Emberek/Interjú

Reálisan álmodni

1/3

Philipp Frigyes

?>
Philipp Frigyes
?>
Philipp Frigyes
?>
Philipp Frigyes
1/3

Philipp Frigyes

Reálisan álmodni
Emberek/Interjú

Reálisan álmodni

2009.10.21. 05:57

Cikkinfó

Szerzők:
Biczó Gabriella

Földrajzi hely:
Vác, Magyarország

Építészek, alkotók:
Philipp Frigyes

Interjú Philipp Frigyessel, Vác főépítészével a szakmérnöki képzés megteremtéséről, a váci főtér citromdíjáról és az óvodások építészeti neveléséről.

Építészfórum: A főépítész elsősorban az önkormányzat érdekeit képviseli? Mi a főépítész szerepe?

Philipp Frigyes
1/3
Philipp Frigyes

Philipp Frigyes: A főépítész a település élő szakmai lelkiismerete. A főépítész az előkészítéssel foglalkozik, kidolgozza azokat az irányokat, melyekről a képviselőtestület dönt, de már a végrehajtásban, például a konkrét engedélyezési eljárásban nem vesz részt. A főépítészek a tér összetett problematikájával, tehát a területfejlesztéssel, a területrendezéssel, a településfejlesztéssel, a településrendezéssel, illetve az épített környezet alakításával és annak védelmével foglalkoznak. Ha ezt az ember összerakja, akkor kiderül, hogy képletesen a hét mely napjain milyen feladatokat látnak el. Hétfőn a területfejlesztésé a főszerep: Vác esetében ez nem egyszerű kérdés, hiszen a város mind az agglomeráció, mind a Dunakanyar része. Kedden a területrendezés kérdéseivel foglalkozom, szerdán a településfejlesztéssel. Irányításommal készült el Vác városfejlesztési- és idegenforgalmi koncepciója, valamint a 2007–2013 terjedő időszakra vonatkozó operatív program. A város életét 10–15 évre előre kell modellezni.

Csütörtökre maradnak a városrendezési kérdések, péntekre az épített környezet alakítása. Nagy hangsúlyt helyezek az épített környezet védelme mellett annak alakítására. Rendszeres konzultációs lehetőséget biztosítok mind az építtetők, mind a tervezők részére. Minden tervet közösen végigbeszélünk, hiszen az építésügy közügy. Szombaton a helyi értékek védelme, és a műemlékvédelem kerül középpontba, ez egy nagy munka. Vác az elsők között dolgozta ki a komplex értékvédelem helyi rendszerét. Vasárnap foglalkozom minden mással, például irodám fogja össze Vácott az esélyegyenlőséggel kapcsolatos feladatokat. Elkészült a városháza teljes körű akadálymentesítése is.

ÉF: Az elmondottakból rendkívül komplex kép rajzolódik ki. Hogyan lavíroz a főépítész a városvezetés és a befektetők, beruházók között?

Ph.F.: Természetesen mindig a képviselő-testület dönt, de abszolút nem mindegy milyen információk birtokában teszi ezt. Alapvetően már a megközelítés is más, a képviselőtestület a helyhez keres funkciót, míg a befektető a funkcióhoz helyet. Nappal is tudni kell reálisan álmodni. Nagy szakmai hitem van, a főépítészség ugyanis egy hivatás. A politika már nehéz kérdés, a lojalitás kérdését feszegeti. Én „ésleges" Frigyes vagyok, nem „vagylagos". Ez nem a mindenkinek megfelelni akarást jelenti, hanem megpróbálom figyelembe venni a kizárt dolgokat is. Senkinek sincs a zsebében az abszolút igazság. Érzelemdús ember vagyok, bár ezt manapság nem könnyű felvállalni, de hiszem, hogy az tud érvényesülni, aki emocionálisan intelligens.

É.F.: Ha már a hivatást említette, két évvel ezelőtt indult a BME Urbanisztika Tanszékén az önkormányzati főépítész szakmérnök képzés. Pálfy Sándorral közösen készítették el a képzés szakmai anyagát.

Ph.F.: Néhány évvel ezelőtt a Főépítészi Kollégiumon belül alakult meg irányításommal az Oktatási Munkacsoport Dr. Sersliné Kócsi Margittal és Sáros Lászlóval, hogy összerendezzük mindazt, amit tanulniuk kellene a főépítészeknek. Ez egy szakma, az építész szakmának egy speciális területe. Ennek alapján a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar Urbanisztika Tanszékének vezetője, Pálfy Sándor javasolta, hogy ezt egy kicsit szélesebb módon dolgozzuk fel. Az első ciklus hallgatói már befejezték a kurzust, öten már meg is védték diplomájukat. Jelenleg közel harminc fiatal végzi a második ciklust. A tananyag kétharmada szakmai rész: általános főépítészi ismeretek, környezetkultúra, önkormányzati ismeretek és egyharmad része a személyiségfejlesztés.

A főépítészeknek sok mindent kell tudniuk. Az építész szakma legnagyobb deficitje a kommunikációban van, hogy miként kell eladni egy jó épületet, egy jó várostervet. Ezért van szükség a személyiségfejlesztésre. Többen felismerték, hogy nagyon fontos a „fő" emberek szerepe (főkertész, főmérnök, stb.), akik segíthetik az önkormányzatokat. Húsz éve taposunk egy utat, még mindig mi, a „fők" vagyunk a legolcsóbbak. Ebben különleges Vác, nagyon sok „fő" emberünk van. Nem arról van szó, hogy minden falunak legyen főépítésze, lehet öt-hatnak közösen is, de az fontos, hogy szakmailag lefedjük az országot.

É.F.: Mit a véleménye a gyorsításról?

Ph.F.: Nem vagyunk partnerek a gyorsításban, az élénkítésben igen. Ez nem szójáték, lényeges megközelítésbeli különbség van a kettő között. A település egy élő organizmus, nem lehet gyorsítani a folyamatokat. A gazdaság van a társadalomért és nem fordítva. A társadalom minősége pedig kihat a gazdaságra. Vác erdőprogramot indított útjára, nem építünk lakóparkot. Az uniós fejlesztésekben is nagyon tudatos a város. Több mint hatvan kiemelt projektünk van, ehhez nyújtjuk be a pályázatokat és nem fordítva, vagyis nem a forráshoz keresünk projektet, csakhogy nyerjünk.

É.F.: A pályázatoknál saját erőre is szükség van. Jól áll ebben a kérdésben Vác?

Ph.F.: Jól sikerült Vácnak a rendszerváltás. A városnak nincs hitelállománya, költségvetése stabil, likviditása biztos.

É.F.: Milyen érzés, hogy a váci Főtér citromdíjas lett?

Ph.F.: Fölháborodott büszkeséggel tölt el. Az ortodox és az újszerű értékvédelmi szemlélet ütközött. Felkészületlenül és váratlanul érte a műemléki szakmát a települések történelmi központjainak (főterek, főutcák) revitalizációja. Az idő minket fog igazolni, elhamarkodott döntés született.

É.F.: Mikor marad ideje a váci óvodásokra?

Ph.F.: Nyolc éve kezdtem el foglalkozni a gyerekekkel. Tavaszi és őszi kurzusaink vannak, ahol térlátásra oktatom az óvodásokat. Nem az iskolapadban, hanem az összes érzékszervemmel próbálom őket becserkészni. Sétálunk, figyelünk, tapintunk, mosolygunk. A gyerekek óriási érzelmi muníciót adnak.

Az interjút Biczó Gabi készítette

Philipp Frigyes több mint húsz éve Vác főépítésze. Számos szakmai szervezet – többek között a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Pest Megyei Építész Kamara, az Országos Főépítészi Kollégium, a Dunakanyar Tervtanács, a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS – tagja, 2001-ben az Év Főépítésze.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Egy hely – A vizsolyi szeráf

2021.12.09. 13:25
00:06:38

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

Egy hely – a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

2021.12.09. 13:22
00:06:40

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk