Épületek/Irodaépület

Base4Work Bratislava – ipari épületből irodaház Pozsonyban

1/36

Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice

?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
?>
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
1/36

Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice

Base4Work Bratislava – ipari épületből irodaház Pozsonyban
Épületek/Irodaépület

Base4Work Bratislava – ipari épületből irodaház Pozsonyban

2021.12.16. 08:17

Projektinfó

Base4Work Bratislava

URL:
Studio Perspektiv

Tervezés éve:
2019

Építés éve:
2021

Bruttó szintterület:
3900 m2

Stáblista

Belsőépítész tervezők:
Ján Antal
Martin Stára

Barbora S. Babocká

Vezető építész tervező:
Martin Paško

Helyreállítási supervisor:
PAMARCH

Már csak néhány ipartörténeti épület maradt Pozsonyban, és közülük csak kevésnek sikerült alkalmazkodniuk az aktuális igényekhez. De nem ez a helyzet a legendás szlovák építész, Dušan Jurkovič funkcionalista hőerőművével, melyet a Studio Perspektiv és a DF Creative Group újraértelmezett, így hároméves felújítás után modern coworking központként – Base4Workként – megnyílhatott a nagyközönség előtt.

A színvonalas irodaprojektjeiről ismert Studio Perspektiv építésziroda elkészítette a Base4Work co-working központ második ágát a pozsonyi ipari műemléken belül – az első a prágai Churchill komplexumban található.

Eredeti helyiségek új funkcióval

A pozsonyi fűtőmű nagyon specifikus térként régóta keresett új funkciót. A fejlesztő célja az volt, hogy egy olyan inspiráló és sokszínű munkaterületet hozzon létre, amely hátteret biztosít a különböző felhasználói csoportok – vállalati ügyfelek, start-upok és a szabadúszók – összekapcsolásához, egy nemzeti ipari emlék egyedülálló környezetében. A coworking terek versenyelőnye gyakran egyediségükben rejlik, ezért a beruházó a Studio Perspektiv és a DF Creative Group építészeivel együtt úgy döntött, hogy a tér egyedülálló adottságait és ipari jellegét hangsúlyozva alakítja ki az irodát.

Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
2/36
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice

A felújítást úgy végezték, hogy az eredeti részek láthatók maradjanak, és Dušan Jurkovič keze nyoma a lehető legjobban megmaradjon. Az építészek azonban a 21. század szellemében értelmezték újra Jurkovič munkásságát. „A coworking tér belső kialakításánál az eredeti műemlék és az új épület kontextusát hangsúlyoztuk. Igyekeztünk kiegészíteni a teret, kapcsolódni hozzá mind stílusban, mind az új elemek geometriájában. Emellett arra törekedtünk, hogy az új és az eredeti részek is jól felismerhetők legyenek – nem akartuk az eredeti alkotást utánozni." – mondta Ján Antal és Barbora S. Babocká építész.

A kazán- és turbinacsarnok belsejébe új, ötszintes épület került, új teret teremtve. A fűtőmű egyéb ipari elemeit is felhasználták, hogy a történelmi funkciónak emléket állítsanak – az egész belső teret betontölcsérek uralják, az eredeti daru pedig a közös iroda nyitott mennyezetét alkotja.

Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
7/36
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice

A fűtőmű életre kel

A fűtőműben összesen 3900 négyzetméter rugalmas munkaterület található, körülbelül 450 férőhellyel. Az építészek ugyanazzal a munkahelytipológiával dolgoztak, mint a fent említett prágai coworking irodában: az autentikus ipari környezetet ötvözték a mai munkahelyi igényekkel.

A változatos kialakításnak köszönhetően a tér a felhasználók széles körének igényeit elégíti ki. Minden szinten találhatók fix íróasztalok, hot deskek, külön irodák, hangszigetelt telefonfülke, workshop termek, valamint 4-18 fős tárgyalók is. Az ügyfelek napközben is használhatják a közösségi társalgókat vagy a kellemes találkozó- és networking zónát.

Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
9/36
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice

Folklór minimalista koncepcióban

A teljes coworking tér közösségi központja a második emeleti bejárat, amely egy előcsarnokot egy kávézóval és munkahelyekkel kombinál. A Studio Perspektiv a belső térben Dušan Jurkovič munkásságát mutatja be grafikai elemek felhasználásával. A motívumokat az építész stílusa és annak időbeli alakulása ihlette.

A népi asztalost CNC marógép, a tömör fát pedig természetes farostlemez váltotta fel. „A kézművesség és a kortárs anyagok nyers lényegükben egyesítő motívumot alkotnak minden emeleten" – teszi hozzá Barbora Babocká. Az acélszerkezeteket perforáció lágyítja, hogy érdekes történelmi kontrasztot teremtsen a Jurkovič munkásságának korai időszakából származó örökséggel.

Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
11/36
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice

Az ipari műemlék kényelmes munkatérré alakítása a megfelelő anyagoktól is függ. A színpaletta az épület külső burkolatára jellemző terrakotta árnyalataira épül, amit a kék, zöld és korom tompa mély tónusai egészítenek ki. A mennyezetek nyitottak maradnak, míg a közös zónák padlóján hangsúlyos fa vagy a nagy formátumú kerámia csempe jelenik meg.

Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
14/36
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice

Csak bátraknak

A tér nagyvonalúságát hangsúlyozzák a masszív betontölcsérek, amelyek eredetileg szilárd tüzelőanyagok tárolására szolgáltak. Az építészeknek sikerült bennük elhelyezni néhány tárgyalótermet. A felhasználók körében eddig az ötödik emeleten található két tárgyaló tűnik a legnépszerűbbnek. „Itt használtuk ki leginkább a hely különleges adottságait, és kísérleteztünk a padló egyes részein az üvegezéssel. Az eredmény egy ikonikus tér, amelyet mindenki látni akar. Még azok is, akik félnek a magasságtól." – mondta Ján Antal.

Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
18/36
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice

A tárgyalók és a különálló irodák a jó akusztikára helyezik a hangsúlyt, amit nem csak a szőnyegek, hanem a falburkolatok is biztosítanak. Az építészek stílusuknak megfelelően újrahasznosított és természetes anyagokat használtak. A környezetbarát akusztikus panelek újrahasznosított PET palackokból készülnek. Az egész belső tér butikhangulatát fokozza a tetőterasz és a szomszédos bár. Az építészek az épület összetett szerkezetét a megrendelők javára használták fel, több helyen kényelmes zónákat alakítottak ki. A tér rugalmasságát nemcsak a fejlesztő, hanem az első bérlők is értékelik.

Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice
32/36
Studio Perspektiv: Base4Work Bratislava – ipari épületből kialakított coworking irodaház, Pozsony, Szlovákia. Fotó: BoysPlayNice

A felújított térhez tartozik rendezvénytér, galéria és étterem is, így ez a fontos pozsonyi ikon így újra életre kelt, kulturális központtá vált, és értékes kontrasztja lehet a környező épületek modern stílusának. A felújításnak köszönhetően Jurkovič fűtőművének új megjelenése megerősítette a régi épületek megőrzésének fontosságát, és rávilágított, hogy megőrzésük a befektetők számára is előnyös lehet.

Studio Perspektiv

 

Fordította, szerkesztette:
Paár Eszter Szilvia

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk