Pályázatok/Magyar

„Házat, de gyorsan!”

2022.08.30. 13:53

„Házat, de gyorsan!" címmel 2 500 000 Ft összdíjazású ötletpályázatot írt ki a Leier, amelyen építészek és építészhallgatók egyaránt indulhatnak. A feladat, a Kiíró által gyártott, előregyártott elemek és más építőanyagok felhasználásával készülő, megújuló energiaforrásokat alkalmazó, élhető, fenntartható, időtálló és költséghatékony, CSOK kompatibilis családi házak vázlatterveinek elkészítése 5 fős család számára. Beadási határidő: 2022. október 10.  

Nemcsak a nyertes pályaművek, de az egyéb jónak, követendőnek, példamutatónak ítélt házak anyagai is - az alkotók hozzájárulásával - felkerülnek a kiíró honlapján található „Ötlettárba". Ezek a tervek is inspirációul szolgálhatnak az oda látogatóknak úgy, hogy közben a felhasznált Leier anyagok kalkulációjával segítik a költségvetés tervezését is. További előnye a folyamatnak, hogy ennek segítségével a tervezők és az építtetők könnyen egymásra találhatnak és a terveket tovább gondolva, egyedi igényekre szabva mindenki számára megfelelő, magas műszaki minőséget képviselő otthonok épülnek. Az ötletpályázat tehát nem csak az építészek kreativitásának szeretne szabad teret adni.

Karlovecz Zoltán, Ybl-díjas építész, a zsűri társelnökének a véleménye szerint más okból is hasznosak ezek az ötletpályázatok, sőt az építkezés folyamatában részt vevő összes szereplő számára:

„Kinek lehet fontos egy építészeti pályázat, vagy ötletpályázat?

Egyszóval? Mindenkinek, avagy a nyerteseknek. A "nyerteseknek" lehet, hogy egy kicsit viccesen hangzik, de egy jól átgondolt pályázattal mindenki nyer. Több szóval? A beruházónak, a tervezőnek, a kivitelezőnek és a végfelhasználónak, jelen esetben a házba költöző családoknak, és környezetnek.

A házba költöző családoknak. Ha a szülők az építőipari termékek műszaki paramétereit jól kihasználó, helytakarékos, jól bútorozható, emberléptékű otthonba költözhetnek, és a mai igényeknek, a bonyolult követelmények (energiatakarékosság, tűzbiztonság, statikai előírások stb.) mellett építészeti megjelenésében átgondolt épületet kapnak, elégedetten és boldogan fogják felnevelni gyermekeiket. A házzal megteremtjük a "családi komfortot". Az épület tartószerkezeti rendszerén belül változatos alaprajzok biztosíthatják a lakók egyedi igényeit. A kivitelezés szempontjából (is) átgondolt ház a típusmegoldások miatt rövid határidővel készül el, ezzel optimalizálva a kivitelezési költségeket.

A kivitelezőnek. Az utóbbi időben az építőipar jelentős fejlődésen ment keresztül. A "monolit" jellegű épületek egyre inkább "szerelt" jellegű épületekké kezdenek válni. Régen ki figyelt arra, hogy téglaméretben épüljenek a falak? Akár hosszban, akár magasságban. Vagy a födémekben, falakban futó installációk korábban mind utólag kerültek a helyükre. Ma már jól átgondolt komplex kiviteli tervek nélkül nem lehet házat építeni. Az csak pocsékláshoz vezetne. A kiviteli tervek nélküli építést a magas építőanyagárak, a magas munkadíjak miatt nem engedhetik meg maguknak a kivitelezők. A tervek, az épület épületszerkezeteinek egyszerű, típus és korrekt csomóponti megoldásai a gyors és hatékony kivitelezését segítik. És ezzel párhuzamosan az építőipari szaktevékenység is felértékelődik.

A tervezőknek. A tervezőknek van igazán oroszlánrésze a pályázatban. Az ő kezükben futnak össze a beruházó által megfogalmazott igények (kortárs, de időtálló építészeti megfogalmazás, ütemezhetőség, költséghatékonyság, használhatóság stb.), nekik kell a választ megadni minden kérdésre. Ha ezt jól csinálják, a végén mindenki boldog lesz. És melyik építész ne örülne, amikor megalkot egy épületet, és azt mindenki a maga szempontjából jónak értékeli? Szerencsére az építészeknek a ház megalkotása jelenti az igazi kihívást, de ha tisztességesen megfizetik a munkájukat, az csak tetézi az örömöt. Megemlítem, hogy a 20. században a 10-es, a 60-as és a 70-es években léteztek, és napjainkban is léteznek mintaházak. Mindegyik időszakból vannak nagyon silány tervek, de születtek teljesen ésszerű, korrekt, építészetileg támogatható megoldások is.

A beruházónak. A beruházó általában nem építész szakember, nem pénzügyi szakember, és még sorolhatnám, hogy mi nem, de a piac, az igények, a lehetőségek ismerője, akinek van bátorsága és ereje vállalkozni, kezdeményezni, felfedezni, kockáztatni, aki a cél eléréséhez képes sok szempontból látni a feladatot. A feladat elvégzéséhez megkeresni és megtalálni a szakembereket. Jelen esetben a beruházó egyben gyártó is, egy építési rendszer tulajdonosa. A gyártási paraméterek, az általa gyártott építőanyagok lehetőségei határának ismerője. A beruházó arra törekszik, hogy az általa gyártott építőanyag az építészek által irányított gazdaságos felhasználása révén a befektetése megtérüljön és hasznot is hozzon.

Az igazi haszon azonban az legyen, hogy a fent leírtak szerint mindenki a saját területén a sikerből kivegye a részét. Legyen ez úgy, hogy minél takarékosabb, minél kevesebb hulladékkal járó házat építsünk, és az optimális erőforrás-felhasználással minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk."

Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője pedig így nyilatkozott a pályázatról: „A Leier hosszú évek óta dolgozik azon, hogy megismertesse az építkezni szándékozókkal és az építészekkel a szakemberhiányra és egyben a minél gyorsabb kivitelezés növekvő igényére megoldást nyújtó előregyártott elemeket és azok műszaki előnyeit. Erre kiváló megoldás a 2022. év újdonsága, ez az ötletpályázat."

Az anyagok beadási határideje 2022. október 10-e, így aki kedvet kapott, még mindig pályázhat!

Részletek a pályázatról: https://www.hazatdegyorsan.hu/