Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Torony és gyártó-dobozok – a Murexin szekszárdi üzeme

2010.12.20. 15:27

Az építőiparban felhasználható portermékek előállításával foglalkozó Murexin Kft. első hazai üzeme Szekszárdon épült fel. A Hodossy László és Földesi Zoltán nevéhez kötődő épületet a technológia által meghatározott kubusok szervezik, átlátható és racionális rendbe foglalva.

Telepítés
A Murexin gyár magyarországi első gyártóüzeme Szekszárdon, a város keleti külterületén található ipari parkban épült fel, közvetlenül az M6 autópálya mellett. A szabadonálló épületben a helyszínre szállított alapanyagok összekeverésével az építőiparban használható száraz portermékek készülnek, amelyek különböző kiszerelésben kerülnek az üzem területén csomagolásra és az értékesítés idejéig tárolásra. A telken kialakított közlekedési rend szerint egyetlen, személy- és teherforgalmi bejárat készült a terület délnyugati sarka mentén, elválasztott kapurendszerrel. A személygépkocsi-parkolók az épület déli homlokzata előtt kaptak helyet, az időszakos teherforgalom számára külön terület áll rendelkezésre.

 

 

 

Funkcionális elrendezés
Az épület tervezése során a tiszta funkcionális és tartószerkezeti rend kialakítása volt a cél, amelyből természetszerűen következett az ipari épületekre jellemző szikárság, egyszerűség, átláthatóság. Az üzem fő funkcionális egységei a technológiai torony, a csomagolótér, a raktárterület, valamint az irodák és egyéb kiszolgáló helyiségek.

A gyártási zóna egymás feletti szinteken helyezkedik el, felső felében az alapanyag-tároló silókkal, alatta található a keverő technológia, majd ezt követi a kiszerelő egység. A technológiai toronyhoz kapcsolódik közvetlenül a csomagoló tér. A raktárzóna a funkcionális rendnek megfelelően kapcsolódik a csomagolótérhez, az anyag tárolása magas polcrendszeren, targoncás mozgatással történik. A belső zárt tárolási szakaszhoz időszakos külső tárolók is tartoznak. Az irodákat és kiszolgáló tereket befogadó blokk két szinten helyezkedik el. A földszinten a logisztikai iroda, a labor és a műhely területe található, az emeleten pedig az igazgatás irodái, a tárgyaló, valamint a dolgozói öltözők és a melegedő helyiségek.

 

 

 

Szerkezet, anyaghasználat
Az üzem tartószerkezeti rendszerét előregyártott, alul befogott vasbeton pillérek és ezekre felfekvő, kéttámaszú feszített gerendák alkotják. A körüreges födémpalló elemekből készült közbenső födém pillérkonzolokon elhelyezkedő gerendákra támaszkodik. Az előtetők acél szerkezetűek. A technológiai torony I acél oszlopszerkezetekből épül fel, a födémek a technológiának megfelelően I szelvényű tartókkal merevítettek. A siló és a felette található szint önhordó szerkezet.

Az épület tömegalakítását a technológia igényeiből és szükséges kapcsolati rendszeréből fakadó kubatúrák formája és mérete határozza meg. Az iroda és a csomagoló zóna kétszintes, mintegy 6 m belmagasságú csarnoktérben helyezkedik el, amelyhez a tárolótér 12 m belmagasságú csarnoktere kapcsolódik, valamint a technológiát magában foglaló 10 x 10 m alapterületű és 35 m magas torony. Az épülettömegek a szerkezeti és burkolati rendszerek sajátosságaiból fakadóan egyszerű dobozszerkezetek egymáshoz kapcsolódását jelentik.

 

 

 

Az alkalmazott anyagok a kortárs ipari építészet letisztult és minőséget hordozó példáit mutatják: nyersbeton lábazati falak, hőszigetelt szendvicspanelek, horganyzott acél szerkezetek és fém nyílászárók. Az épület megjelenésében domináns a fémes szürke árnyalat, amelynek monotonitását a Murexin cég sárga arculati színe oldja fel.
A megvalósult épület bizonyítéka annak, hogy a funkcionalitás, a racionalizmus, a letisztult szerkezeti rendszerek átgondolt egymás mellé illesztése az ipari építészetben esztétikát teremthet és az így kialakuló építészeti minőség erősíti a termelő cég pozitív arculati megjelenését, szakmai megítélését.


Murexin ipari üzem

vezető tervezők: Hodossy László, Földesi Zoltán
építész munkatárs: Metz Krisztina
szakági tervezők:
statika: Karkiss Balázs – ASA Építőipari Kft., Inokai Zsolt – Vázterv Kft.
épületgépészet: Földesi József – Földesi-TÉSZI
épületvillamosság: Petre Zoltán – Petre Projekt Bt.
gyengeáram: Dobrovolni Dezső – Hircomp Kft.
közmű: Kovács József – Hidrosz Kft.
útburkolatok: Csapó Ferenc – Road-art Kft.
tűzvédelem: Pfeffer József
kertészet: Klézl Terézia
generáltervező: SOLART 3D Bt.

tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2009
bruttó szintterület: 2300 m2
beruházási költség: 350 MFt
építtető: Murexin Kft.
bonyolító: Búza István
kivitelezők:
ASA Építőipari Kft. - vasbeton szerkezet gyártása, elhelyezése, ipari padló
Keller Grundbau Kft. - cölöpalapozás
Elektrolit Kft. - erős- és gyengeáram
Fürman Kft. - gépészet
Kész Építő és Szerelő Zrt. - tető- és oldalfal lemezelés
Csomiép-Enter Kft. - szakipar és kőműves munkák