Pályázatok/Magyar

„Házat, de gyorsan!”

1/2

Forrás: Leier

Hirdetés
?>
Forrás: Leier
?>
Forrás: Leier
1/2

Forrás: Leier

„Házat, de gyorsan!”
Pályázatok/Magyar

„Házat, de gyorsan!”

2022.08.30. 13:53

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Cég, szervezet:
Leier

Beadási határidő:
2022.10.10. 00:00

Címkék:
pályázat

„Házat, de gyorsan!" címmel 2 500 000 Ft összdíjazású ötletpályázatot írt ki a Leier, amelyen építészek és építészhallgatók egyaránt indulhatnak. A feladat, a Kiíró által gyártott, előregyártott elemek és más építőanyagok felhasználásával készülő, megújuló energiaforrásokat alkalmazó, élhető, fenntartható, időtálló és költséghatékony, CSOK kompatibilis családi házak vázlatterveinek elkészítése 5 fős család számára. Beadási határidő: 2022. október 10.  

Nemcsak a nyertes pályaművek, de az egyéb jónak, követendőnek, példamutatónak ítélt házak anyagai is - az alkotók hozzájárulásával - felkerülnek a kiíró honlapján található „Ötlettárba". Ezek a tervek is inspirációul szolgálhatnak az oda látogatóknak úgy, hogy közben a felhasznált Leier anyagok kalkulációjával segítik a költségvetés tervezését is. További előnye a folyamatnak, hogy ennek segítségével a tervezők és az építtetők könnyen egymásra találhatnak és a terveket tovább gondolva, egyedi igényekre szabva mindenki számára megfelelő, magas műszaki minőséget képviselő otthonok épülnek. Az ötletpályázat tehát nem csak az építészek kreativitásának szeretne szabad teret adni.

Karlovecz Zoltán, Ybl-díjas építész, a zsűri társelnökének a véleménye szerint más okból is hasznosak ezek az ötletpályázatok, sőt az építkezés folyamatában részt vevő összes szereplő számára:

„Kinek lehet fontos egy építészeti pályázat, vagy ötletpályázat?

Egyszóval? Mindenkinek, avagy a nyerteseknek. A "nyerteseknek" lehet, hogy egy kicsit viccesen hangzik, de egy jól átgondolt pályázattal mindenki nyer. Több szóval? A beruházónak, a tervezőnek, a kivitelezőnek és a végfelhasználónak, jelen esetben a házba költöző családoknak, és környezetnek.

A házba költöző családoknak. Ha a szülők az építőipari termékek műszaki paramétereit jól kihasználó, helytakarékos, jól bútorozható, emberléptékű otthonba költözhetnek, és a mai igényeknek, a bonyolult követelmények (energiatakarékosság, tűzbiztonság, statikai előírások stb.) mellett építészeti megjelenésében átgondolt épületet kapnak, elégedetten és boldogan fogják felnevelni gyermekeiket. A házzal megteremtjük a "családi komfortot". Az épület tartószerkezeti rendszerén belül változatos alaprajzok biztosíthatják a lakók egyedi igényeit. A kivitelezés szempontjából (is) átgondolt ház a típusmegoldások miatt rövid határidővel készül el, ezzel optimalizálva a kivitelezési költségeket.

A kivitelezőnek. Az utóbbi időben az építőipar jelentős fejlődésen ment keresztül. A "monolit" jellegű épületek egyre inkább "szerelt" jellegű épületekké kezdenek válni. Régen ki figyelt arra, hogy téglaméretben épüljenek a falak? Akár hosszban, akár magasságban. Vagy a födémekben, falakban futó installációk korábban mind utólag kerültek a helyükre. Ma már jól átgondolt komplex kiviteli tervek nélkül nem lehet házat építeni. Az csak pocsékláshoz vezetne. A kiviteli tervek nélküli építést a magas építőanyagárak, a magas munkadíjak miatt nem engedhetik meg maguknak a kivitelezők. A tervek, az épület épületszerkezeteinek egyszerű, típus és korrekt csomóponti megoldásai a gyors és hatékony kivitelezését segítik. És ezzel párhuzamosan az építőipari szaktevékenység is felértékelődik.

Forrás: Leier
1/2
Forrás: Leier

A tervezőknek. A tervezőknek van igazán oroszlánrésze a pályázatban. Az ő kezükben futnak össze a beruházó által megfogalmazott igények (kortárs, de időtálló építészeti megfogalmazás, ütemezhetőség, költséghatékonyság, használhatóság stb.), nekik kell a választ megadni minden kérdésre. Ha ezt jól csinálják, a végén mindenki boldog lesz. És melyik építész ne örülne, amikor megalkot egy épületet, és azt mindenki a maga szempontjából jónak értékeli? Szerencsére az építészeknek a ház megalkotása jelenti az igazi kihívást, de ha tisztességesen megfizetik a munkájukat, az csak tetézi az örömöt. Megemlítem, hogy a 20. században a 10-es, a 60-as és a 70-es években léteztek, és napjainkban is léteznek mintaházak. Mindegyik időszakból vannak nagyon silány tervek, de születtek teljesen ésszerű, korrekt, építészetileg támogatható megoldások is.

A beruházónak. A beruházó általában nem építész szakember, nem pénzügyi szakember, és még sorolhatnám, hogy mi nem, de a piac, az igények, a lehetőségek ismerője, akinek van bátorsága és ereje vállalkozni, kezdeményezni, felfedezni, kockáztatni, aki a cél eléréséhez képes sok szempontból látni a feladatot. A feladat elvégzéséhez megkeresni és megtalálni a szakembereket. Jelen esetben a beruházó egyben gyártó is, egy építési rendszer tulajdonosa. A gyártási paraméterek, az általa gyártott építőanyagok lehetőségei határának ismerője. A beruházó arra törekszik, hogy az általa gyártott építőanyag az építészek által irányított gazdaságos felhasználása révén a befektetése megtérüljön és hasznot is hozzon.

Az igazi haszon azonban az legyen, hogy a fent leírtak szerint mindenki a saját területén a sikerből kivegye a részét. Legyen ez úgy, hogy minél takarékosabb, minél kevesebb hulladékkal járó házat építsünk, és az optimális erőforrás-felhasználással minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk."

Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője pedig így nyilatkozott a pályázatról: „A Leier hosszú évek óta dolgozik azon, hogy megismertesse az építkezni szándékozókkal és az építészekkel a szakemberhiányra és egyben a minél gyorsabb kivitelezés növekvő igényére megoldást nyújtó előregyártott elemeket és azok műszaki előnyeit. Erre kiváló megoldás a 2022. év újdonsága, ez az ötletpályázat."

Az anyagok beadási határideje 2022. október 10-e, így aki kedvet kapott, még mindig pályázhat!

Részletek a pályázatról: https://www.hazatdegyorsan.hu/

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk