Közélet, hírek

"Véget kell vetni az irányított szabályozási terveknek!"

2010.08.05. 13:40

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Kovács András

Vélemények:
5

Dosszié:

"Meg kell akadályozni az olyan esetek megismétlődését, mint az Ügető lebontása, aminek a helyén harmadosztályú bevásárló-monstrum épült az eldobható építészet mintapéldájaként, vagy az Üllői úti Katonai Főiskoláét, amit a legotrombább módon döntöttek össze, és építési szándéknak pedig nyoma sincs!" Kovács András írása.

Különös figyelemmel kísérem a Foster Iroda Bécsi utcába tervezett épületének történetét, és a körülötte kialakult vitát. Tekintettel a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tegnap megjelent állásfoglalására is, az alábbiak végiggondolását ajánlom minden építészkolléga (az egész szakma) figyelmébe:

A KÖH állásfoglalása burkoltan, finoman ugyan, de egyértelműsíti, hogy a tervezett objektum megépítése ellentétes a kulturális örökségvédelmi törvénnyel. Úgyszintén világosan rögzíti, hogy a Hivatalt a tervvel kapcsolatban eddig hivatalosan még nem keresték meg. Áttanulmányozva a június 30-i tervtanácsi jegyzőkönyvet, megállapítható, hogy a tervezők nagyon is tudatában voltak annak, hogy tervüket műemléki védettségű, világörökségi helyszínre készítik.

A terv ismertetése viszont rögtön azzal kezdődik, hogy az itteni (VK-V) övezetben „progresszív szabályozás" érvényes, „építészeti hangsúly képezhető", valamint, hogy „a központi tervtanács döntheti el a mű létjogosultságát".

A fentiekből a következő kérdések, ill. megállapítások adódnak:

 1. A kerületi „progresszív szabályozás" annulálja az örökségvédelmi törvényt? A Tervtanács összegező állásfoglalása mindenesetre igen, hiszen elvi engedélyezésre javasolta a tervet!
 2. A tervtanácsok létjogosultsága és állásfoglalásaik figyelembevételének szabályozása, ill. gyakorlata egykori Alkotmánybírósági beszüntetésük óta enyhén szólva is aggályos. A Bécsi utcai esetben sem tudni, kik voltak a zsűrorjelölők, miért pont a jelenvoltak lettek kijelölve, mások, ill. más szervezetek (pl. KÖH) miért nem kaptak meghívást a Tervtanácsba. Noll elnök úr is arról beszél levelében, hogy a MÉK „rendkívül szűk mozgástérrel rendelkezik." Kiket képviselt akkor ez a Tervtanács?

  Azért fontos kérdés ez, mert a jelek szerint ennek a lázálomnak a június 30-ra éppen behívott 18 tervtanácsi tag + az opponens – ill. azok pillanatnyi, többségi szavazata – nyithatja meg a szabad utat! Érdemes megfigyelni azt a tényt is, hogy a jegyzőkönyvből sem derül ki, hogy ki nyújtotta be a tervet bírálatra, ezek szerint nem publikus az építeni szándékozó személye!
 3. Ha igaz, hogy a kerületi szabályozás itt megengedi egy ilyen monstrum megépítését – nota bene: az örökségvédelmi törvény ellenében – akkor az egy rossz szabályozás, sőt törvénytelen is!
 4. Ha igaz, hogy van olyan „előírás" (jkv.-i idézet) miszerint „ a központi tervtanács döntheti el az adott mű létjogosultságát", akkor az egy rossz előírás, és a legsürgősebben megszüntetendő!


Vegyük észre: sorozatos merényletek történnek Budapest ellen!

Meg kell akadályozni az olyan esetek megismétlődését, mint az Ügető lebontása, aminek a helyén harmadosztályú bevásárló-monstrum épült az eldobható építészet mintapéldájaként, vagy az Üllői úti Katonai Főiskoláét, amit a legotrombább módon döntöttek össze, hogy aztán évekig bámulja a többemeletes romhalmazt mindenki, aki Ferihegyről a városba jőve kénytelen elhaladni mellette, építési szándéknak pedig nyoma sincs!

A Bécsi utcai esetet is az említettekkel analóg szándéknak vélem, és biztatok minden kollégát, aki ezzel egyetért: emelje fel a szavát:

 • Véget kell vetni az irányított szabályozási terveknek! Ne a befektetői igényekre szabják azokat, hanem fordítva: a város javára és értékeire figyelemmel lévő szabályozások készüljenek, és abba illessze bele az építtető az elképzelését – amennyiben tudja és hajlandó rá. Ha ez nem így történik a jövőben, akkor nincs min csodálkoznunk, nincs min felháborodjunk: sorra fognak eltűnni épített környezetünkből az értékek. Most a Gulyás-féle Chemolimpex-ház és a Fischer-ház a próbakő, és ki tudja, milyen tervek lapulnak még különböző fiókokban?

  Vigyázat! A Bécsi utca precedenst teremt, ha megépül!

  A multinacionális tőke nem ismer se istent, se embert, se műemléket, se kulturális örökséget, egyetlen tényező mozgatja: a profit. Az ingatlanosok már ma is úgy kezelik a milliárdokból megépített irodaházakat, bevásárló- és szórakoztató központokat, amiknek x év alatt y hasznot kell hozni, aztán ki kell dobni. A létesítésükhöz azonban sok jó építési területre van szükség – akár bontás árán is…

  A Bécsi utcai objektumra egyszerűen nincs szükség: minek újabb, több ezer m2 iroda, mikor az eddig megépültek jó része is üresen áll Budapesten? Minek több ezer m2 kereskedelmi tér, mikor a Belváros tele van tönkrement, bezárt, összegraffitizott kirakatú üzlettel?

  El a kezekkel a Belvárostól! Van épp elég revitalizációra szoruló terület Budapesten, ahol „építészeti hangsúly képezhető".

 • Meg kell szüntetni a Tervtanácsokat! A Bécsi utcai eset is példázza: ilyen tervtanácsi állásfoglalások csak kárt okozhatnak, lehetséges következményei visszafordíthatatlanok.


A jelenlegi szabályozás mellett csak azt lehet remélni, hogy a kijelölendő, majdan illetékes Építési Hatóság józanul dönt, és nem veszi figyelembe a Tervtanács szégyenletes ajánlását.


Budapest, 2010.08.04.


Kovács András
építész

 

Vélemények (5)
városjáró
2010.08.06.
09:54

A felbőszültséggel egyetértek, de a konklúzióval nem teljesen. Nem biztos, hogy  a tervtanácsok intézményét kell megszüntetni, hanem annak fajsúlytalan állapotát - illetve a beférközött építési-maffia asszisztensek életterét.

Vásárhelyi Dániel
2010.08.05.
19:52

 

Hát igen alighanem a lényegnél tartunk. Mert valójában mi is a politika ?

(A) válasz: „ A politika pragmatikus cselekvés erkölcsi célok érdekében. ” / Helmut Schmidt ( 1918 - ) német államférfi

(B) válasz: „A politika hatalomgyakorlási technikákkal folytatott érdek érvényesítés. ” / Ismeretlen Kortárs Szerző

A megoldás az kellene legyen, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsának mintájára a politika hátrébb lép az ilyesfajta szakmai kérdések kézi vezérlésétől. Csak hát ugyebár azok a fránya érdekek …

Nota bene: „ Virág elvtárs: Aki önmagában sem bízik, az mibennünk nem bízik, aki mibennünk nem bízik, az ami fényes jövőnkben nem bízik, és aki a mi fényes jövőnkben nem bízik, az áruló. ” / Bacsó Péter: A tanú (1969)

 

egy-fo-epitesz
2010.08.05.
20:26

@Vásárhelyi Dániel: ha idézet akkor én is..., de a mék hez teszem.

Vásárhelyi Dániel
2010.08.05.
18:46

Kishazánkban ez a szokásos, hogy "fenntről jön" a "miajónekünk". Naivitás azt gondolni, hogy ez most a fülkeforradalom hatására egycsapásra megváltozik.

Üllői út. az izraeli szivesen építené. Ne higyjük, hogy belerakott a telekbe és a nokiás dobozba elég sok pénzt (ennyi lett volna csak a sajátjából, de ez se biztos). És most lehetett volna keresni a rossz minőségű építésen, a túlértékelt eladáson. Nem önszántából hagyta ott. A lepacsizott "projektet". Hány ilyen van még csakZuglóban vagy 4-5, pluszaz Üllői27alatt épp kapott engedélyt egy másik izraeli szállodája. Ez az ügy is sok szempontból elgondolkodtató példa. De elég legyen anyni, hogy az még a szabtervnek sem felel meg (szintterület).

A tervtanács pedig simán az elit terepe, a "lepöckölt morzsák", az "értelmiségnek plecsni". Lásd "A tanú". A Népet meg nem érdekli.

Az átláthatalan, korrupt, feudálkapitalista hivatalok, vagy ahogy Béla bácsi írta Posztkommunista vadkapitalizmus nem fog narancsszóra megváltozni. mellesleg épp dolgoznak a hatalom (közigazgatás) al-főispánois központosításán. Rogánékat is zavarja, hogy túl önjáróak a hivatalok...

Kedves hozzászóló mégis hova tegyük majd az ikszet? Ugye ön is a kétfejűkutyapártra gondolt? Vagy ha nem akkor kíváncsi lennék a "meggondolás"-ra...

Ha ez vigasztalja a bloggert, akkor az összes szakma "így járt", "ezt-adta-a-nép".

Meg kell szüntetni a Tervtanácsokat! szavazatom: IGEN.

Lehet fogadásokat kötni! megépül/nem? én fogadásom: IGEN. (az öt épület bontásából 4 tuti, azaz eredmény 4:1 Csipak győz, bár ő 5:0-t gondol...) Ez a léghajó már elment.

Megoldás: tessék a szakmát megszervezni. Etikus alapon. (Karácsonyig van idő.)

Vásárhelyi Dániel
2010.08.05.
17:29

Zoránnak igaza van. Kicsi a rét, de jól kaszálható ... Amúgy pedig kövezzetek meg. A kecskeméti Malom Center kapcsán sok furcsa dolgot megtapasztalatam. a magam  bőrén. Ennek ellenére is azt monodom, hogy az ingatlan- és telekspekuláció nem ördögtől való dolog. Na és persze azóta létezik, amióta a világ. Példának okáért a megóvni igyekezett budapesti belváros - nota bene a nagykörút - is ennek a "haszonleső" gondolkodásnak az eredménye. Csak hát akkor a Fővárosi Közmunkák Tanácsa ( FKT) konzekvensen számon kérte a néhány beépítési szabály betartását. Történetesen éppen a szomszédok érdekeinek védelmében. Persze az akkori politikának volt annyi józan belátása, hogy az FKT munkáját a civilekre bízta. Tanulni nem szégyen. Amúgy az András  tervtanácsokra vonatkozó sommás ítéletét vitatom. Nem kellene hát a mosdóvízzel együtt a gyereket is kiönteni. Amúgy pedig minden ( a TRT-k célirányos módosítása, a tervtanácsok ugyancsak célirányos működtetése, az építési hatóságok "eligazítása" stb. ) az önkormányzatoon múlik. Tessék majd jól megnézni ősszel, hogy a nyájas olvasó hová húzza be az "X"-et ...

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk