatív vagy az üzemeltetést segítő megoldások kerültek betervezésre,
 • mennyire teljesülnek a sportszakmai feltételek,
 • mennyire szervezettek az épületen kívüli és belüli közlekedési rendszerek,
 • mennyire teljesülnek rendezvény idején a beléptetéshez, orientációhoz és menekítéshez szükséges feltételek,
 • mennyire tér ki a pályázat arra, hogyan biztosítható az épületek és a környezet alacsony üzemeltetési költségei,
 • beruházási költség.

 

A Bíráló Bizottság úgy döntött, hogy az alábbi pályaművek szerzőjét díjazásban részesíti, így egyhangú szavazata alapján:

I. díj - 7. számú pályamű

BORD Építész Stúdió kft.
építész vezető tervező: Bordás Péter, Hollókövi Zoltán
szakági tervezők: Dezső Zsigmond

II. díj - 8. számú pályamű

Modulárt Kft.
építész vezető tervező: Láris Barnabás, Lobenvein Zoltán 
építész munkatársak: Bors Eszter, Böröcz Péter, Csanádi Szikszay Györgyi 


A Bíráló Bizottság úgy döntött, hogy az alábbi pályaművek szerzőjét megvételben részesíti, és egyhangú szavazata alapján:

Kiemelt megvétel: 3. számú pályamű

Építész Stúdió Kft.
építész tervezők: Fialovszky Tamás, Nagy Iván, Ábrahám Tamás, Kenéz Gergely
szakági tervezők: Pataki Bottyán, Messor Mérnökiroda Bt., Mangel Zoárd


megvételben részesül:

1. számú pályamű 
építész vezető tervező: Tarnóczky Tamás Attila, Mangel Gyula Zoárd

4. számú pályamű
építész vezető tervező: Bozsó Csongor
szakági tervezők: Kenese István, Zöld Béla, Balogh Lajos, Macsinka Klára
építész munkatársak: Bozsó Barna, Bakaity Bea, Béres Csaba

A fentiek alapján a Bíráló Bizottság úgy döntött, hogy két pályamű részesül díjazásban. 

Az I. díjas pályamű a kiírásnak leginkább megfelelő funkcionális szemlélete, a bemutatott sportszakmai megoldások újszerűsége és átgondoltsága, valamint az építészeti kívánalmak magas szintű teljesítése okán adta a legelőremutatóbb javaslatot és a terv az alapkoncepciót érintő kisebb módosításokkal alkalmas és egyedüliként javasolt a továbbtervezésre. A II. díjas pályamű karakteres gondolatiságából kifejtett szép építészeti képlet magas színvonalon történő bemutatása miatt és a megkívánt funkciók letisztult és kompakt  kidolgozásában is tartalmaz hasznosítható építészeti megoldásokat.

Megvételben 3 pályamű részesült, melyek közöl a 3. bírálati sorszámú pályamű a tervben rejlő erények - tömegalakítás lépték, telepítés -, illetve a hely épített előképének kortárs értelmezése miatt érdemelte ki a kiemelt díjazást. Az 1. és a 4. bírálati sorszámú pályaművek színvonala jóval alacsonyabb a díjazott pályaművekétől, azonban tartalmaznak értékes megoldásokat. 

A Bíráló Bizottság az elvégzett értékelés és a pályázatok részletes elemzése alapján ajánlja, hogy a tervpályázati eljárást követő hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban a Kiíró az első díjas pályázót kérje fel ajánlattételre a végleges tervező és a megvalósításra alkalmas végleges terv kiválasztása céljából. 

A Kbt. 98.§ (5) bekezdésében, valamint a 310/2015. (X. 28.) kormányrendelet 28. §-a alapján a Bíráló Bizottság a Kiíró felé megfogalmazott fenti ajánlása értelmében az I. díjban részesült pályamű szerzőjét kell, hogy felkérje a tervpályázati eljárást követő hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban ajánlattételre. Az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésére - mely az I. díjazott Bord Építész Stúdió Kft. kizárólagos meghívásával történik – a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás lefolytatását követően, várhatóan 2018. január végén tud szerződést kötni az NSK.

A szerződésben Kiíró az alábbi tervezési határidők teljesítését várja a tervezésére vonatkozóan:

 • a bontási tervdokumentáció elkészítésére a szerződés aláírását követő 60 napon belül,
 • az engedélyezési tervdokumentáció elkészítésére és az üzemeltetés várható költségeinek meghatározására a szerződés aláírását követő 150 napon belül,
 • kiviteli tervdokumentáció elkészítésére az építési engedélyezési tervdokumentáció leszállításától számított 180 napon belül.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk