Design/Belsőépítészet

Wáberer Medical Center – Klinika a MINUSPLUS tervezésében

1/22

Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram

?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
?>
1/22

Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram

Wáberer Medical Center – Klinika a MINUSPLUS tervezésében
Design/Belsőépítészet

Wáberer Medical Center – Klinika a MINUSPLUS tervezésében

2020.09.14. 16:45
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Minusplus

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Schreck Ákos, Alexa Zsolt, Rabb Donát, minusplus

Wáberer Medical Center

URL:
Minusplus Generáltervező Kft.

Tervezés éve:
2018

Építés éve:
2019

Bruttó szintterület:
2000 m2

Stáblista

Megbízó: Waberer Medical Center

Belsőépítészet: Minusplus Generáltervező Kft.

Vezető tervezők: Alexa Zsolt, Schreck Ákos , Rabb Donát 

Projekt építész: Sarolta Bessenyey

Építész mukatársak: Lázár Dorottya, Béres Adrienn, Kis Balázs, Kőrösi Emese Edit, Deák Barbara

Orvosi Technológia:Lánczi Péter

Dosszié:

MÉD:

A Wáberer Medical Center a MOM Park bejáratával szemben a HillSide Irodaházban található. A klinika megnyugtató, professzionális környezetét a Minusplus alakította ki. 

Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
2/22
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram

Tervezési alapgondolat: A magánklinika a budapesti HillSide Offices épületében található, mely a nyüzsgő belváros és a zöldövezeti Hegyvidék határán áll. A 2000 m2 alapterületű klinika tervezésekor ez a lokációból adódó kettőség adta a vezérfonalat, hogy az embernek szóló otthonos enteriőrt összekapcsoljuk a korszerű orvoslás high-tech világával. Ebben a viszonyrendszerben az átmenetet képező arculati elemeket  a szignalizáció részeként értelmezzük. A funkció-kapcsolatok éles határú, tört vonalú átmenetek mentén jönnek létre, amelyeket a világítással is hangsúlyozunk. Ez a karakteres megjelenés adja az intézmény arculatát. A színek a különböző funkciókat kódolják. A zöld a többnapos kezelésre érkezőknek szól, a rendelők türkiz színe a pácienseknek, míg a technológiai terek – például a műtők – színe a fehér. 

Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
8/22
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram

Térbeli koncepció: A klinikába érkezőt a központi ügyfélváró tér geometrikus, színes rendszere fogadja, melyben a súlypontokat és az irányokat mesterséges fénnyel jelöltük ki. A programozott világítással fehéren derengő recepciós pult és a fölötte fény-árnyékként megjelenő világító mennyezet által kijelölt térrész magához vonzza az ügyfelet, a fő közlekedési irányok erővonalaiba rendezett világítási struktúra pedig segít eligazodni az intézményben a járóbeteg rendelés, a műtők vagy a fektetők irányába. A folyosók eredendően monoton világát vonalmenti világítás és a kijelölő szereppel is bíró geometrikus színhasználat oldja és teszi vizuális játékával érdekessé. 

Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
10/22
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram

Színvilág: A türkiz ajtók és falak mögött a rendelők, a zöld színűek mögött pedig a fektetők találhatók. Ez a két jellemző színsáv a helyiségek belső, bejárati zónájában is visszaköszön és az öltöző-vagy fürdő egységeket is megszínezi; így adva kontrasztot az egyébként ragyogóan fehér, steril enteriőrnek. A klinika két végpontjában található diagnosztikai-, illetve műtőhelyiségek dominás színe a high-tech megjelenés jegyében a fehér és a rozsdamentes acél, mely a világítással és a legkorszerűbb berendezésekkel felszerelve igazi űrbéli világot idéz.

Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
18/22
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram

Anyaghasználat: A professzionalitást sugárzó és mindeközben vonzó hangulatú megjelenés mellett, a korszerű orvoslást szolgáló üzemeltetési és fenntarthatósági szempontok kiemelkedően fontosak, ezért mindenhol az illesztésmentes felületképzés, a jól tisztítható és karbantartható burkolatok, a precíz, egyedi tervezésű vagy gyártmány bútorok és a professzionális világítás alkalmazása alapvető tervezési szempont volt.

A Wáberer Medical Center új szereplő az egészségügyi piacon. Helyszíne, a HillSide, aminek az a mottója, hogy a természeti–rekreációs és az épített–aktív környezet határán áll. A klinika tervezésénél ugyanezt állítjuk mi is, a területeket ezen az elven alakítottuk ki.

MINUSPLUS

Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram
21/22
Wáberer Medical Center – terv: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Scherck Ákos / Minusplus – fotó: Török Tamás / Topogram

 

Szerk.: Somogyi Krisztina

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk