Programok

VIII. Építész-KÉSZ Regatta

2015.07.20. 08:21

2015-ben újra várják a VIII. Építész Regatta keretében az addigi elnököket. A megalapított Visegrádi Négyek Építészeti Alapítvány programjaként sor kerül egy ünnepi eseményre Keszthelyen a Festetics-kastélyban, ahol a kastély kezdődő felújítása kapcsán közös közép-európai értékeinket vesszük számba.

A V4 Építészeti Alapítvány által szervezett
VIII. ÉPÍTÉSZ-KÉSZ REGATTA
építésztalálkozó és vitorlásverseny 

2008-ban, amikor az I. Építész Regattát megrendeztük, vendégeink voltak a Visegrádi Négyek tagországai építész szövetségének elnökei. Korszakalkotó események voltak akkor, hiszen még az év márciusában a nemzetközi építészkongresszus keretében megalakult a Visegrádi Négyek Építészeti Együttműködés, majd májusban az Építész Regatta alkalmával újra vendégül láthattuk a tagországok elnökeit, vezetőit. 2015-ben ez az együttműjödés nemzetközi alapítvány formájában folytaja tevékenységét melynek célja:

az épített és természeti környezet minőségének javítása, az építészeti kultúrák egymás közti társadalmi elismertségének szélesítése, és a vizuális kultúra színvonalának emelése. E feladatköröket kiegészíti a környezettudatos gondolkodás kialakítása, valamint a tagországok Európai Uniós csatlakozása során megnőtt építési-beruházási feladatok magas színvonalú megvalósulásának elősegítése, különös tekintettel azok közös geopolitikai adottságaikra.

A Regatta így közös európai kultúránk helyszínévé válik, ahol a táji-történelmi adottságok, a termálvíz, a bor olyan értékeinkre irányítja a figyelmet, amely mindannyiunk számára fontos üzenetet hordoz. A borászatok, melyekről korábban vándorkiállítás is készült e helyen, a Balatonlelle térségében egy igazi új polgári élet eseményeként kívánják szolgálni a célokat, egy új közép-európai építészeti díj megalapításával értékrendet kíván teremteni.

Ebben az évben is megszólítjuk a társmérnök szervezetek résztvevőit is, így eme eseményt kibővítve tájépítészek, belsőépítészek, urbanisták, településtervező mérnökök számára is nyitott. Támogatónk a KÉSZ Kft, a Bavaria Yacht, VOLVO Hungaria, azt a minőséget képviseli, amit a Visegrádi Négyek Alapítvány is magáénak vall.

A tavalyi sikeres közös rendezés után idén 2015 szeptember 11.-13.-a között szervezzük meg az eseményt a keszthelyi Festetics-Helikon kastélyban, ahol kiállításon mutatjuk be a tervezett fejlesztéseket. A hajózó építészek mellett biztosítjuk a támogató partnerek számára a céges zászlóval történő indulást a versenyen, igény esetén a kapitányt is.

További információk az Építész Regatta honlapján

Letölthető csatolmányként az esemény versenykiírása.