Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023
Épülettervek/Hallgatói terv

MAGOLAJHÁZ, Mogyoród - Kurfis Alíz Edit diplomaterve

1/36

Madártávlati látvány

?>
Madártávlati látvány
?>
Témaválasztás indoklása
?>
Mogyoród bemutatása
?>
Mogyoródi épületek 1.
?>
Mogyoródi épületek 2.
?>
Településtörténet 1.
?>
Településtörténet 2.
?>
Természeti adottságok
?>
Szőlőtermesztés, törköly
?>
Szőlőmagolaj
?>
Szőlőmagolaj, technológia
?>
Helyszíni textúrák, anyagok
?>
Perforáció
?>
Helyszínbemutatás
?>
Tervezési szempontok 1.
?>
Tervezési szempontok 2.
?>
Formakeresés
?>
Makettek, térhatások
?>
Tervezési program, koncepció
?>
Tervezési program, szerkezetleírás
?>
Makett fotó 1:500
?>
Makett fotó 1:200
?>
Helyszínrajz
?>
Déli, nyugati homlokzat
?>
Északi, keleti homlokzat
?>
Földszinti alaprajz
?>
Emeleti alaprajz
?>
a-a, b-b metszet
?>
c-c, d-d metszet
?>
Falmetszet
?>
Belső látványtervek
?>
Udvari látványterv 1.
?>
Udvari látványterv 2.
?>
Utcai látványterv 1.
?>
Önéletrajz
?>
Kurfis Alíz Edit, építészmörnök
1/36

Madártávlati látvány

MAGOLAJHÁZ, Mogyoród - Kurfis Alíz Edit diplomaterve
Épülettervek/Hallgatói terv

MAGOLAJHÁZ, Mogyoród - Kurfis Alíz Edit diplomaterve

2013.07.31. 12:11
MÉD

Szőlő? - Bor! - mondanánk önkéntelenül. Nem így tett Kurfis Alíz Edit (SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar) Msc szakon végző hallgató. Diplomatervében a méltán híres magyar gyümölcs magját hasznosító kisüzemet tervezett Mogyoródra.

Tősgyökeres mogyoródiként, ha pár szóval kellene ismertetnem a községet, a szőlő és bortermesztés, a tufa- és löszfalak, az izgalmas és még felfedezésre váró pincelabirintusok, a messzire visszavezethető történelmi események és a máig élő hagyományok, a turizmus biztosan szerepelnének a bemutatásomban. A választásnál mindezen adottságokat és sajátosságokat magába foglaló és kihasználni képes témát szerettem volna találni, mely egyúttal utal Mogyoród múltjára, jelenére és jövőjére.

Témaválasztás indoklása
2/36
Témaválasztás indoklása

A szőlőfeldolgozásban bekövetkezett jogszabályi változásról egy mezőgazdasági folyóiratban olvastam. A változásnak köszönhetően új, eddig kiaknázatlan lehetőségek adódnak. Az eddig veszélyes hulladékként kezelendő szőlőtörköly felhasználhatóvá vált. A borkészítés melléktermékeként keletkező törkölyből és a felúszó szőlőmagokból olaj nyerhető ki. Ez nem más, mint a hidegen sajtolt szőlőmagolaj, melynek jótékony hatásáról és egyedi ízvilágáról már korábban sokat hallottam. A piciny magok olajtartalma átlagosan 10%-os, így érthető hogy ez az egyik legdrágább olajfajta.

A szőlő és a borkészítés mellékterméke adott, hisz Mogyoródon jelenleg is több családi vállalkozás foglalkozik borászattal. A korábban működő borkombinát ugyan már nem üzemel, de a kisüzemi termelés továbbra is jelen van a település életében. Fejlődésnek indult a borturizmus, a Pincesor, a Somlói és a Dózsa György úton várják a pincék és présházak az arra járó, bort kóstolni vágyó turistákat. Tervemmel bővül a termékek és a szolgáltatások köre és minősége, így reményeim szerint, ösztönözni tudja a további fejlődést.

Helyszínbemutatás
14/36
Helyszínbemutatás

Tervezési koncepció:

Az épület két eltérő funkciót foglal magába. A földszinten hidegsajtolásos technológiával a szőlőmagolaj készítés munkafolyamata történik, a hozzá tartozó tároló és egyéb kiszolgáló helyiségekkel. Az emeleten az előállított szőlőmagolajhoz kapcsolódva egy többfunkciós tér és a kiszolgáló terek találjatók. Ezen a területen nyílik lehetőség a szőlőmagolaj értékesítésére, kóstoltatására, csoportos előadások és kisebb programok lebonyolítására. Az ingatlan nyitott területei és a környező közterületek átalakítása lehetővé teszi nagyobb rendezvények megtartását, mely idő alatt üzemlátogatásra is lehetőség nyílhat. Célom, hogy a tervezett épület kihasson a környezetére, és hozzájáruljon a terület versenyképességének növeléséhez.

Formakeresés
17/36
Formakeresés

Épületismertetés:

Az épület Mogyoródon, a falu legrégebbi területén található. Ezen a területen zajlott 1074-ben a mogyoródi csata, majd később a mogyoródi Apátság kapott itt helyet. Ma a szűkebben vett területen lakóházak és présházak találhatóak, melyek közvetlenül a pincebejáratok előtt épültek meg. A terület domborzati rajza igen változatos képet mutat. Legjelentősebb természetföldrajzi adottsága a részben felszínre került, olykor 3-8 méter magasan meredő tufa, melybe előszeretettel vájtak és vájnak pincéket a mai napig.

A tervezett épület a présházak fejépületeként, indító épületként viselkedik. Formailag igyekszik beleilleszkedni a meglévő környezetbe. Mérete ellenére nem konkurál a mellette lévő kis présházakkal, igazodik a környező családi házak méretéhez. Kihasználja a helyi jellegzetességnek számító tufa meglétét, bele- és rácsavarodik a meglévő kőzetre.

Északi, keleti homlokzat
25/36
Északi, keleti homlokzat

A terv törekszik a területen felmerülő gyalogos problémákra választ adni és a meglévő pincesor megközelíthetőségét javítani. Az egyszerűbb gyalogos közlekedést rámpák és kényelmes, elnyújtott lépcsők teszik lehetővé. A terület rendezése kiterjed a háromszög alakú közterületre is. A szintkülönbség támfalak, kiteresedések, rámpák segítségével használható ki. Egyaránt keletkeznek fűvel telepített és jól kihasználható burkolt területek. A pincesorhoz kötődő alkalomszerű programok, pincenapok, vásárok idején az épület fala akár vetítések háttereként, a változatos terepszintek színpadként tudnak funkcionálni. Az épület U-alakú formálásából adódóan egy belső udvar jön létre, mely jól kihasználható mind üzemi időben, mind a rendezvények ideje alatt.

Udvari látványterv 2.
33/36
Udvari látványterv 2.

Az épület formai alakulására a környező épületek, présházak és családi házak egyaránt kihatással voltak. A fő homlokzatot a pincesoron két leggyakrabban előforduló tömeg inspirálta. A présházakhoz csatlakozó épületrésznél, illeszkedve az utcaképhez a gerincvonal az utcával párhuzamos, míg a másik tömeg az északi, magasabban lévő beépítéshez való illeszkedés eredménye. A déli homlokzaton erős hangsúlyt kap a szőlőmag mintás lyukperforált lemezkapu, mely utal a technológiai folyamatra, a létesítmény funkciójára. Lehetővé teszi az üzembe való betekintést. Megnyitása esetén feltárul az udvar, teret adva a munkavégzésnek illetve a rendezvényeknek. A főhomlokzaton és az udvarban több helyen megjelenik a stabilizált tufafal, mely Mogyoród természeti adottságáról mesél. A területet határoló két utca szintkülönbsége több mint három méter. A különbséget az épülettel igyekeztem kihasználni.

Madártávlati látvány
1/36
Madártávlati látvány

A létesítmény két fő rendeltetést szolgál ki. A földszinti részen az üzemi területek és az épületfenntartás terei, míg az emeleten a rendezvény-, kóstoltató- és árusító tér található. Ez a két, jól elkülöníthető rendeltetés kihasználva a terepadottságokat, több különböző irányba kommunikál. Északi irányból diszkréten a személyzeti bejáró, keletről a vendég bejárat kap helyet. Délről fogadja a szomszédos pincékből érkező feldolgozandó törkölyt és a már tisztított szőlőmagokat. A fő kapcsolódási irány azonban egyértelműen a présházak iránya. Az emeleten kialakított nagyméretű megnyitások és a terasz kialakítása is ezt igyekszik hangsúlyozni.

Déli, nyugati homlokzat
24/36
Déli, nyugati homlokzat

Az épület harmonizál a környezetével mégis teljesen mai próbál lenni, mind anyaghasználatában, mind formai megjelenésében. A környező épületek homlokzatán gyakran előforduló anyag a beton, a helyi kő és a fehérre festett vakolt felületek, illetve a nyers tufa fal, melyet igény esetén betonnal, vagy téglával erősítettek meg. A tervezett épület homlokzatán megjelenő fehér flexiskin burkolat a mai kor technológiájának megfelelően öntisztuló, UV-álló és könnyen kezelhető felület. Lehetővé teszi a tető és a fal homogén megjelenését, a csatorna kiburkolását, mégis beleillik a környezet anyaghasználatába. Sima fehér felületével kiemeli a tufafal rusztikusságát, természetességét. Az utca karakterét erősítik a présház és pincekapuk, melyek általában fából vagy fémből készültek. Az épülethez rozsdásított fém felületű egyedi szőlőmag mintás lyukperforált kapu készül.

Perforáció
13/36
Perforáció

Északi és keleti irányban az épület zárt, kevésbé kommunikatív, jelentősebb megnyitás az udvar irányában található rajta. Észak-nyugati irányból távolabbról szemlélve a tömeg alig emelkedik ki a földfelszíntől, funkciója a közlekedés kiszolgálása az épület formáját lekövető rámpával és lépcsővel. Az északi homlokzaton megjelenő egyetlen nyílás személyzeti bejáratként funkcionál. Az üvegezett bejárati nyílás előtt egy 180o-ban nyíló egyedi rács található, mely a kapuval megegyezően rozsdásított felületű. A corten felület alkalmazását a régi pinceajtók ihlették, míg a perforációt a szűrés, rostálás folyamatoknál alkalmazott perforált fém és a szőlőmag inspirálták. A keleti oldalról az épületen nincsen megnyitás, egy nagy felületként jelenik meg, mely rendezvények hátfalaként szolgálhat.

Kurfis Alíz Edit

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk