Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023
Pályázatok

Felvételi az Építész Mester Egylet Mesteriskola XXII. ciklus (2012-2014) kétéves továbbképzésére

2012.06.12. 09:26

A MESTERISKOLA diplomás fiatal építészek-belsőépítészek részére, a tervezés szakmai gyakorlatának és elméleti ismereteinek kiszélesítése, valamint az építész generációk, irányzatok összekapcsolása érdekében kétéves – posztgraduális –  továbbképzést szervez, kétszer tízhónapos időtartammal, kéthetenként 2x4 órában (csütörtök du. és péntek de.). A jelentkezési anyagot 2012. június 28-án  (csütörtök) 09.00 és 11.00 óra között várják.

A MESTERISKOLA diplomás fiatal építészek-belsőépítészek részére, a tervezés szakmai gyakorlatának és elméleti ismereteinek kiszélesítése, valamint az építész generációk, irányzatok összekapcsolása érdekében kétéves –posztgraduális–  továbbképzést szervez, kétszer tízhónapos időtartammal, kéthetenként 2x4 órában (csütörtök du. és péntek de.)

A MESTERISKOLA működését, önállóságát az ÉPÍTÉSZ MESTER EGYLET (továbbiakban ÉME) biztosítja, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara támogatásával.

Az oktatás célja:

Az 1953. óta működő MESTERISKOLA célja a személyiség és szemlélet alakítása, az önálló gondolkodásra nevelés, a tudatos és szuverén egyéniség kialakításának segítése.

  1. A MESTERISKOLA a továbbképzés során az építészet, azon belül főleg az európai építészet tendenciáit vizsgálja.
  2. Kiemelten akar foglalkozni az EU-ba legutóbb felvett kelet-európai országok építészetének alakulásával, törekvéseivel.
  3. Nyitott minden olyan építészeti irányzatra, mely a szakmai elkötelezettség mellett a mesterségbeli tudást és értékeket, anyagszerűséget és formai igényességet együtt szerepelteti.

Fenti célok megvalósulási formája:

A Mesteriskola tanrendje nem egyetemi jellegű, a programokat a korábban végzettek bevonásával állítja össze a Tanulmányi Bizottság. A szakmai élet figyelése reflektorszerűen irányítja érdeklődésünket olyan tanulmányok elvégzésére, melyek korábbi iskolai képzésekre épülnek, de túlmutatnak azon. Így a fenti vizsgálatok részeként foglalkozni kíván veszendő értékeinkkel, melyeket megmásítanak, lassan eltűnnek a    XX–XXI. századi építészetünk palettájáról, valamint azokkal az új jelenségekkel, melyekkel folyamatosan szembesülnek szakmánk művelői.

  • Közös munka Mester és Hallgató között, zártkörű pályázatok keretében, azok vitája és közös értékelése révén.
  • Építész műhelyek bemutatója Budapesten és vidéken.
  • Előadások és ahhoz kapcsolódó viták. (Meghívottak és mesteriskolások, mesterek előadásai.)
  • Tanulmányutak, hazai és külföldi.
  • Egyéb művészeti ágak művelőinek gondolatai szakmájukról és az építészetről.

Jelentkezési feltételek:

Jelentkezhet mindenki, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem Építész Szakán, vagy  a Gödöllői Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán, továbbá a Soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán, a Győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Karán, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszak Karán, valamint a Debreceni Egyetem Műszaki Karán építész diplomát szerzett és legalább 1 éves gyakorlattal rendelkezik és a ciklus alatt 2012-2014. évben más posztgraduális képzésben nem vesz részt.

A jelentkezők felső korhatára 35 év.

A jelentkezés az alábbi anyagok (portfolió) benyújtásával történik:

1. Szakmai önéletrajz (az eddigi építészi tevékenység tömör dokumentálása, diploma-terv másolat, tervezői, társtervezői (nem munkatársi) munkák.
2. Az oklevél másolata.
3. Az alkalmazotti állományban lévő jelentkezők munkahelyi hozzájárulása.

A felvételre jelentkezők a Tanulmányi Bizottság által kiírt tervpályázaton vesznek részt. A felvétel az elért tervpályázati eredmény, és a benyújtott személyes anyag alapján történik.

Jelentkezés a portfolió leadásával együtt:

A jelentkezési anyagot 2012. június 28-án (csütörtök) 09.00 és 11.00 óra között az Építész Mester Egylet Titkárságán (Jurinyi Amarilla, e-mail: jurinyi.amarilla[kukac]mek.hu) részére kell leadni. (Építészek Háza, 1088. Budapest, Ötpacsirta u. 2.) majd utána ugyanaznap a felvételi tervpályázat programjának kiadása:

2012. június 28. (csütörtök) 12.00-kor az Építészek Háza Kós Károly termében. (1088. Budapest, Ötpacsirta utca 2.) Ez alkalommal a résztvevők a pályázat lebonyolításáról, valamint az előző ciklus programjáról szóbeli tájékoztatást kapnak.

Ha nem tud résztvenni, tájékozódási és on-line jelentkezési lehetőség a honlapon.

A tervpályázat beadása:

2012. augusztus 16. (csütörtök) 14.00 – 16.00 óráig az Építészek Háza Kós Károly termében.

A felvétel:

A jelentkezési kérelmeket a benyújtott anyagok és pályázat alapján az ÉME Mesteriskola Tanulmányi Bizottsága és az általa felkért szakmai testület bírálja el.

A döntés eredményéről a pályázók 2012. szeptember 7-ig (péntek) értesítést kapnak.

A Mesteriskolás kurzus elvégzése a kamarai továbbképzési kötelezettség szempontjából 20 (szabadon választott)  pontot ér. (A kötelező továbbképzés alól nem mentesít.)

Budapest, 2012. június 5.

Építész Mester Egylet Mesteriskola
Tanulmányi Bizottság

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk