Épületek/Középület

Új diagnosztikai tömb, Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet

1/12

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/12

Új diagnosztikai tömb, Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet
Épületek/Középület

Új diagnosztikai tömb, Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet

2003.03.24. 11:37

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Csikós Zoltán, Varga Levente

Elkészült a bővítés első üteme Budapest, Amerikai út 57. (Laky Adolf utca 48.) Építész: Csikós Zoltán, Varga Levente, Peity Attila és Simon Viktória, ATLANT Kft.

 

A Lajta Béla által tervezett főépület, mely 1910-11 között épült, műemléki védettség alatt áll. A megbízást Lajta Béla 1906-ban, a gyógyíthatatlan betegek számára építendő kórház tervezésére kiírt tervpályázaton nyerte el. A kivitelező a Block és Hollitscher cég volt.

Lajta Béla munkásságának egyik legvitatottabb darabja ez a ház, melynek főhomlokzatán az egyébként karakteres építészeti elemek nem tudtak harmonikus egésszé ötvöződni. Az épület alaprajza �E� alakú, ennek megfelelően a főhomlokzat öttengelyes, szimmetriatengelyében áll a főlépcsőház. Az északnyugati szárnyhoz a hatvanas években egy földszint+ötszintes, lapostetős laborépületet építettek. Az épülettel statikai és épületszerkezeti problémák vannak, ráadásul nem megfelelő közlekedő blokkjával és az átjárhatatlan földszinti funkciójával (proszektúra) útjában áll a fejlesztéseknek is.

A délkeleti szárnyhoz 1992-ben földszint+kétszintes+tetôteres új műtőblokkot toldottak, mely építészeti arculatával nem feszültséget teremteni, hanem inkább illeszkedni akar a főépülethez. A tervezési területen lévő további épületek építészetileg értéktelenek, ezért a kazánház és a gázmérő kivételével lebontandók. Az Intézet területének másik részén helyi védettségű villa áll, melyet Pacher József tervei alapján építettek 1880 körül. E telek csak az ide telepítendő egy sor parkoló erejéig volt érintett az itt ismertetett bővítésben.

Az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet korábbi fejlesztései közül a legjelentősebb a műtő és intenzív épület megépítése, valamint a főépületben lévő betegosztályok szakaszos korszerűsítése volt, mely során a �B� osztály és a gyermekosztály készült el. Az önálló épületként megtervezett MR diagnosztikai épület nem valósult meg.Az Intézet jelenlegi fejlesztési koncepciójának legfontosabb elemei:

  • a korszerű betegellátáshoz szükséges, de jelenleg még hiányzó részlegek kialakítása (MR diagnosztika, sugársebészet);
  • a szétdaraboltan, vagy nem megfelelő körülmények között működő egységek (pl- radiológia, izotóp diagnosztika) áthelyezése;
  • új neuro-onkológiai osztály létrehozása;
  • a meglévő főépületből az ambulanciák áttelepítése az új épületbe (az ambuláns és fekvőbeteg forgalom szétválasztása és a fekvőbeteg osztályok komfortosításához szükséges alapterületi többletek biztosítása céljából);
  • a szerkezeti problémákkal is küszködő laborépületben található funkciók áttelepítése új épületbe.

 A bôvítésrôl

A két ütemben megvalósuló �L� alakú épület Laky úttal párhuzamos szárnya (I. ütem) kedvezően befolyásolja a hiányosan beépített utcaképet, ugyanakkor szabadon hagyja a főépület hátsó homlokzatát.

Az I. ütemben megvalósult épületbe került az MR, a CT és a sugársebészet, a főépületből az ambuláns helyiségek egy része és az izotóp laborok, a laborépületből a klinikai és a szövettani laborok, valamint az állatműtő. Az I. ütem megvalósítása után kerül sor a Gazdasági Igazgatóság épületének, a felvonulási épület (Munkaügyi Osztály), a fedett tárolók és a laborépület lebontására, mely helyén, kissé nagyobb alapterülettel, de eggyel kevesebb szinten épül meg a II. ütem. Ebben az épületben lehet kialakítani a Neuro-onkológiai Osztályt és ide lehet áttelepíteni a főépületből a további radiológiai és ambuláns helyiségeket is. A második ütem, a végleges környezetrendezéssel fejeződik be.

Az épület tervezésénél a legmeghatározóbb adottság a Lajta Béla féle főépület, melyhez alkalmazkodni igen nehéz, elsősorban a nagy belmagasságok, az igen meredek, kb. 60o-os hajlásszögű tető, továbbá a terméskő nem csak lábazatként való alkalmazása miatt. Ezért a tervezett épület mai hangvételével inkább a két építészeti kor közötti különbséget kívánja hangsúlyozni, mintsem az azonosságokat próbálná keresni. A lapostetős épület tetején egy kisebb alapterületű gépészeti szint található. Az egyes homlokzati felületek jellege a tájolás és az épített környezetben játszott szerepük függvényében változik. A kert felé néző délkeleti homlokzat, mely leginkább összenézhető a régi épülettel, páros ablakaival, ritmizálásával utal a főépület jellegére, míg a Laky Adolf utcai homlokzat egy fokkal visszafogottabb. A hátsó homlokzatok tovább egyszerűsödnek, ezek között a tájolási adottságokból eredő különböző árnyékolók tesznek különbséget.

A telekhatárra telepített kis épületek építészeti arculat és anyaghasználat tekintetében is az új épületekhez igazodnak.

Alapadatok:

helyrajzi szám: 31571/2 31567
telek területe: 11.253m2, 2.761m2
RRT száma 33525
építési övezet: 35 03
maximális beépítési százalék: 35,0% változatlan
minimális zöldterület: 30,0% változatlan
fa és cserjeborítás (a zöldfelület %-ában) 60,0%
maximális homlokzatmagasság: 18,5 m
minimális előkert: 10,0 m

Új épületek nettó össz-szintterülete:

I. ütem: 4.012,51m2
II. ütem: 2.663,35m2
összesen: 6.675,86m2

 width=

Új diagnosztikai tömb, Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet I. ütem
Budapest, Amerikai út 57. (Laky Adolf utca 48.)

Építész: Csikós Zoltán, Varga Levente, Peity Attila és Simon Viktória, ATLANT Kft.

Fővállalkozó: MÉ-KIP KKT. (Magyar Építô Rt. - KIPSZER Rt.)
Üzletvezető igazgatók: Veres László, Ilinszky István
Építésvezető: Zachar Ildikó
Belsőépítész tervezők: Geblusek Antal, Kéry Balázs

Lebonyolító: ÉPBER RT.
Létesítmény főmérnök: Kósi Zoltán

Statika: ATLANT Kft.
Szerkezettervező: Nagy András
Szerkezettervező munkatárs: Marót Balázs
Épületgépészet: CLIMASTER Gmk.
Épületgépész tervezők: Németh István, Virág János, Tóth Gyula
Nyílászáró konzulens: Dömötör Álmos
Villamos berendezések: TETA Kft.
Villamos tervező: Oláh Andor
Orvostechnológia: KORTEX Kft.
Orvostechnológus tervező: Oláh Endre
Sugárvédelmi szakértő: Németh Zsuzsanna
Orvosi gáz tervező: Tallér András
Tűzvédelem: MÉB Art Bt.
Tűzvédelmi szakértő: Mészáros János
Talajmechanika: PETIK és Társai Kft.
Szakértő: Ament András
Környezetvédelem: TOPPEDION Kft.
Környezetvédelmi szakértő: Weiner László
Akusztika: KOTSCHY Bt.
Akusztikus tervező: Kotschy András
Környezetrendezés: BORBOLYA Bt.
Környezettervező: Szántó Eszter

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk