Épülettervek

A XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház és környéke – a B3 Építész Stúdió terve

2012.07.16. 12:47

Bózsó Csongor, Nagy Ádám és Bakaity Beáta a XIII. kerületi helyszín fejlesztésére készített koncepciójában sajátos karakterű, logószerűen megragadható tömegformálást vázolt fel a tervezett térségi kisközpont számára, polgári hangulatú lakásméretekkel, tiszta szerkesztésű, zöldbe ágyazott, befelé forduló beépítésbe illesztve.

A Bíráló Bizottság részletes bírálata

2. sorszámú pályamű - tervezők: Bózsó Csongor, Nagy Ádám, Bakaity Beáta (B3 Építész Stúdió Kft.)

A kiírásnak legjobban megfelelő pályamű – mind az építészeti gondolkodást, mind a beruházás gazdaságosságát illetően. A kétszintes szolgáltató épületre 3, illetve 4 szintes saroképületet, lakóházakat telepít, melyek a „két tenyér óvásában” a parkosított zöldtetőt határolják. Egyetért a Bíráló Bizottság azzal a megállapítással, hogy ehelyütt az illeszkedésnél fontosabb szerepet játszik a sajátos karakter. A „kis pláza” képletet még a földszinti üzlethelyiségek esetében sem adja fel - minden lakossági bejárat innen, belülről nyílik. A homlokzatra mezzanin-szerű jelzéssel ez kivetül, ami szép komponálás, de kissé tömör megjelenést eredményez.

 

 

 

A tiszta, mérnöki szerkesztés logószerűen megragadható tömeget eredményezett, melynek fellazítása, oldása kívánatos lett volna a lakótelepi, kisvárosi beépítési rendből idelátogatók kikapcsolódása, egy új minőségű, hangulatos közösségi tér működtethetősége érdekében. Funkcionális javaslata a földszinten és I. emeleten hasznosítandók, az energia-műtárgyak megvalósítandók.

Lakásprogramja valóban polgári hangulatú, alaprajzai elegánsak, de ez jó néhány évig e helyen nem megvalósítható - üzleti szempontból. Racionális, de a környék közösségének igényeire kevéssé reagáló javaslat. Kertépítészeti megoldásai nem elégségesek.

 
 

 

A Bíráló Bizottság a pályaművet 450 eFt-os költségtérítésben és 150 eFt-os díjazásban részesítette.

tervezők: Bózsó Csongor, Nagy Ádám, Bakaity Beáta (B3 Építész Stúdió Kft.)