
Hol kezdődik a luxus? Megújította dolgozói teret a Gresham Palota
A Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest neve évtizedek óta egyet jelent az eleganciával, kifinomultsággal és a részletek iránti odaadással. Az ikonikus Art Nouveau épület nemcsak Budapest egyik ékköve, de világszinten is a vendéglátás csúcskategóriájába tartozik. A luxus azonban nem ott kezdődik, ahol a vendégek belépnek – hanem ott, ahol a szolgáltatás születik.
Engineering fókusz: Funkcionalitás és szemléletváltás
2024-ben egy fél éven át tartó belső felújítás indult, amely során teljeskörűen megújultak a szálloda back of house területei – a személyzeti folyosók, dolgozói étkező és egyéb kiszolgálóegységek. A tervezést a Demeter Design Studio valósította meg, szoros együttműködésben a ház felsővezetésével és a Four Seasons nemzetközi szakértőivel. „Mindig azt mondom, hogy nem lehet elvárni a személyzettől, hogy luxusszínvonalú szolgáltatást nyújtson, ha a háttérterületeken nincs biztosítva a minőségi környezet" – mondja Rácz István, műszaki igazgató. „Ez olyan, mint amikor valaki két klímájú tér között mozog: ha a vendégtér és a személyzeti rész között 20 fok lenne az eltérés, senki nem várná el, hogy ugyanabban az öltözékben dolgozzon. Ugyanez igaz a términőségre – össze kell hangolni."
A felújított terek a kortárs design elvei szerint készültek: ergonomikus kialakítással, fenntartható anyaghasználattal és hosszú távon is működtethető megoldásokkal. A folyosók új világítást, burkolatokat és vizuális arculatot kaptak, a személyzeti kantin pedig egy barátságos, közösségi térré alakult. „Ha húsz év múlva is meg tudjuk mutatni ezeket a tereket, az azt jelenti: jól dolgoztunk." – foglalja össze Rácz István.
HR fókusz: Kulturális üzenet és dolgozói élmény
„A modern, funkcionális és vizuálisan inspiráló munkakörnyezet nem csak háttér – ez a kultúra része" – fogalmaz Nagy Netti, HR igazgató. A szálloda vezetése szerint a munkatársak számára biztosított igényes környezet nem csupán kényelmi kérdés, hanem alapvető üzenet: értékesek vagytok, számít, hogyan érzitek magatokat a munkahelyen. A már megújult területek egy átfogó koncepció részeként készültek el, és terv szerint folytatódik, minden háttérterületre kiterjedve.
„A környezet visszahat a viselkedésre" – teszi hozzá Netti. „A jól megtervezett munkaterületek hosszú távon hatnak a csapatszellemre, a megtartásra, és a leendő munkatársakra egyaránt, akikkel ezeken a területeken először találkozunk. Sőt kollégáink magas színvonalú napi munkája révén a vendégelégedettségre is." Fontos, hogy dolgozók ezen keresztül is érezzék a törődést, a figyelmet, hogy ebben is visszaköszön a For Seasons egyik meghatározó üzenete: “Törődjünk úgy másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk törődjenek." Az új „back of house" terek nem csupán funkcionális fejlesztések, hanem a minőségi gondolkodás kézzel fogható megtestesítői.