Egyéb cikkek

A Szegedi Tudományegyetem 255 ágyas klinika új épületének építészeti tervezése

2009.01.11. 19:33

költségtérítésben részesült:
a 22. sz. pályamű: 3H Építész Iroda
vezető építész tervezők: Csillag Katalin, Gunther Zsolt

költségtérítésben részesült:
a 22. sz. pályamű: 3H Építész Iroda
vezető építész tervezők: Csillag Katalin, Gunther Zsolt
szakági tervezők: Fazekas Sándor, Erdélyi Tamás, Kálmán Zsolt, Rajkai Ferenc, Andó György, Molnár János, Somogyi Zoltán
munkatársak: Pataj Orsolya, Nagy Ádám, Holló Mátyás, Horváth Roberta, Balogh Emese, Gáspár Orsolya, Bartha András Márk, Tóth Zoltán, Békesi Tamás, Páll András, Sallai Krisztián

 

 

 


Részletes bírálat:

A tervezett klinikát a Semmelweis utca mentén a szabályozási előírásoknak megfelelően telepítette a pályázó, de nem hagyta szabadon a közművek számára szükséges területet. A mentő, gazdasági- és személyzeti személygépkocsi közlekedést a Semmelweis utca irányából tervezi, D-i irányba megadja az átjárást, a klinikaudvar felé azonban nem.

A terepszintről indított főbejárat központos elhelyezése és kiemelése az előre ugratott épületszárnnyal a beteg- és látogató forgalmat egyértelműen szervezi. A főbejárattól távol, a parkolók közelébe helyezett liftek megközelítése körülményes. Az aula szintenként elcsúsztatott köralakú összenyitása funkcionális, és belsőépítészeti látvány vonatkozásában is attraktív, egyedi megoldás.

A műtők közötti japánkert funkcionális szempontból megkérdőjelezhető. Csak 2 db haemodinamikai labort helyez el.

A recepció bejárattól és a vertikális közlekedési pontoktól távoli elhelyezése sok felesleges mozgást eredményezhet.

A javasolt tömegformálás harmonikus utcaképet eredményez. Az ápolási szintek markáns homlokzati elemei karakteres megjelenést biztosítanak, ezek ár-érték aránya azonban nem egyértelműen pozitív. A kiemelt alsó szintek tobzódó színezése és az „Alvar Aalto”-s ápolási szintek színtelen plasztikája közötti kontraszt túlzott.

A funkciók elhelyezése általában elfogadható. Az összes iroda (orvosi szoba) legfelső szintre koncentrálása nem előnyös.

Gépészeti energetikai ötletbörze: a sok rendszer együttes alkalmazása nem takarékos, nem gazdaságos. Takarékos a vízellátás, jó a hőszigetelés, a külső árnyékolást jól alkalmazza. Jó megoldás a napelemek üveghomlokzatra való hasznosítása. Irreálisan alacsony az energia üzemeltetési költség.

A terv megfelel a TIOP-2.2.7 pályázatban foglaltaknak. A szabályozási terven előírt közműsávra épületet tervez.

A pályaművet a Bíráló Bizottság 1 200 000 Ft-os költségtérítésben részesítette.