Épületek/Középület

Fa, üveg és beton – Uszoda, Espoo, Matinkylä

1/10

Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila

?>
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
?>
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
?>
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
?>
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
?>
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
?>
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
?>
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
?>
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
?>
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
?>
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
1/10

Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila

Fa, üveg és beton – Uszoda, Espoo, Matinkylä
Épületek/Középület

Fa, üveg és beton – Uszoda, Espoo, Matinkylä

2022.05.13. 08:03

Projektinfó

Szerzők:
Farkas Zsófia

Földrajzi hely:
Finnország, Espoo, Matinkylä

Építészek, alkotók:
LPV Architects

Matinkylän uimahalli

URL:
Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy / LPV arkkitehdit

Építés éve:
2022

Bruttó szintterület:
7066 m2

Stáblista

Vezető tervezők:

Tarmo Peltonen
Arto Aho
Jarkko Rauvanlahti

Építész munkatárs:

Tuomas Perttula

Belsőépítészet:

Sanna Oksanen

Letölthető dokumentumok:

Farkas Zsófia, Finnországban élő építész az espooi Matinkylä városrész nemrég átadott új uszodaépületét mutatja be, melyet az LPV arkkitehdit építésziroda tervezett. Az uszoda előképének tekinthető a háború utáni finn építészet kiemelkedő alakja, Aarne Ervi által tervezett, szintén espooi Tapiola úszócsarnok, mely 2016 óta zárva tart.

Az újonnan épült, fedett uszoda egyik fiatal tervezőjével, Tuomas Perttula-val a megnyitás előtt álló 7066 m2 épület bejáratánál találkoztam. Az évi 4000 látogatót váró uszoda idén áprilisban nyitott meg. A bejáratot feszes szögekkel keretezi három felület, natúr hatású fa előtető, hullámzó vizet mintázó beton homlokzati elemek és az üvegfal, amin keresztül egyszerre látszik a lobby, a medencetér és az épület másik oldalán lévő park. Az épület megjelenése mellett funkcionalitása fogott meg elsősorban, ahogyan kompromisszum nélkül hozza egy tető alá a modern uszodatechnikát, az akadálymentes használatot és a geotermikus fűtésű fenntartható üzemeltetést.

Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
2/10
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila

Az LPV arkkitehdit irodája 2017-ben kapta meg ezt a megbízást Espoo városától, amelyhez korábbi Rajamaen uszoda felújítási projektje szolgált referenciául. Az LPV iroda több irodával együttműködve dolgozik, projektjei között szerepelnek iskolák, oktatási intézmények, lakások, középületek, iroda és kereskedelmi épületek, valamint jelentős épületek felújítása. A tervezés során Revit szoftvert használnak, az uszoda tervek BIM rendszerben készültek. Az iroda csapata folyamatosan bővül, a covid időszaka alatt volt olyan kolléga, aki otthoni üzemben csatlakozott hozzájuk és csak hónapok múlva találkoztak személyesen, mikor az iroda újra kinyitott. Tuomas, az uszoda egyik tervezője az Aalto egyetemen végzett tanulmányai befejeztével csatlakozott az LPV arkkitehdit csapatához. 

A helyszín Matinkylä, Espoo egyik 1960-as években épült alközpontja, melyet a 2018-ban elkészült metrómegálló tett újra vonzó fejlesztési területté. Az új lakóépületek friss rétegként épülnek bele a meglévő város szerkezetébe. A város által tervezésre kijelölt terület a metróállomáshoz kapcsolódó bevásárlóközpont közvetlen közelében, egy park és új építésű lakóházak között van. A tervező elmondta, hogy a telek mérete szinte pontosan arra volt elég, hogy a programban szereplő funkciók elférjenek benne. Az épület körvonalát a telekhatárok adták meg. A vázlattervi szakaszban sokféle medence elrendezést megvizsgáltak, és így került végül az 50 m hosszú nagy medence a telek leghosszabb éle mellé. Ez a döntés határozta meg az épületbe kerülő többi funkció belső elrendezését is. Az uszoda tervezésekor cél volt a medencék területének maximalizálása, így egy nyolc sávos oktatómedence, többfunkciós rehabilitációs medence masszázsfürdő ülésekkel, két kisebb pancsoló és egy hidegvizes medence kapott helyet az épületben.

Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
3/10
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila

Az épület egyik előképe a Tapiola központjában található Úszó Csarnok (Swimming Hall), ami nagy üveg ablakaival és központi elhelyezkedésével elegáns eleme volt a 60-as években az épülő városközpontnak. A lobby barátságos, nappali-szerűen berendezett egyik asztalánál álltunk meg beszélgetni, ahol Tuomas elmondta, hogyan választották ki a három meghatározó építőanyagot, a fát, a betont és az üveget. Először a tartószerkezetet fából képzelték el, de a nagy, 26,6 m fesztáv miatt a medencetér feletti tartókat előregyártott betonból kellett megtervezni. Az impozáns látszóbeton pilléreket és gerendákat a tervezők polírozott látszóbeton felülettel, egyenes tartó falakkal és derékszögű sarkokkal tervezték, ezért a méretezésnél eleve nagyobb keresztmetszetből kellett induljon a számítás. A párás belső tér és a klóros víz korrozív tulajdonsága miatt a minimálisnál nagyobb betontakarást kellett hozzáadni a szerkezeti elemekhez, hogy a teherhordó acél szerkezetet megvédjék. Így lett a medencetér feletti gerendák végső mérete majdnem 2 m magas és 0,5 m széles. Az üvegfalakat a belső tér magas páratartalma miatt úgy tervezték, hogy minél kevesebb fém osztó elem legyen benne. A beton szerkezet és üveg határoló falak mellett a külső és belső homlokzatokon és a mennyezeten is megjelenik a natúr hatású fa lamella rendszer, ami barátságossá teszi az épületet és kellemes belső akusztikát biztosít. 

Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
4/10
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila

A medencék és az öltözőtér egy szinttel lejjebb, az alsó szinten került elhelyezésre. A lobbi és az öltöző előtere között egy kör alakú galéria biztosít vizuális kapcsolatot. Az öltözők előteréből 6 ajtó vezet a különböző típusú férfi, női, két akadálymentes és plusz két kisebb akadálymentes öltözőhöz. A kétszemélyes öltöző olyan pároknak van kitalálva, akik együtt érkeznek és egymásnak tudnak segíteni az öltözésben. Az épületben található hat szaunából kettő férfi, kettő női és kettő pedig az akadálymentes öltözőkhöz kapcsolódva akadálymentesen megközelíthető szauna. 

Az uszoda érdekessége a nagy precizitással kialakított, egyedi rozsdamentes alumínium medence. Könnyű, testreszabható, gyorsan elkészíthető a helyszínen kívül, telepítése gyors és pontos. A rozsdamentes medence innovatív és költséghatékony lehetőség, miközben jelentősen csökkenti az anyagszerkezeti költségeket és a szerkezeti igényeket. 

A többfunkciós rehabilitációs medence, ahol külön foglalkozásokat tartanak, üvegfallal van elválasztva a medencetértől, hogy a hangosítás ne zavarja a többi úszót. Itt a hangosítás mellett vizuális technika is helyet kapott, nem csak személyesen, hanem egy nagy méretű tévéről is lehet a foglalkozást vezetni. A medencék rozsdamentes lépcsőkkel és akadálymentesen rámpával is megközelíthetőek. A medencék több irányból is kapnak természetes fényt, az üvegfalak és a medencetér találkozásánál végig egyedi tervezésű fűtött padok kerültek beépítésre. A nagy üvegfalon keresztül a közeli parkra lehet rálátni, ebben a parkban kapott helyet a geotermális fűtésrendszer csőhálózata. 

Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila
9/10
Matinkylän uimahalli, tervező: LPV arkkitehdit, fotó: © Kari Palsila

Technikai jellege mellett is megtalálható az épületben egyfajta játékosság, az egyenes vonalak mellett több helyen megjelenik egy lágyabb íves forma. Ilyen a homlokzati elemek hulláma vagy a bejárat körforgójának üvegtömbje, az étterem fehér hengeres pultja és a lobby és öltöző közötti kör alaprajzú előtér galériája. A hullámos beton homlokzati elemek gyártásához egyedi sablonok készültek CNC-vel a 3D-s modell alapján. Az MDF-ből készült hullámos formák szilikon védőréteget kaptak, és utána lehetett őket sablonként használni a beton elemek gyártásához.

Mérnöki kreativitás, ahogy az épület a számtalan technikai és szakmai követelményt egy tető alá hozza és egy barátságos, kellemes helyet biztosít, ahova az emberek szívesen visszatérnek. 

Farkas Zsófia építész

Szerk.: Hulesch Máté

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk