Egyéb cikkek

Látványgarázs és múzeum - Agóra PÓLUS

2009.04.10. 10:20

”Az interaktív kiállítási központ egyik horgonypontja egy automatizált látványgarázs. Transzparens üveghasábja és a múzeum áttetsző, egymáson elcsúsztatott üvegkorongjai az autopolis technicizmusát sugallják.”
A 3H Építész Iroda pályaműve.

Megvételben részesült
29. sorszámú pályamű:
3H Építész Iroda,
vezető tervezők: Gunther Zsolt, Csillag Katalin
további munkatársak: Döbrönte Tamás, Gáspár Orsolya, Patai Orsolya, Horváth Roberta, Nagy Ádám, Holló Mátyás, Lovas Albert

 

 

Részletes bírálat

A parkoló épület felveszi az egyetem koordinátarendszerét, de nem, mint épület, hanem mint nagyméretű kiállítási tárgy jelenik meg a főépület előtt. A parkológép, azon kívül, hogy valódi interaktív kiállítási felület (a látogatók autói rendezik be), megjelenhet bemutatóteremként is (pl. minden helyen ugyanazt az új modellt kiállítva), teljes mértékben közvetíti a pályázati kiírás „központban a jármű” mottóját.

A főfunkciót befogadó kiállítási épület autonóm, hengeres formálása lehetővé teszi a telken való szabadabb, de átgondolt elhelyezést. Az épület látogatói megközelítése jó, gazdasági feltöltése, manipulációs terei korrektek. A belső tér nagyvonalú, mégis egyszerű; az elforgatott galériák szép átlátásokat, változó belmagasságokat, kellemes téri játékokat eredményeznek. Az áttekinthető terek jól szervezett működésűek, a kiállítóterek akár szekcionálhatók is. A jelszerű hengeres forma nyugalmat, megbízhatóságot, az eltolt épületszintek viszont dinamizmust sugallnak, az
épülettömeg kialakítását ez a kettősség jellemzi.

A felfelé bővíthető épületet minimális hőleadó felülete, kéthéjú, átszellőztetett homlokzata a fenntarthatóság szempontjából, tiszta szerkezeti rendszere pedig kivitelezés-technológiailag teszi a pályázati munkák közt az egyik leggazdaságosabb megoldássá.

Felsorolt értékei alapján a Bíráló Bizottság a pályaművet megvételben részesíti.