Közélet, hírek

1 perc / márciusi BÉK összefoglaló

1/1

Fuga metszete

?>
Fuga metszete
1/1

Fuga metszete

1 perc / márciusi BÉK összefoglaló
Közélet, hírek

1 perc / márciusi BÉK összefoglaló

2009.04.07. 11:00

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Emődi-Kiss Tamás

Vélemények:
3

Dosszié:

Rövid tájékoztatás a Budapesti Építész Kamara előző havi elnökségi üléseiről / új sorozat indul Emődi-Kiss Tamás sajtóreferenstől.

2009. március

A hónap első napirendi pontja a területi elnökök székesfehérvári üléséről szólt: a minisztérium javaslatot vár a kamarai törvény módosítására. Ezzel összefüggésben a MÉK kért javaslatot a területi kamrai elnököktől. A BÉK elképzelése a Mónus János által kidolgozott három-régiós felépítés. Ennek lényege, hogy a területi kamarák sokasága helyett 3 regionális kamara alkotná a 2. (területi kamarai) igazgatási szintet, míg az első továbbra is az országos kamara, mely „ügyvivőként" működik, vagyis a törvény által felállított alapstruktúra változatlanul hagyása mellett alakít ki egy sokkal dinamikusabb, költséghatékonyabb és vélhetően érdekérvényesítés terén is ütőképesebb szervezeti modellt.

Az elnökség év eleji tárgyalásainak eredményeképpen a FUGA* Petőfi Sándor utca 5. alatti helyiségére vonatkozóan a bérbeadó kerületi önkormányzat aláírta az 50%-os bérleti díjcsökkentésről szóló szerződést, mely tíz évre szól. A kamara február végén az Építés Fejlődésért Alapítvány támogatását is kérte a központhoz, melyre a kurátorok nem láttak lehetőséget. A működtetés – és ennek elsősorban anyagi háttere – az elnökségi üléseken napirenden volt, a hónap során vitákat gerjesztve. A működésre vonatkozó tervek kidolgozását az elnökség a rekonstrukció megvalósíthatósága (kivitelezési költség és tervek) tudatában kezdi el. A működés során a lehetőség szerinti értékarányos gazdálkodás (önfenntartó képesség) kialakítása fontos feladat. A működés megindítása sürgős, hogy a kamarai költségvetést ne terhelje tovább a központ működési költségeinek előfinanszírozása. Ezekben az üléseken részt vevők egyetértettek.

Felmerült a KÉK-kel (Kortárs Építészeti Központ) való együttműködés kérdése, de sajnos a kamara eddigi kezdeményezései részükről nem találtak kedvező fogadtatásra, de Dévényi Tamás az elnökség nevében ismét tájékozódott. Mivel a két szervezet célja és közönsége eltérő, a kisebb átfedések mellett a FUGA saját, más jellegű identitással rendelkezik, s a szoros együttműködés helyett a partnerség tűnik célravezetőnek. A hónap során a kivitelezés megkezdése kézzelfogható közelségbe került, az előkészítés és a kivitelezői tárgyalások folyamatban vannak, március végén az elnökség felhatalmazást adott a kivitelezői szerződés megkötésére. Erről – és a FUGA tervekről, a születés körülményeiről – külön és részletesen beszámolunk.

A Nyitott Könyv – BÉK-Budapest-MA – a hónap során folyamatosan készült, várható megjelenése áprilisban lesz, a honlap kismértékű változásával együtt. Határozat született a BÉK Küldöttgyűlés időpontjáról is: 2009. június 5.

Március 31-én az elnökség meghallgatta, majd elfogadta a szervezet könyvelőjének éves beszámolóját. Az ülés végén az elnökség a TÖBBÉK munkacsoportok vezetőivel megvitatva a folyamat eddigi eredményeit megállapodott velük arról, hogy a Küldöttgyűlésre tájékoztató vitaanyagot állítanak össze. Erről is részletes ismertetés készül. Az aktivitás meggyőző és örömteli.

sajtóreferens
2009. április 2.
(a BÉK elnökségi ülések időpontja 2009. márciusában 3., 17. és 31.
)


* A központ célja az építészet az épített környezet alakításának közvetítése a közönség felé, vagyis egy széles társadalmasítás, másrészt az építész szakmai képzés bázishelye. E kettős cél eléréséhez a működő továbbképző Kht. mellé megfelelő potens programszervezést is társítani kell. A központ működését segíti és kiegészíti a kiadványbolt és egy kávézó.


Vélemények (3)
desdicsávo
2009.04.07.
15:24

Egyszerűen profin semmintmondó.

1. Pontosan mit takarnak a KÉK-kel való együttműködés esetén "a kamara eddigi kezdeményezései"?

2. "Mivel a két szervezet célja és közönsége eltérő, a kisebb átfedések mellett a FUGA saját, más jellegű identitással rendelkezik, s a szoros együttműködés helyett a partnerség tűnik célravezetőnek." Ez mit jelent nem-politikus nyelven?

ui.: A látszat ellenére nem vagyok kék, sőt kék-rokon sem.

bardóczi
2009.04.07.
18:42

@desdicsávo: azt jelenti, hogy vagy a KÉK vagy a Kamara nem akarja hogy a FUGA és a KÉK összekapcsolódjon, ami szomorú, mert ennyire nem vagyunk gazdagok. Adott ugyanis egy épület program nélkül és egy szervezet épület nélkül. Így kívülről ez látszik. Szerintem.

desdicsávo
2009.04.08.
17:30

@bardóczi: a középiskolai irodalomtanárom azt mondta, hogy a verselermzés nem az, ha tahóra fordítjuk a verset (elnézést, többnyire nagyra értékelem a hozzászoló véleményét...)

szóval arra vagyok kíváncsi hogy a kék VAGY a kamara, esetleg a kék ÉS a kamara, esetleg a kék IS ÉS a kamara IS tehet erről a tragikomikus kijelentésről

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk