| CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? | Határidő: március 4. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Közélet, hírek

Kompakt, zöld városrészt alakítana ki Rákosrendezőn a fővárosi vezetés

Hirdetés
?>
Forrás: Karácsony Gergely/Facebook
Kompakt, zöld városrészt alakítana ki Rákosrendezőn a fővárosi vezetés
Közélet, hírek

Kompakt, zöld városrészt alakítana ki Rákosrendezőn a fővárosi vezetés

2023.12.08. 16:40

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Címkék:
Rákosrendező

Vélemények:
1

A főváros vezetése ragaszkodik a Rákosrendező területére tervezett beruházásnál a konszenzusos, 2019-es koncepcióhoz, és jövő év elején társadalmi egyeztetést szeretne lefolytatni az ügyhöz kapcsolódó kérdésekben - mondta el a főpolgármester pénteken egy budapesti sajtóbeszélgetésen. A koncepció része egy zöld városrész 8-10 ezer lakással, a Rákos-patak felduzzasztásával keletkező tóval, valamint a Vasúttörténeti Park fejlesztésével és az új városnegyedbe való integrálásával. 

Lapunk is beszámolt a Rákosrendező vasútállomás területére tervezett nagyszabású városfejlesztési tervről, melynek részeként a világ jelenlegi legmagasabb épületét, a dubaji Burdzs Kalifát is fejlesztő üzletember egy 220-240 méter magas felhőkarcolót telepítene a XIII. és XIV. kerület határára. A felhőkarcoló mellett luxuslakások és irodaházak is épülnének az új városnegyedben. Az ügyben december 4-én Lázár János építési és közlekedési miniszter tartott sajtótájékoztatót, amelyről tudósítottunk

Karácsony Gergely főpolgármester a pénteki sajtóbeszélgetésen közölte, szerintük az rossz sorrend, hogy a kormány először egy államközi megállapodásban kijelöli a beruházót, majd utána tárgyal arról, mit valósítsanak meg. Először ki kell találni, hogy mit akarunk itt megvalósítani - mondta, hozzátéve: ebben egyébként nagyon széleskörű szakmai és politikai konszenzus van. Amellett, hogy a fejlesztésben az állam mint finanszírozó és tulajdonos vesz részt, nagyon helytelen lenne a főváros vezetése és a budapestiek nélkül döntéseket hozni - hangsúlyozta a főpolgármester. Kijelentette: minden politikai és jogi lehetőséget megragadnak azért, hogy a politikai szándékot összeegyeztessék a koncepcionális terveikkel, amelyek alapján az érintett területen egy kompakt, zöld városrész jönne létre 8-10 ezer lakással és 30-40 hektár városi közparkkal.Elmondta továbbá, hogy szaván fogják Lázár János építési és közlekedési minisztert az egyeztetésekkel kapcsolatban, és a már említett koncepcióval megkeresik az általa vezetett minisztériumot.
"Állunk minden tárgyalás és egyeztetés elé, van egy nagyon világos koncepciónk arról, hogy mit kellene ezen a területen megvalósítani. Budapestnek ez nagyon nagy előrelépés lenne" - tette hozzá.

 A főpolgármester szólt arról is, szeretnének újabb társadalmi egyeztetést a város jövőjére vonatkozó stratégiák kapcsán, így lefolytatnának egy újabb budapesti lakógyűlést, amelyen például foglalkoznának azzal, hogy milyen magas lehet egy épület, vagy hogyan lehet megvédeni a Hősök tere látványát. Tehát a lakógyűlés mandátumot adhatna a városvezetésnek a Rákosrendezőre tervezett városrésszel kapcsolatos - kormánnyal való - tárgyalásokhoz. Karácsony Gergely elmondta, a fővárosi önkormányzat korábbi koncepcionális előkészítő anyagai szerint Rákosrendezőn elsősorban kompakt - vegyes funkciókkal rendelkező - városrészt kellene létrehozni zöld területtel és jó közlekedési kapcsolatokkal. A főváros javaslata szerint az érintett területen 8-10 ezer lakás épülhetne, és ezek nem luxuslakások lennének. A cél az, hogy legyen megfizethető lakhatás - emelte ki a főpolgármester.

A fővárosi koncepció szerint a városrész közparkjában a Rákos-patak vízéből felduzzasztott tó is lenne, továbbá kiemelt figyelmet kellene fordítani az ottani védett épületek megújítására. Az elképzelés szerint a Vasúttörténeti Parkot fejlesztenék és integrálnák az új városnegyedbe. Magasház a területen csak akkor lenne építhető, ha a látványvizsgálat igazolja, hogy a tervezett épület látványa nem veszélyezteti Budapest városképénének harmóniáját, különösen a világörökség védett látványát, valamint nem eredményez zavaró "együtt látszást" a kiemelt magassági hangsúlyokkal, amelyre példaként hozzák az Országházat és a Szent István-bazilikát.
A koncepció számol a vasúthálózat fejlesztésével, új intermodális csomópontok kiépítésével, valamint rámutat arra, hogy az 1-es metró és a 3-as villamos meghosszabbítása kellően ki tudná szolgálni az új városnegyed közlekedését.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott:

"itt most lenne egy történelmi lehetőség arra, hogy Budapest és Magyarország megismerje az első valóban kompakt városmodellt".

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a 2019-es tanulmánytervről szólva hangsúlyozta: abban politikai és szakmai konszenzus van. Látszik belőle, hogy az előző városvezetés is abban a keretben gondolkozott, mint a mostani - fűzte hozzá. Balogh Samu megemlítette azt is, hogy a 2019-es elképzelés már több ponton meghaladott, és vannak részei, amelyeket tovább kell gondolni. Elképesztőnek nevezte, hogy ezt a konszenzusos elképzelést a fejlesztő kedvéért a kormány kidobja a kukába.  
Elmondta, a koncepció szerint a területen parkváros jönne létre, hiszen egy park köré szerveznék az épületeket. Az elfogadható épületmagasságról beszélve azt mondta, Budapesten 90 méter a hagyományos határ.

Forrás: MTI

Vélemények (1)
Katona111
2023.12.11.
18:34

A főváros vezetése már megint keresztbe akar tenni. Sajnos minden nagyszerű dolgot, amely a fejlődés irányát jelölné, megakadályozni szándékoznak. Tipikus baloldali mentalitás. Inkább mindent rombolni, és bontani, mint régen. A Várkert Bazár is évtizedeken át pusztult. Senki korábban semmit sem tett annak megóvása érdekében. a Ligetben is bontani akartak. Még szerencse, hogy a millenniumra készülve, nem ilyen emberek voltak a főváros élén. Mai napig ezekből a fejlesztésekből "büszkélkedik" a főváros és hazánk. Remélem sikerül megvalósítani ezt a hatalmas fejlesztést, melyből megint egy jó ideig büszkélkedhet szeretett városunk. Párizsban is jól megfér a La Défense a Champs-Élysées végében. Miért ördögtől való a magas épület Budapesten? A Csepel szigeti városrészben akár kisebb felhőkarcolók is épülhetnének. A világ szinte minden nagyobb városában ezek mindegy a fejlődés irányai. Ezekről a kérdésekről tényleg közvetlenül meg kellene kérni a fővárosiak véleményét.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Gül Baba utca // Egy hely + Építészfórum

2024.01.30. 16:22
8:55

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

A Frankel Leó útról nyíló meredek, macskaköves gyalogutat sokszínű építészeti térfalai és ebből fakadó zegzugossága teszi Budapest egyik legromantikusabb utcájává. A hangulatos ösvényen keresztül lehet felzarándokolni a közel fél évezreddel ezelőtt épült Gül Baba türbéjéhez, az iszlám világ legészakibb szenthelyéhez.

Nézőpontok/Történet

Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény // Egy hely + Építészfórum

2024.01.16. 11:41
9:03

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.

Róth Miksa üvegműves, üvegfestő és mozaikművész volt. Művei megtalálhatóak az Országházban, a Zeneakadémiában, a Gresham-palotában és a Magyar Nemzeti Bankban, míg családja – a rendszerváltás előtt – hagyatékát Erzsébetvárosnak adományozta. Az Egy hely stábja a pesti "Chicagóba", a Nefelejcs utcai Róth Miksa Emlékházhoz látogat el.