Épületek/Lakóépület

Helyhez kötve, személyre szabva - Villa Storingavika, Bergen

2011.02.28. 15:07

A Norvégia nyugati szigetvilágára és lélegzetelállító fjordjaira tekintő, domboldalba simuló Villa Storingavika egy erőteljes, mégis finoman formált hajó, amelyből feltárul a különleges partvidék és érezhető a sokszor kemény éghajlat. A natúr alaptónusú fa kubust szalagszerű, sötétbarna sávok keretezik. A Bergen egyik legvonzóbb helyén álló ház Todd Saunders kanadai származású, Norvégiában élő építész tervei szerint készült.

Előzmények
Korábban egy kis nyaraló állt ezen a helyen. 2004-ben Eli Bakka és Jan Sem-Olsen tulajdonába került a terület - Jan mamájától -, akik elhatározták, hogy lebontják a meglévő épületet és egy nagy családi házat építenek saját maguk és két nagy egyetemre járó gyermekük, Ina és Erik számára. Amióta Jan kisfiú volt, a családjáé volt ez a kis telek és a nyaraló, amit gyakran látogattak - emlékszik vissza Eli. Mivel Jan erősen kötődött ehhez a helyhez, úgy döntöttünk, egy új házat építünk, hogy itt éljünk. Csodálatos álom volt, megvolt a lehetőségünk az építkezéshez, engem pedig mindig érdekelt a tervezés és az építészet.

 

 

 

Koncepció-alkotás
Amikor a tulajdonosok először megkeresték Todd Saunders építészt, már határozott elképzeléseik voltak arról, mit is szeretnének. A felső szintre egy tágas nappalit és dolgozót, az alsó szintre pedig gyermekeik birodalmát, valamint egy önálló vendég-lakrészt képzeltek el. Már a részletekre is gondoltak: Nem akartunk széles ajtó-, és ablakkereteket, sem szegőlécet a padló és a fal csatlakozásánál - mondja Eli. Saunders így emlékszik vissza a tervezés kezdetére: A megrendelővel folytatott beszélgetéseknek több fázisa volt. Az első, a vázlattervek készítése volt a legintenzívebb, sok-sok találkozással. Az ötletelések folyamán mindig számtalan változatuk volt egy-egy témára és csak néhány alapelvet kellett tisztáznunk. A felmerült kulcsfontosságú dolgok közül az egyik egy fedett külső tér létrehozása volt, a másik pedig az, hogy reggel felébredve láthassák az óceánt. Valóban, nagyon szorosan együtt dolgoztunk - meséli Saunders. A háznak a megrendelő személyiségéhez kell illeszkednie. A folyamat végére a megrendelő és az építész annyira egy hullámhosszon volt, hogy a megrendelő is oly módon összpontosított a házra, mint az építész - hogy a ház a legjobb minőségben épülhessen meg. Jan egyetért: Azért szerettünk nagyon Todd-dal dolgozni, mert ő valóban figyelt ránk.

Pályafutásának kezdetén Todd Saunders építész elhagyta Kanadát és Norvégiába ment, s az elmúlt évtizedek óta Bergenben él és dolgozik. Azóta számos házat, nyaralót és figyelemreméltó landmark-ot is tervezett, mint például az Aurland Kilátót. Ez utóbbi munkájával - a vele együttműködő Tommie Wilhelmsen-nel együtt -  nemzetközi hírnévre tett szert.

 

 

 

Helyszín
A Villa Storingavika Bergen külső övezetében található, a telken sziklás hegyoldal és egy enyhébb lejtésű kert húzódik, de alapvetően eléggé összetett a helyszín. Az volt az elsődleges célom, hogy minél több nyitott teret hozhassak létre - többet, mint amennyi első látásra lehetségesnek tűnt - magyarázza Saunders. A ház igazodik a helyszín topográfiájához, a felső teraszt egy vasbeton lépcső köti össze az alant elterülő pázsittal. A helyszín részét képezik a környezetbe ágyazott beton térbútorok (ülőkék) is, amelyek a belső teret mintegy kiterjesztve az alsó terasz használati értékét növelik.

Tömegformálás, homlokzatképzés
Saunders más házaitól eltérően - amelyek könnyedén lebegnek a föld felett - ez szilárdan a talajhoz tapad. A tároló és kiszolgáló helyiségek mindkét szinten a ház északi oldala mentén kaptak helyet, míg a lakóterek dél felé nyílnak és a tengerre néznek. Ennek következtében az északi homlokzaton csak nagyon kevés pontszerű nyílás található, míg dél felé nagyméretű, padlótól a mennyezetig érő nyílások néznek. A főbejárat az északi oldalon, a felső szinten található, a fürdőszoba óriási ablakából is pompás panoráma tárul fel. A ház környezetébe ágyazott tömegéből egy könnyed megjelenésű, oszlopokon nyugvó, hat méter hosszú terasz emelkedik ki. Különböző belmagasságokkal kísérleteztünk, míg végül kialakult a végleges megoldás - mondja Saunders. E külső tér magassága a legnagyobb a házban, ezzel is annak fontosságát hangsúlyozza. Figyelemreméltó, ahogy a terasz famennyezete a belsőben, az étkezőben is tovább folytatódik, a külső térrel megegyező magasságban. A teraszt három acél köroszlop szúrja át, amelyek a földtől a tető szintjéig húzódnak.

 

 

 

A Villa Storingavika a regionalista modern építészet példája, amely a széles, kinyúló teraszok modern gesztusát Bergen könnyűszerkezetes faházainak hagyományos formáival és anyagaival kombinálja. Az épület arányai szintén Bergen tengerparti építészetét és a kétszintes faházak hosszú időre visszanyúló történetét idézik. Ez az építészeti megközelítés és a visszafogott, kortárs tömegformálás a házat környezetébe illeszti és kitörölhetetlenül a helyszínhez köti. Az épület egyszerű, tiszta hagyományokból építkezik, de ugyanakkor kísérletező és újító szellemű is. A 60 cm széles, erősen előreugró peremek elválasztják a házat a külső tértől, a homlokzatokra vetett árnyékok pedig a geometrikus szerkesztést hangsúlyozzák. Ez a homlokzati mélység egy, a külső és a belső tér érintkezését biztosító átmeneti zónát képez. Amint Eli megjegyezte, a szalagszerűen futó peremek által sugallt külső kiterjedés és a terasz sokkal nagyobbnak mutatja a házat, mint amilyen valójában. Ebben a kompozícióban az épület a partvidék sziklaalakzataira utal, amelyeket mintegy keretbe foglal. Átvitt értelemben az erőteljes párkányokkal, mély kávákkal és nyílásokkal leírható ház összhangban van az alapját képző erodált, lepusztult sziklafallal. Az épület környezetbe ágyazottságával az állandóság érzetét nyújtja.

 

 

 

Belső
A természeti környezet látványa és a külső-belső tér közötti finom átmenet gazdagítja az egyébként szikár belső teret. Befelé haladva, a külső sötétbarna lucfenyő deszkaburkolatához képest a belső, kanadai cédrusból készült hajópadló jóval világosabb árnyalatú. A cédrus mint anyag oldja a ház szigorúságát, a melegség, otthonosság érzetét kelti. Ez a közbenső réteg jelenti az átmenetet a hófehér belső falak határolta terek felé, amelyek hatalmas felületei minden sallangtól mentesek. A tömegek és síkok egymásba hatása egyszerű, de izgalmas térélményt jelent. Az alkalmazott anyagok színében és textúrájában megjelenő határozott, de harmonikus kontrasztok tisztán mutatják az építészeti elképzelést. Az épületben három fő anyag van jelen: az üveg, a sötétbarnára festett lucfenyő és az olajjal kezelt kanadai cédrus. Az épület dekorativitása és esztétikai minősége csupán ezen anyagokból és méreteikből fakad. Ez a hely okozta benyomásokra adott minimális, de elementáris erejű válasz, amely az egyszerű, letisztult és funkcionális részletekben bontakozik ki. Még a ház fűtése is a helyi viszonyokhoz leginkább alkalmazkodó módszer szerint történik: egy 200 m hosszú cső kivonja az óceán vizének állandó hőjét, amelyet a ház padlófűtése használ fel. A rendszer működéséhez az egyébként szükséges elektromos energia töredékére van szükség.

 

 

 

Az anyaghasználat őszintesége és a szerkesztés egységessége révén Todd Saunders Storingavika-i villája szépen illeszkedik környezetébe. Megmutatja, hogy a szigorú és szabatos építészeti megközelítés kényelmes és nagyvonalú otthont képes teremteni.


Villa Storingavika, Bergen

vezető tervező: Todd Saunders - Saunders Architecture
építész munkatársak: Geneviéve Charbonneau, Joakim Skajaa
tartószerkezet: Node AS, Bergen
épületgépészet: Node AS, Bergen
építésvezető: Saunders Architecture
kivitelező: Hannisdal & Søviknes AS
megrendelő: Jan Sem-Olsen, Eli Bakka Sem-Olsen
eredeti szöveg: Sarah Foley

tervezés és kivitelezés éve: 2004 - 2007
bruttó szintterület: 304 m2