Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023
Programok

Negyed6 - Negyed7 Fesztivál

1/3

?>
?>
?>
1/3

Negyed6 - Negyed7 Fesztivál
Programok

Negyed6 - Negyed7 Fesztivál

2010.11.26. 12:20

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Esemény kezdete:
2010.12.01. 08:00
Esemény vége:
2010.12.02. 20:00

Dosszié:

Kuriózumok téli fesztiválja 2010. december 1-8. Összefogással született fesztivál a régi pesti zsidó negyedben a zsidó negyedért. Civilek fogtak össze a Marom Budapest Egyesület szervezésében, hogy felhívják a figyelmet, a VI. VII. kerületben található régi zsidó negyed sorsára, jövőjére. A majd húsz helyszínt (szórakozó helyek, kávézók, teázók, galériák, kiállítóterek, könyves műhelyek stb.) felölelő fesztivál Magyarország egyetlen téli kulturális fesztiválja. A szórakozáson túl komoly kérdés, létrejöhet-e politikai érdekektől mentes összefogás Magyarországon.

Civilek fogtak össze a Marom Budapest Egyesület szervezésében, hogy felhívják a figyelmet, a VI. VII. kerületben található régi zsidó negyed sorsára, jövőjére. A majd húsz helyszínt (szórakozó helyek, kávézók, teázók, galériák, kiállítóterek, könyves műhelyek stb.) felölelő fesztivál Magyarország egyetlen téli kulturális fesztiválja. A szórakozáson túl komoly kérdés, létrejöhet-e politikai érdekektől mentes összefogás Magyarországon.

 

1/3

 

 

A Negyed6Negyed7 Fesztivált tavaly szervezte meg először a Marom Budapest Egyesület Hanuka napjai alatt. A régi pesti zsidó negyed téli kulturális eseménye a negyed sorsára az összefogásra, az egymásra figyelésre, a fényekre hívja fel a figyelmet.

Idén december 1-8. között, Hanuka napjai alatt ismét felgyulladnak a fények a VI. és VII. kerület egy-egy negyedét érintő régi pesti zsidó negyedben, hogy bevilágítsák az utcákat, épületeket, hogy bepillantást engedjenek a negyed kulturális életébe, történetébe, hagyományaiba.

Több, majd húsz szórakozó hely, étterem, kiállítótér, kulturális központ fogott össze, hogy 8 napon át izraeli, lengyel, magyar, városi és etno koncertekkel, kiállításokkal, felolvasással, filmfesztivállal hívja fel a figyelmet a régi pesti zsidó negyed és önmagában a városi lét értékeire, lehetőségeire.

Kuriózumok Budapesten

Beszélő házak – hangséta a zsidónegyedben
A fesztivál egyik kuriózuma, hogy a 21. századi technikát felhasználva telefonra letölthető hangsétára hívja a fesztiválozókat a negyedben. A házak meséiből a zsidó negyed története, jelene és bizonytalan jövője rajzolódik ki. A Vodafone és a Pocket Guide segítségével 28 házat ismerhet meg a közönség. A házak történetét a TÁP színház színészei mondták fel. Az alkalmazás letölthető az okos telefonokra, illetve a házak egyenként is felhívhatók, de az mp3 hangfelvételeket egyszerűen is le lehet a tölteni a fesztivál honlapjáról. A hangsétában résztvevő házakat táblák jelzik. Csak figyelni és hallgatni kell a házakat!

Világkörüli turné egyik állomása a Negyed6Negyed7 Fesztivál
Idén minden számos zenei irányzat megjelenik a fesztiválon. A jazzrajongók már az első napon, a nyitó koncerten különlegességet találnak, a Bester Quartet-et. A zenekar világkörüli turnéjának magyarországi állomása a Negyed6Negyed7 Fesztivál. A korábban Cracow Klezmer Band -nek hívott együttest négy tag alkotja, mindannyian kiemelkedően virtuóz, klasszikusan képzett zenészek. Széles stílusválaszték jellemzi muzsikájukat, amelyben a klasszikus, a jazz és az avantgarde, valamint a kortárs kamarazene elemei asszimilálódnak egymáshoz, és az összehasonlíthatatlan zenei formák fő alappillére az improvizáció.

A tangóharmonikás Jarosław Bester által alapított együttes az egész világon komoly hírnevet szerzett magának. Számtalan televíziós és rádiós felvételt készítettek és számos világhírű zenésszel működtek együtt a szélesen értelmezett jazz, klezmer és avantgarde zene világából. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány név: John Zorn, Don Byron, Frank London, John McLean, Aaron Alexander, Tomasz Stańko, Grażyna Auguścik, Jorgos Skolias, Ireneusz Socha.

A különleges koncert különleges helyszínt érdemel: a Masoret Avot- Amerikai Alapítványi Iskola harmadik emeletén található Freund Vilmos által tervezett zsinagóga-terme, amely egy kis ékszerdoboz, ad helyet a koncertnek.

Izraeli díva és az izraeli magyar dj esete
Karolina, egyértelműen Izrael hangja, ha funk-ról, reggae-ről vagy soul-ról van szó.  Az előző évben Izraelben sokáig a top listák élén állt, ami igen nagy szó egy underground zenei körökben mozgó énekestől, aki komolyan veszi a zenélést és a kísérletezést. Persze volt mivel megalapozni a sikert, mind saját egyéni projektjei, de még inkább a Banot Nechma trió tagjaként.

Magyar és jemeni felmenőkkel rendelkező DJ Sabbo, azaz Szabó mindig is jamaicai és az izraeli zene között próbált hidat építeni. Tel Aviv-ban kezdte bontogatni szárnyait dancehall remixekkel. A rasta azóta már ismertséget szerzett nemzetközi szinten is odacsapós vybzos, basszusban és kemény dancehall ritmusokban bővelkedő remixeivel. Izraelben az egyik legfelkapottabb zenei producer, de nem hagyott fel a lemezlovassággal sem. Dolgozott Turbulanceszel, Damien és Stephen Marley-val is. A mostani zenei elképzeléseiből úgy tűnik, DJ Sabbo a nemzeteket kívánja egyesíteni remixeivel. Mixeinek sorozata igazi földkörüli utazás, amire most mindenki könnyedén jegyet válthat. Aki pedig meglepetésekre vágyik, lesz benne bőven része. És ha jók leszünk, számíthatunk egy magyar-izraeli dj battle-re is az Irie Maffia Sound Systemmel.

 

2/3

 

 

21. századi felolvasóest 9 órán keresztül – Térey János: Protokoll
Térey János legújabb könyve a Protokoll. A versesregényben egy minisztériumi köztisztviselő életén keresztül látjuk meg a 2000-es évek Magyarországát. A kötetbemutatóval szintén tágítani szeretnénk az irodalom befogadási lehetőségeit: a TÁP színház, a HoppArt és a KOMA színészei olvassák fel az egész regényt délelőtt 11 órától este 8 óráig. A különleges felolvasásnak a Klauzál13 könyvesbolt és galéria ad otthont. Az utolsó mondat után a szerzővel Dunajcsik Mátyás beszélget. A felolvasást élőben lehet követni a Negyed6Negyed7, illetve a Magvető Kiadó honlapján. Tehát munkaidő alatt is bele lehet hallgatni egy irodalmi műbe, és este pedig mindenkit vár a Klauzál 13.

Városi fények +13 Filmfesztivál
A Negyed6negyed7 fesztivál idén új helyszínnel és programmal bővül, amely a +13 Filmfesztivál nevet kapta, utalva arra, hogy a filmprogramnak otthont adó Kino Mozi Újlipótvárosban székel. A Kinoban december 5-8. között olyan filmekkel és beszélgetésekkel várjuk a fesztiválozókat, amelyek a városi aktivizmus, valamint a város és a közösség viszonyához kapcsolódnak. A program az N6N7 fesztivál koncepciójának megfelelően az urbanista lét, a városi közösségteremtő tényezők témáját feldolgozó friss vagy ritkán látható filmalkotásokra koncentrál. Az is érdekesség, hogy ez az első olyan filmes mustra, ahol a várossal kapcsolatos filmek kaptak meghívást.

Négy nagyjátékfilm magyarországi premierjével várjuk a látogatókat. Például először itt látható Banksy, híres-hírhedt graffitiművész filmje, amelyet a „világ első street art katasztrófafilmje"-ként aposztrofálnak. Szó lesz Liverpoolról, egy kínai nagy városról, Tel Avivról és persze Londonról, Banksy révén. A programhoz város tematikájú magyar és nemzetközi rövidfilmek és dokumentumfilmek is kapcsolódnak, így az Átalakuló városok című brit film is. Az Átalakuló városok mozgalom hatására világszerte több mint 300 helyi közösség döntött úgy, hogy nem várnak a politikusokra, inkább maguk szervezik saját lakókörnyezetüket újjá.

Túl a politikán, inkább az emberek között
A Negyed6Negyed7 Fesztivál keretében azonban nem csak érteni lehet a negyed problémáját, hanem tenni is lehet érte. A Belső-Erzsébetváros jövőjéről szóló konferencián a városnegyedért eddig is tevékeny civil szervezetek (Kortárs Építészeti Központ, Óvás, Marom, Böske) és az Erzsébetvárosi Önkormányzat képviselői mondják el véleményüket két témában:

  1. Mi lesz, mi kellene, hogy legyen a sorsa a jelenleg hatályos szabályozási tervnek? - különös tekintettel a szintterületi mutatókra és a forgalomcsökkentésre.
  2. Milyen koncepciók vannak a negyed kulturális életével kapcsolatban? (Városimázs, üres helyiségek használata, Kazinczy utca, AKKU, stb.)

Hosszú évek hallgatása után végre az önkormányzat is tevékenyen és együttműködve kíván részt venni a negyed életét meghatározó kérdésekben, ezért remény van arra, hogy aktív és végre eredményes párbeszéd kezdődik a városrész jövőjéről.

Ha valaki azonban csak sétálni szeretne, és mondjuk érdekli a gasztronómia, annak is érdemes ellátogatni a fesztiválra. Számos bár, étterem készít ebben a nyolc napban a zsidó negyed konyháját bemutatandó jellemző és különleges ételeket, amelyeket fesztiválkártyával kedvezményesen lehet megkóstolni.

Ezt a fesztivált nem érdemes kihagyni, mert ebben a 8 napban a fény biztosan mindenkié.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk