/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Nézőpontok/Vélemény

Mindent a maga helyén! - állásfoglalás

1/1

forrás: wikipedia

?>
forrás: wikipedia
1/1

forrás: wikipedia

Mindent a maga helyén! - állásfoglalás
Nézőpontok/Vélemény

Mindent a maga helyén! - állásfoglalás

2015.04.19. 04:48

amelyet a Magyar Urbanisztikai Társaság által az MTA székházában rendezett konferencia résztvevői 2015. április 17-én egyhangúlag elfogadtak. 

Mindent a maga helyén! - állásfoglalás

amelyet a Magyar Urbanisztikai Társaság által az MTA székházában rendezett konferencia résztvevői 2015 április 15-én egyhangúlag elfogadtak.

Budapest harmonikus és fenntartható fejlesztése megköveteli, hogy az egyedi tervek és kiemelt beruházások illeszkedjenek a főváros elfogadott hosszú távú fejlesztési koncepciójához. A kulturális intézményhálózat fejlesztése során legyen elsőrendű cél történelmi és műemléki értékkel rendelkező, kihasználatlan épületállomány hasznosítása, a barnamezős területek rehabilitációja. A „Múzeumliget" projekt ellentétes a fenti célokkal, ezért annak felfüggesztését és a múzeumok elhelyezésének újragondolását javasoljuk.

Budapest zöldterületeit a város életében betöltött, pótolhatatlan szerepüknek megfelelően, zöldterületként kell megőrizni. Legjelentősebb történeti kertünket, a Városligetet tájképi és természeti értékeit megőrizve, új épületek elhelyezése nélkül kell helyreállítani. A kulturális létesítményeket, köztük a turizmust vonzó múzeumokat decentralizáltan célszerű elhelyezni, ami a látogatókat arra ösztönzi, hogy a város különös vonzerejét adó gazdag történelmi városszövet minél nagyobb részével ismerkedjenek meg.

A Nemzeti Galéria helye továbbra is a budai Várban legyen. A Néprajzi Múzeum kerüljön a volt Mária Terézia laktanyába. A Műszaki és Közlekedési Múzeum kialakításáról egy átfogó szakmai koncepció ismeretében döntsenek. A Biodóm sorsáról külön társadalmi vitát kell lefolytatni.

A konferencián Körmendy Imre, Schneller István, Schultz Éva, Pákozdi Imre, Jámbor Imre, Persányi Miklós, Paulinyi Gergely, Zoboki Gábor, Marosi Ernő, Bugár-Mészáros Károly, Erő Zoltán, Ráday Mihály és Kévés György tartott előadást. Az elhangzott előadások a MUT honlapjáról letölthetők, illetve a youtube-on megtekinthetők.

kapcsolat: istvan.schneller[kukac]gmail.com

 


részletek a konferenciából:

Körmendy Imre előadása

Zoboki Gábor előadása

Kévés György előadása

 

 

 

 

Vélemények (14)
zim
2015.04.20.
21:03

Az alábbi kép abszolút jól mutatja a városi szövethez való illeszkedés tökéletes hiányát (egyben igazolja a VÉSZ-t még időben kritizálók érveinek megalapozottságát) - a Nemzeti Galéria mellett, érdemes a Néprajzi elképesztő tömegére is vetni egy pillantást.

mzsblogger
2015.04.21.
07:12

@zim: Igen, hozzátéve, hogy a Biodóm és a Közlekedési Múzeum új épülete a 65 méteres kupolával (VÉSZ??) nincs is rajta.

perika
2015.04.21.
14:53

@zim: köszönjük zim!

FenyvesiHK
2015.05.15.
06:39

@perika: nyugalom(?)

a helyzet változatlan.......

http://www.hir24.hu/belfold/2015/05/14/meg-az-iden-szetbombazzak-a-pecsat/

mzsblogger
2015.05.15.
08:30

@FenyvesiHK: Én inkább azt mondanám, képlékeny.

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-sziget-budzsejet-kipotoljak-allami-penzzel-szerenyebb-lesz-a-liget-budapest-94940

Személy szerint sehogy se találom azt a 30 mrd-ot a költségvetésben, harmadszor nézem át, nevesítve 19 mrd van. Persze lehet, hogy eldugták valahová. (Ha a cirkusz új épületét, és az állatkerti biodómot is beleszámolom, akkor 27,5 jön ki 2016-ban.)

Hartmann György Sándor
2015.05.15.
10:05

@mzsblogger: Nem is lesz rajta!

Mert erről mind a tájépítészek, mind az urbanisták mélyen hallgatnak.

Pákozdi Imre
2015.05.15.
10:40

@mzsblogger: Akkor ezért viselkedett Baán olyan penetráns arroganciával kedd este az ATV-n Schneller Istvánnal. Rossz volt nézni.

FenyvesiHK
2015.05.17.
07:19

@Pákozdi Imre: Az úthenger úgy látszik pénz nélkül avagy kevesebb pénzből is működik

http://www.origo.hu/kultura/20150515-egyre-biztosabb-hogy-epitkezni-fognak-a-ligetben.html

Úgy fest, hogy történelmileg nem bírjuk meghaladni a Bánk bán szindrómát, a helyzet csak annyiban változott, hogy ma már egy Bánkot sem bírunk kinyomni magunk közül, ezzel szemben a merániakat már nem kell importálni, megtermeljük mi magunk....

"Ott van haza, hol a haszon" mondja a lézengő, ámde felettébb pragmatikus ritter Biberach

és "Nincs a teremtésben vesztes csak én!.."  ezt meg azok Bánkkal, akik jobbat vártak és kapják ami jut, úgyis mint a mindenkori jobbágy Tiborcoknak.

Pákozdi Imre
2015.05.17.
18:16

@FenyvesiHK: Kedves FenyvesiHK, amit itt írt, akkor fordulna a szocilizmusban megszokott, általános célú, kódolt kesergésből értékelhető megszólalásba, ha a történelmi szereplők mai politikus megfelelőit megnevezné. Ma már, általánosságban fogalmazva, ez a fajta kesergős inkább rombol, mint segít. Bocsánat.

FenyvesiHK
2015.05.17.
18:58

@Pákozdi Imre: Mert ha megnevezem, akkor jobb lesz? Jobban érthető? jaj ne !..... Az irodalmi avagy történelmi hasonlat éppen arra világít rá, hogy tök mindegy személy szerint ki vagy kik követik el immár sokadjára a recept szerint azt, amit most megélünk.

Lassanként kimerítjük a civil vélemény nyilvánítás lehetőségeit és íme ez az eredmény. Kesereg a fene, egyszerűen dühös vagyok! Az is dühít, hogy sokan nem azok. És nem én rombolok.

Már megbocsásson.

Pákozdi Imre
2015.05.17.
21:26

@FenyvesiHK: Értem és nem is lenne jó, ha egymást marnánk. De úgy gondolom, nem az országot kell tiborcozni, és a köz szemére hányni, hogy milyen silányan "bánkbántalan", hanem azt szóvá tenni, hogy arcátlan kormányhivatalnokok már akkor meghozzák a vonatkozó rendeletet, amikor az abban az ügyben általuk összehívott konferencia még véget sem ért. A szakmaiság, az egyeztetés és tágabb értelemben vett közvélemény ilyen fokú lenézése felháborító. Ez viszont szerintem 5 vagy 10 (mégoly magas rangú) közhivatalnok alkalmatlanságot mutató pökhendiségére vezethető vissza, nem pedig nemzetkarakterológiai okokra.

Pákozdi Imre
2015.04.20.
20:37

Ma este Zoboki klasszisa újra megvillant a HírTV-n. Szegény György Péter hebegett-habogott, elemezgette a fejlemények harmadik deriváltját, miközben Zoboki Gábor célratörően, hozzáértően, közvetlenül a Liget Budapest városépítészeti nonszensz mivoltáról beszélt, de olyan udvariasan, hogy György P. elandalodott. Ezért aztán későn kapcsolt, hogy a meccs vesztésre áll, és Novák Dezsőre* emlékeztető, csonttörő becsúszásokkal próbálta túlbeszélni, közbevágásokkal megállítani építész vitapartnerét - de hiába. A boksz metaforájára áttérve, a tiszta pontok egymás után Zobokinál jöttek be, György P. erőtlen, lehajtott fejű öklözése egyszer sem érte el sem a témát, sem az ellenfelet. Pedig György P. a végén még Zoboki tervének troosti (értsd: náci) "reminiszcenciáit" is felemlítette, de mindhiába: ez már csak a megszokott garázsába tolató vesztes versenyautó pufogása volt.

* kétszeres olimpiai bajnok hátvédünk (Fradi) a hatvanas évekből

bardóczi
2015.04.20.
08:14

Több szemtanú szerint Jámbor Imre professzor brilliáns előadást tartott a Liget fejlődéstörténetéről. Kerestem a MUT által a youtube-on (egyébként villámgyorsan) közreadott videocsomagban, de sajnos nem találtam. Jó lenne ezt is elérhetővé tenni...

alfoldi2011
2015.04.19.
12:13

Nem lehetne az előadások diáit is közreadni?

A Zoboki-féle előadást nem lehet hallani. Nem lehetne a zavarokat valahogyan kiszűrni?

Új hozzászólás
Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

TRANZIT ART CAFÉ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.30. 19:04
00:06:46

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Farkasfog? Lepkeszárny? Milyen alakja van a XI. kerületi Bukarest utcában lévő volt buszpályaudvar tetőrendszerének? Az Egy Hely következő állomása a Tranzit Art Café, amelynek eredeti épületét 1963-ban tervezte Félix Vilmos (Uvaterv).

A buszpályaudvart az éppen akkoriban lendületesen fejlődő budai városrész és az Érd környéki települések között ingázó emberek számára tervezték, és nagy forgalmat bonyolított. A világ változott: csuklós Ikaruszok már nem kanyarodnak arra, a pályaudvar bezárt, majd 2005-ben Borsay Attila építész vezetésével ez a hely is átalakult. A hajdani utasváró mára kultikus terében és a könnyed betontetők alatt egy nyári este italt kortyolgatva bárki maga is elmerenghet a nagy kérdésen: akkor tehát farkasfog vagy lepkeszárny?

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában tehát egy kis budapesti várostörténettel és egy izgalmas épülettel ismerkedünk meg.

A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk