/ MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet
Közélet, hírek

A bölcsődeépítési ötletpályázat eredménye

1/1

?>
1/1

A bölcsődeépítési ötletpályázat eredménye
Közélet, hírek

A bölcsődeépítési ötletpályázat eredménye

2020.01.29. 13:44

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Cég, szervezet:
Kopp Mária Intézet, Lechner Tudásközpont

Vélemények:
1

Január közepén eredményt hirdettek a Kopp Mária Intézet és a Lechner Tudásközpont Magyarország bölcsődeépítési programhoz kapcsolódó, tervezési programok, funkciósémák, és vázlat-, illetve koncepciótervek témában kiírt ötletpályázatán.

A pályázat kiírója a Kopp Mária Intézet, lebonyolítója a Lechner Tudásközpont volt. Célja, hogy a tervek magas építészeti minőségük és átgondoltságuk okán követendő építészeti mintát és kiindulási alapot szolgáljanak a bölcsődék tervezéséhez a konkrét megrendeléseket  kiíró szervezetek és intézmények számára. A pályázat azzal a lehetőséggel is kecsegtet, hogy a beérkező pályamunkák értékelése elvezethet a meglévő szabályozás újragondolásához.

A pályázatra beérkező tervek tehát nem helyettesítik a közeljövőben kiírásra kerülő pályázatokat, hanem csak előkészítik, támpontokat adnak hozzá.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében kiírt, valamint a közeljövőben kiírásra kerülő bármilyen hazai, vagy Uniós bölcsődefejlesztést célzó pályázat megvalósításának segítéséhez a kiíró tervezi egy a beruházók és a tervezők munkáját segítő kiadvány összeállítását, melynek szerves részét képezik a jelen ötletpályázat díjazásban és megvételben részesült pályaművei, melyek alapján a vonatkozó Bölcsődei MSZ 24210-1:2012 szabvány felülvizsgálata és esetleges korrekciója is elvégezhető lesz.

Az ötletpályázat célja tehát a bölcsőde fejlesztések elősegítése, a fejlesztésekhez szükséges alaprajzi elrendezések, funkciósémák kidolgozása, valamint a pályázók által fenti feladat megvalósítása érdekében legjobbnak tartott építészeti (kiemelten belső és tájépítészeti) eszközök bemutatása.

 

Az ötletpályázat főbb céljai:

 - a bölcsőde tervezési programjának kialakításához szükséges jó alaprajzi elrendezések és funkciósémák bemutatása

-  magas színvonalú építészeti (egyben belső- és tájépítészeti) elképzelések, követendő minták közreadása

-  építészeti-műszaki eszközök és megoldások összegyűjtése

-  a vonatkozó szabvány életszerűtlen, túlszabályozott vagy elméretezett szabványpontjainak beazonosítása a tervezett szabványmódosítás alátámasztásához.

A nyílt és titkos országos pályázatra 39 pályamű, összesen 132 tervváltozat érkezett be. A nyertesekről információ, így a bírálóbizottság véleménye a pályázat honlapján részletesen olvasható.

A Bírálóbizottság – amelynek elnöke Kovácsné Bárány Ildikó, a bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztosa, tagjai Tutervai Mátyás a MÉK alelnöke, Prof. Ferenc István Habil DLA a Nemzet Művésze, Jankovics Tibor az MMA delegáltja, Hegedűsné Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke, Fürész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke és L. Balogh Krisztina, a Miniszterelnökség főosztályvezetője voltak – 18 pályaművet díjazott 4 különböző szinten: két különböző súlyú kiemelt megvételi szint (díjazás: brutto 1.300 000 és 1. 000 000 Ft) és két megvételi szint (bruttó 600 000 Ft és 450 000 ft) került kialakításra.

A pályaműveket két kategóriában lehetett pályázni, egy pályázó több pályaművet is beadhatott. Az I. kategóriában a szabvány szerint 14 fős csoportokkal működő bölcsődét kellett tervezni, a II. kategória a 7-8 fős mini bölcsődét és családi bölcsődét jelentette. Mindkét kategóriában több, előre meghatározott variációt kellett készíteni: új építésre, meglévő intézmény bővítéseként és kockaház átalakításaként is el kellett gondolkodni a feladaton.

 

Kiemelt megvételt nyert I.

Kategória: Lukács István, Vikár András, Bencsik Tamás, Gróh Ilona / Vikár és Lukács Építész Stúdió (1.300 000)

Hathy Zsuzsanna, Fáy Piros (1.000 000)

Németh Krisztina /Coworking Architect Kft. (1.000 000)

 

Kiemelt megvétel II. kategória

Salamin Miklós, Salamin Dorottya (1.000 000)

Farkas Anett, Pető Boglárka, Szűcs-Tassy Karina (1.000 000)

 

Megvételt nyert I. kategória

 • Gyergász Zsófia Katalin, Feik Adrienn (600 000)
 • Vesztergom Ádám, Makrai Sándor, Sándor Gábor, Zsarnóczay Péter (600 000)
 • Vadász Bence, Vadász Balázs, Papp Lilla/ Vadász és Társai Építőművész Kft. (600 000)
 • Gál Melinda, Tóth-Hencz Edit, Mikus Boglárka, Páhy Réka, Tóth Barbara / Négy Negyed Építésziroda Kft. (600 000)
 • Kokrehel Anna, Bányai Ágnes, Orbán Ágnes (450 000)
 • Fekete Ivett, Bodnár Anita, Herman Dániel (450 000)
 • Agyagási Sándor, Agyagási Júlia (450 000)
 • Cseh András, Köninger Szilárd, Németh Dávid /CAN Architects Studio Kft. Petrovicz Anna, Kocsis Zsuzsanna, Morva Dorottya, Dúll Andrea (450 000)
 • Molt Klára (450 000)

 

 

Megvételt nyert II. kategória

 • Tőrös Ágnes (600 000)
 • Nanavízió / Pajer Nóra, Soltész Noémi, Csobolya Nóra, Gencsi Katalin, Guld Beatrix, Kacskó Dóra (600 000)
 • Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónicz Péter, Ancza Krisztina, Dombrovszky Zsófia, Pádár Soma, Szitka Dániel, Tatár-Gönczi Orsolya, Toronyi Dávid / Konkrét Stúdió Kft (600 000)
 • Fábián Gábor, Fajcsák Dénes  Bóta Krisztina, Pap Noémi/ Arkt Építész Stúdió Kft. (450 000)

 

A nyerteseknek gratulálunk. Elképzelésüket az Építészfórum örömmel publikálja: az alkotókat arra kérjük, hogy a pályaműveket a szerk@epiteszforum.hu címre vagy a szerkesztők emai lcímére küldjék meg. A beérkezett munkákat folyamatosan adjuk közre.

 

Szerk: Somogyi Krisztina

Vélemények (1)
adolfloos
2020.01.29.
14:46

a pályaművek nyilvánosan elérhetőek voltak az alábbi linken (a cikkben szereplő visszamutat ugyanerre az oldalra): https://oeny.e-epites.hu/oeny/tpalya/adatlap/bolcsodepalyazat?fbclid=IwAR2mE1VjNCE9HS5vY1K9Zhm4adbohFy0922Eu2Bt_VtpJfiBnPMZ5hftWyg felmerül a kérdés, hogy hová tűntek a pályaművek letölthető pdf dokumentumai a pályázat oldaláról, ami az eredményhirdetés után még bogarászható volt...

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk