Épülettervek/Hallgatói terv

A Madách tér megújítása – hallgatói pályázat 1. díjas terve

1/15

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/15

A Madách tér megújítása – hallgatói pályázat 1. díjas terve
Épülettervek/Hallgatói terv

A Madách tér megújítása – hallgatói pályázat 1. díjas terve

2013.03.20. 11:24

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Biri Balázs, Vereb-Dér Anna

Madách-tér megújítása – hallgatói tervpályázat 1. díjas terve

Tervezés éve:
2012

Letölthető dokumentumok:

A Madách tér és utca megújítására tavaly kiírt országos hallgatói tervpályázat megosztott első díját Biri Balázs és Vereb-Dér Anna több rétegből felépülő koncepciója nyerte, amely a tervezett zöldfelületek rendszerével intimebbé, pihenésre alkalmassá teszi a területet, a Kapu térségét eseménytérré változtatja, a sétánnyá alakított úttal pedig elősegíti a környező területek jövőbeli fejlődését.

Átjáróházak, tér- és utcakapcsolatok

Erzsébetvárost alapvetően a sűrű belvárosi szövet, a szorosan beépített tömbök jellemzik. A belső, privát udvaros beépítések mellett több helyen átjárható udvarok, udvarrendszerek is találhatóak, ami különleges hangulatot, arculatot ad a területnek. A szélesebb Madách tér után az elkeskenyedés és a zegzugosodás jellemző, így az utcák és udvarok rendszere egy bensőséges megismerést biztosíthat. Ezért a kialakulóban lévő „Madách-sétányt" a környező területre jellemző fokozatos feltárulásként értékeljük, a kialakuló gyalogos területeket eltérő jellegű és hangulatú udvarok, terek és utcák láncolataként értelmezve. Ennek a láncolatnak két újabb elemévé válhat a Madách Imre tér és a Madách Imre út.

Karakterek

A Károly-körút mentén több nagyobb tér is található, amelyek eltérő karakterrel bírnak. Ilyen az Erzsébet tér, azon belül a Gödör, a Deák tér, illetve a Városháza előtti terület. Ezek mellett kerestük a Madách tér saját arculatát, identitását.

Vízió

A Madách tér olyan, mintha kivágták volna egy sűrű tömbből. Ezért a közelben lévő többi térhez képest határolt, zárt jellege van. Az emberek igényei alapján és a tér meglévő karakteréből kiindulva egy intimebb, a városi zajból való kiszakadást biztosító teret képzeltünk el. Az építészeti vízió a fenyőerdők tisztasága, üressége és nyugalma. Az épület tervezett rendjére a telepített erdők szigorú raszterének mozgalmas képe reagál. A telepített fák által a Madách-kapu monumentális, direkt látványa megszelídül.

Rétegek

A tér több réteg egymásra vetülésével épül fel. Az alapréteget az épület árkádjának oszlopaihoz rendeződő fák szabályos rasztere adja. A kemény rasztert a téren a fűfoltok változó ívei oldják, a padok ezekhez a vonalakhoz igazodnak. Külön rétegként kerülnek rá az elszórt térelemek, asztalok, lámpák stb. A Madách-házak által szétfeszített sűrű erzsébetvárosi tömbbe a Madách téren keresztül juthatunk be, amely egyfajta szűrő és elosztó szerepet kap.

Funkcióelemzés, használat

A Madách téren az árkádok alatt, illetve a Madách úton a földszintről többnyire közfunkció nyílik, ami a jelen helyzetben is képes életet vinni a területre. Ezt olyan erősségnek tartjuk, aminek megtartása fontos szempont. A sokféle kávézó, vendéglátóhely mellett erős a jelenléte az Örkény Színháznak és a Regency Hotelnek is. Fontosnak érezzük, hogy az árkád és a már ott kialakult hangulat a tér rendezése után se veszítse el jelentőségét. Az árkádok kiülős részeinek határára elhelyezett zöldfelületek funkcionális szűrőként működnek, az átjárást nem akadályozzák, de továbbra is megmarad a kávézók által teremtett hangulat. Az alapvetően homogénnek tűnő tér rendezését ezek a határok, a teresedést igénylő funkciók és a szabad átjárás lehetőségének igénye alakították.

Madách-kapu

A tér sarkán a Kiskörút mellett jelenleg egy üresen álló földszinti üzlethelyiség található. Egy Infopont létesítése ideális lehet ezen a helyen, hiszen forgalmas területen található és mindenki számára könnyen elérhető lenne. Az Infopont az érdeklődők, turisták számára útmutatást nyújt a kerületben, területen történő minden kulturális eseményt illetően, illetve helyet ad egy olyan szervezet számára, ami lehetőséget biztosít a civil kezdeményezéssel létrejövő programok szervezéséhez, a tér és a Kapu sokszínű használatához. A Madách-kapu egy hangsúlyos, üres része a térnek, ami lehetőséget biztosít koncertek, kulturális előadások, performanszok, stb. részére. A Madách-kapu ezáltal kulturális szimbólummá, eseménytérré válhat, növelve a hely identitását a városban.

Madách Imre út

A kapu utáni szakasz kialakításánál a fő szempont az út sétány jellegének megteremtése volt. A statikusabb térrel szemben ez dinamikus, a dinamikáját a funkciók által kialakult lüktetésre reagáló lendületes ívek erősítik. Az ívek ezen kívül a Madách Imre út és a Rumbach Sebestyén utca kereszteződésénél kialakult ellentmondást oldják meg azáltal, hogy a gyalogos forgalmat irányítják. A szűkülő, táguló ívek és a zöld területek kisebb térrészeket, pihenőket alakítanak ki. A kapu mellett üresen hagyott tér a rendezvények kialakításának lehetőségét adja. Ha a környéken a parkolási problémák megoldódnak, akkor a Madách Imre út teljes mértékben átadható a gyalogos forgalomnak, köszönhetően a homogén kialakításnak. Azonban a jelen körülmények között a javaslat az, hogy részleges egyirányú autós forgalom maradjon, ami kizárólag a csökkentett számú parkolók megközelítését biztosítja. Egy esetleges vásár, rendezvény esetén az út helyet adhat a kitelepülő építményeknek. A teret és az utat keresztülvágó Asbóth utca kétirányú forgalma a tömb belsejében lévő parkolók megközelítése miatt nélkülözhetetlen.

Egypercesek

A színház előtti részen a burkolatban Örkény István Egyperceseiből válogatott feliratok emelik ki a bejárat helyét. Az Egyperceseknek rövidségükből adódóan lehet jogosultsága egy köztéren. A gyors városi életben a tér szándékolt funkciójából adódóan egy rövid megállás egy rövid kikapcsolódást is jelenthet.

Utcabútorok

A tervezett és kiválasztott utcabútorok anyaghasználatára a rozsdamentes acél és a fa burkolat a jellemző. A térburkolat kisméretű, világos színű, különböző árnyalatú térkövekből, az árkádban az épület pilléreivel kontrasztot alkotó sötét burkolatból áll.

Ütemezhetőség

A tér és az út megújítása egy hosszabb távú fejlődést indíthat el. Az átalakuló részek a tömbbelsőben további fejlesztéseket, az utak, utcák felújítását generálhatják. Azért fontos a Madách tér rendezése, mert a tömbbe nyúló helyzetéből adódóan lehetőséget teremthet, kezdő lökést adhat az egész tömb, illetve Erzsébetváros számára úgy, hogy nemcsak a peremterületek, hanem a belső, elzártabb részek is be tudnak kapcsolódni a folyamatba.


A Bíráló Bizottság értékelése – I. díjat nyert, 4. sorszámú pályázat

A pályamű a Madách tér és Madách út (sétány) térsorozatát eltérő karakterű terek összefüggő láncolataként fogja fel, képzeletben rokonítva a területre oly jellemző udvar-tér sorozatokhoz. Ezzel a gesztussal mintegy megőrzi, sőt erősíti a térség genius loci-ját. A tér-sorozat gondolatában továbblép és kitekint a Károly körúton túlra is, s ebben a tér-rendszerben keresi a Madách tér helyét. Ennek helyét és karakterét az épített környezetet ellenpontozó, sűrűn, de raszterben telepített fák rendszerével találja meg. Ez az „alapréteg" ugyanakkor elsősorban vizuális elkülönülést jelent, hiszen a tér az alapsíkon több irányban is átjárható marad a szabálytalanul elhelyezett fűfoltok és padok sora között. A fűfoltok gondos elhelyezése biztosítja azt is, hogy az árkádok alatti funkciók kedvező, jól definiált előteret kaphassanak. A Madách kapu úgy válik kiemelt esemény-térré, hogy nem zavarja a korábbiakban említett térsorozat elemei közötti kapcsolatot. A kapun túl a térsorozat irányított térsávok rendszerében folytatódik, de itt is a térhez hasonló elemek jelennek meg másfajta elrendezésben. A térsorozat így egyszerre karakteres és elemeiben mégis változó. A sűrűn elhelyezett fák világa ebben a rendszerben úgy oldja a VII. kerület zöldterület-hiányát, hogy közben megőrzi a városi tér jellegét. A műleírásban is említett térrétegek harmonikusan illeszkednek egymáshoz. Utcabútorai, világítótestjei, burkolatai harmonikusan illeszkednek a vázolt rendszerhez. A teret övező forgalmi rend átalakítása a realitások talaján marad. A pályamű olyan javaslatot tesz le, amely úgy valósítható meg, hogy valódi értéket ad hozzá a meglévő épületegyütteshez.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A SZENTENDREI SKANZEN // Egy hely + Építészfórum

2023.06.07. 10:51
9

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Az ország második leglátogatottabb közművelődési intézménye Szentendre szabadtéri múzeuma, ahol nem csupán megismerhetjük a "kiállított tárgyakat", de magába a miliőbe élhetjük bele magunkat – egy másik világ részesévé válhatunk látogatása során. A Skanzenben nemrég adták át az Erdély épületegyüttes első épületcsoportját is, melyben Torma Tamás és az Egy hely csapata vezet körbe minket.

Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk