Közélet, hírek

Stadion a stadionban: különleges megoldással épül az új nemzeti stadion

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Stadion a stadionban: különleges megoldással épül az új nemzeti stadion
Közélet, hírek

Stadion a stadionban: különleges megoldással épül az új nemzeti stadion

2013.04.17. 14:26

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
13

Dosszié:

Több hónapos hazai és nemzetközi szakértői egyeztetés után elfogadta a kormány a Nemzeti Olimpiai Központ, vagyis a Puskás Ferenc Stadion felújításának és a körülötte létesítendő sportpark építésének koncepcióját.

A „stadion a stadionban" megoldással épülő új aréna az egész magyar sport szempontjából kiemelkedő fontosságú beruházás.

2011 őszén döntött a kormány egy új nemzeti labdarúgó-stadion felépítéséről. Azóta intenzív szakértői és tervezői munka zajlott annak érdekében, hogy sportszakmai, városépítészeti, turisztikai és költségvetési szempontból is a lehető legjobb megoldás szülessen.

„Az elmúlt egy évben itthon és külföldön több száz tárgyalás, szakértői egyeztetés történt az új stadionról. A beruházást lebonyolító Nemzeti Sportközpontok szakemberei hazai és nemzetközi sportszövetségek vezetőivel, a Magyar Olimpiai Bizottság irányítóival, az UEFA és FIFA szakértőivel, sportközgazdászokkal, külföldi stadionok üzemeltetőivel, építészekkel, mérnökökkel és még sok más terület szakértőivel közösen alakították ki a beruházás végleges koncepcióját" – mondta a beruházásért felelős kormánybiztos. Vígh László hozzátette: az előkészítő munka során azt is figyelembe vették, hogy az új nemzeti stadion és a mellette felépülő sportpark – amelynek létesítéséről a londoni olimpia magyar sikerei után döntött a kormány – a labdarúgás mellett a teljes magyar élsportot, valamint az egészségmegőrzést és a szabadidős sportolást is támogassa.

Az elmúlt egy évben három koncepció „vetélkedett" egymással: a régi mellett, a régi helyén, a régiben. A szakértői egyeztetések során egyértelművé vált, hogy a magyar sportnak nem csak egy új labdarúgó stadionra, hanem egy, a többi sportágnak is otthont adó különleges helyre van szüksége. Így született meg a „stadion a stadionban" ötlete, ami gyorsabb és takarékosabb a korábbi elképzeléseknél.

forrás: Nemzeti Sportközpontok

(A kép csak illusztráció, forrása: Skardelli Györgyék versenyből kizárt terve a Puskás Ferenc Stadionra és környékére)

 

 

Vélemények (13)
lecsó
2013.04.27.
16:54

A leendő stadion egyik problémája, hogy a benne megrendezendő események nagyobbik részéhez prognosztizálhatóan túl nagy a befogadóképessége. Nyilván lesz majd teltházas Madonna-koncert, esetleg BL-döntő, de ezek kivételes alkalmak. Az átlag magyar focimeccshez, egyéb kisebb rendezvényhez még egy fele ekkora is túlzás. És ha nincs félház sem, az kihat az esemény légkörére. A csarnokokat ilyenkor lefüggönyzik, leválasztják, de ez itt nem működne. A mobillelátót a kormány nyilván nem támogatná, viszont ha a tető (egy része) változtatható lenne, akkor kitakarhatnánk az üres felső karéjt, és csak optikailag illetve részben akusztikailag lenne kisebb a stadion. Ezt vagy egy afféle kabrió, részenként függőlegesen mozgatható tetőszerkezettel lehetne elérni, vagy pedig egy dupla tetővel, ahol a felső fix, az alsó pedig mobil (behúzható vagy gyorsan le- és felszerelhető). Hogy melyik valósítható meg reálisan, nem tudom, de az biztos, hogy valamiképpen meg kellene oldani, hogy a nagy stadion könnyen kicsivé alakítható legyen.

lecsó
2013.04.20.
18:19

Az eredeti BS nagyon kortárs dolog volt abban az értelemben, hogy megfelelt az akkori idők - némileg talán statikus - igényeinek. Az új épület tervezésénél viszont feltehetően a múltba, a 90-es évekbe nézhettek, ahelyett, hogy a jövőt, a XXI. századot próbálták volna megelőlegezni. Pedig 20 év alatt megváltoztak az elvárások, és ennek komoly méretbeli következményei lettek. Ennek bizonyítékára elég megnézni az előző évtizedben a környéken (Litvániától Szerbiáig) épült létesítményeket, de igazából még ennyi se kell hozzá: Pár napja a hokisok váratlanul kikaptak Koreától, ami nem akadályozott meg 8-9 ezer embert, hogy a következő - sokkal reménytelenebb - meccsre is kimenjen, pedig mi elég pesszimista népek szoktunk lenni. Ami meg a koncerteket illeti, a 80-as évek óta sokszorosára drágult a gázsi is, a költség is. Emiatt a jegyárak elszálltak, és egy kisebb stadionban ez fokozottan érezhető.A ház viszonylag domesztikált külső formáját nagyon lerontja a sok beton. Ezen is, és a megközelíthetőségen is változtatni kellene az NS-telep átépítése során. De a legfontosabb a belső bővítés lenne."pár év múlva ettől is megszabadulhatott."És most a Demján kezeli, aminek az a következménye, hogy sportlétesítményként gyakorlatilag használhatatlan, hiszen a bérleti díjakat alig lehet megfizetni. A pár állami ingyennap meg nem elég semmire. Ráadásul az árszínvonaluk jó magyaros módon nem tükrözi a minőségi színvonalat. Ugyanis képtelenek rá, hogy két nap alatt két különböző eseményt megrendezzenek, miközben Amerikában naponta(!) tudnak kettőt - ottani minőségben - lebonyolítani. Mindez komoly károkat okoz a sportéletnek. Pl. a Fradi játszott volna BL-meccset náluk, vagy jött volna a NY Rangers, de nem, mert másnap(...) koncert, kiállítás stb volt.

FenyvesiHK
2013.04.21.
15:59

@lecsó: "De a legfontosabb a belső bővítés lenne."

Meg még az is lehet,hogy el kéne menni Lisszabonba és megnézni, mert ott 1998 óta jól működik.

 http://en.wikipedia.org/wiki/Pavilh%C3%A3o_Atl%C3%A2ntico

lecsó
2013.04.19.
22:35

Jó az irány. Ha a stadionátépítést hagynák a végére, rendben is lenne. Hiányolom a koncepcióból a BS modernizálását. Ez ugyanis nagyobb probléma, mint a Népstadioné.

Pákozdi Imre
2013.04.20.
13:48

@lecsó: A BS a nagy tévedések egyike, egy francia eredetű megarondaság. Kívül-belül az, ráadásul az amúgy jól sikerült környék kezelése méltó hozzá: az épülethez közelférkőzni nem lehet, az Ifjúság útján átívelő gyalogoshidakat használni nem lehet, a Hungária körúti lépcső lezárva, fúúúj, akárki is az a korlátolt niemand, aki ezt, üzemeltetőként, így elrendelte. Az épületre visszatérve: ha eszembe jut elődje, a kecses és impozáns, szovjet mintájú sportcsarnok, hát önkéntelenül is az Internacionálét kezdem dúdolni :-), pardon, :-(.

Hartmann György Sándor
2013.04.20.
17:20

@Pákozdi Imre: Kedves Imre!

A francia eredetben nagyon is tévedsz! (Angolok voltak a tanácsadók. Skardelli mester a tervező.)

Azt hogy egy francia cég nyerte el az építést (kifejezetten a KÖZTI által megadott tervek alapján), csak azért volt, mert korábban megvett egy ingatlant és évek óta nem tudott vele mit kezdeni, és ezzel viszonozták.

Mert a beruházás PPP-nek indult (tehát az építő lett volna az üzemeltető - mert egyébként a költségvetésben egy buznyák nem szerpelt, annak ellenére, hogy többen életüket és vérüket ajánlották fel az újjáépítésre), de pár év múlva ettől is megszabadulhatott.

Ryhe

Pákozdi Imre
2013.04.21.
05:52

@Hartmann György Sándor: Bocsánat, nem tudtam. Ezt a sápadt bronztököt eleve ide tervezték?

bardóczi
2013.04.17.
20:06

Jééé! Egy kormányhivatal, ami agyat növesztett magának? És mindez még az én életemben? Node hol a szakértői díjam? Merthogy ezt már több mint fél éve megírtam a Denevérben..:-)

Pákozdi Imre
2013.04.17.
20:18

@bardóczi: De nem! Bocsáss meg, Sándor, de a fentebbi közlemény nulla információtartalommal bír, tehát sem az általad felvázolt, sem az azzal szöges ellentétben álló elképzelés mellett nem szól.

bardóczi
2013.04.17.
20:28

@Pákozdi Imre: A "stadion a stadionban ötlet megszületését", - ami a sorok között olvasva némileg a Skardelli-koncepciót engedi felsejleni - én már információtartalomnak véltem. Tévednék? :-)

Pákozdi Imre
2013.04.17.
19:47

Ha esetleg szíveskednének ismertetni. Mármint a Nemzeti Sportközpontok. És minden további kommentár és élc hiánya a legnagyobb jóakarat jele.

Hartmann György Sándor
2013.04.17.
21:36

@Pákozdi Imre: Tisztelt Kollegák!

Ha információt akartok, akkor olvassátok el a Magyar Közlönyben (április 15. 64. szám) megjelent alábbiakat:

1208/2013. (IV. 15.) Korm. határozat A budapesti Istvánmező rehabilitációs programja, kiemelten a Nemzeti Olimpiai Központ beruházás 2013. évi fedezetének biztosítása érdekében szükséges feladatokról, valamint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból történő előirányzat-átcsoportosításról

 

és ebben ilyeneket találtok, mit:

kiemelt fejlesztési célnak tekinti a budapesti Istvánmező rehabilitációs programja, kiemelten a Nemzeti Olimpiai Központ 2013–2017. között történő megvalósítása programot (a továbbiakban: Program), amely során új Nemzeti Stadion létesül a jelenlegi Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójával és átépítésével, új létesítmények épülnek, a jelenlegi létesítmények megújításra kerülnek, valamint a fejlesztési területen új sport, kereskedelmi, kiszolgáló és kulturális funkciók kerülnek elhelyezésre, amelyek együttesen szolgálják és elégítik ki a különböző sportágak által támasztott, nemzetközi szintű igényeket, továbbá Nemzeti Olimpiai Központként együttesen nyújtanak kiemelkedő, magas színvonalú szolgáltatásokat nem csak a versenysport, hanem a szabadidő és amatőr sport, valamint a kereskedelem és a kultúra szereplőinek;

Felelős: a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos

Határidő: folyamatos 2017-ig

 

egyetért a Program új megvalósulási koncepciójával, amely keretén belül a fejlesztési területen:

a)      a Puskás Ferenc Stadion egy legmagasabb UEFA kategóriájú, legalább 65 000 fő befogadására alkalmas, multifunkcionális sportközponttá kerül átépítésre,

b)      felújításra kerül a Körcsarnok, a Millenáris Velodrom,

c)       átépítésre kerül a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok,

d)      nemzetközi úszó- és vízilabda versenyek lebonyolítására alkalmas létesítmény épül meg,

e)      atlétikai verseny megrendezésére alkalmas pálya épül meg, valamint egy fedett atlétikai edzőpálya funkció kerül elhelyezésre,

f)       sportingatlanokat kiszolgáló létesítmények valósulnak meg,

g)      sport, állami, kulturális és egyéb közösségi rendezvény funkciók kerülnek elhelyezésre,

h)      szükséges számú parkoló kerül kialakításra;

 

egyetért azzal, hogy a Nemzeti Olimpiai Központban az új Nemzeti Stadion – a jelenlegi Puskás Ferenc Stadion pilonjainak külső kontúrja és az új lelátók közötti hasznosításra alkalmas terület kialakításával – többek között az alábbi, sport és egyéb funkciók megvalósítására is alkalmas legyen:

a) edzőtermek, konferencia helyszín, mélygarázs, szálloda, egyes edző és versenypályák,

b) jégkorong, labdajátékok, asztalitenisz, vívás, ökölvívás, birkózás, és további küzdősportok edzőtermei,

c) sporthoz kapcsolódó kereskedelmi egységek, üzletek,

d) a kapcsolódó létesítmények igényeit egész évben ellátó éttermek, valamint gasztronómiai koncepció megvalósítása,

e) sportolói és lakossági igényeket kielégítő fitneszközpont,

f ) a stadion legfelső szintjén kivilágítható panoráma futópálya.

 

                egyetért azzal, hogy a 3. pontban szereplő egyes létesítmények tervezési munkálatait a Nemzeti Sportközpontok alkalmazásban álló tervezők, szakemberek végezzék el, egyúttal a Kormány felhívja az emberi erőforrások miniszterét a Nemzeti Sportközpontok közalkalmazotti létszámának ezzel összhangban történő biztosítására;

Felelős: emberi erőforrások minisztere

Határidő: folyamatos

És akkor már lehet tudni, hogy hol lakik a jó Isten.

Ryhe

Pákozdi Imre
2013.04.18.
19:45

@Hartmann György Sándor: Koszonet az infoert es gratula a batraknak.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk