Épülettervek/Középület

Ívesen folyó vonalak a palicsi tó partján - gyógyfürdő és szálloda terve Palicsfürdőn

1/16

Helyszín – Urbanizmusi Koncepció, készítő: Érfalvy Zsolt

?>
Helyszín – Urbanizmusi Koncepció, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Relax Strand homlokzata, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Relax Strand külső medence tér, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Wellness + Spa épület, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Wellness + Spa külső medence tér, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Wellness + Spa nézet Passarelláról, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Hotel – Déli szárny, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Hotel – Északi szárny, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Hotel - Zöldtető, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Hotel – Zöld teraszok, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Gyalogos híd – Hotel és Aquapark között, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Aquapark – CET, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Aquapark – Csuszdák, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Aquapark – Nézet a mólóról, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Aquapark – Főbejárati nézet, készítő: Érfalvy Zsolt
?>
Goran Martinovic
1/16

Helyszín – Urbanizmusi Koncepció, készítő: Érfalvy Zsolt

Ívesen folyó vonalak a palicsi tó partján - gyógyfürdő és szálloda terve Palicsfürdőn
Épülettervek/Középület

Ívesen folyó vonalak a palicsi tó partján - gyógyfürdő és szálloda terve Palicsfürdőn

2014.05.15. 13:29

Projektinfó

Földrajzi hely:
Palics, Szerbia

Építészek, alkotók:
Martinovic Goran

Építészeti és urbanisztikai pályázat a Palicsi tó Gyógyfürdő és Szálloda komplexum elvi tervek elkészítésére

URL:
Goran Design

Tervezés éve:
2014

Bruttó szintterület:
47000 m2

Stáblista

építész munkatársak: Tibor Károly DALNOKY, Budapest, Marta OSTROGONAC, Subotica, Laslo KOLOZI, Subotica
arculat: Jutka JÓZSA, Budapest
statika: Peter SEKERES, Subotica
H.V.A.C.: Atila ALACKER, Subotica
szálloda tech.: Nebojsa DARABOS, Subotica
tájépítész: Krisztina WALLNER, Budapest
3D tervező: Zsolt ÉRFALVY, Budapest 
beruházó: Park Palic Kft., Subotica - Serbia

Letölthető dokumentumok:

Martinovic Goran, budapesti építész és nemzetközi csapatának terve megvételt nyert negyedikként a Palicsi tó gyógyfürdő,- és szállodakomplexum elvi tervek elkészítésére kírt pályázaton.

A Park Palic Kft. (Szabadka, Szerbia) volt annak a nemzetközi, nyílt, egyfordulós pályázatnak a kiírója, amelyik 2013. november 17. és 2014.február 24-ke között zajlott le. Tanulmányterv szinten a Palicsi tó partján kilenc hektár területen kellett megtervezni a következőket: 

  • Aqua Parkot - 9.000 m² zárt, és 15.000 m² külső területen
  • Spa és Wellness Centert - 9.000m² zárt és 10.000m² külső területen
  • egy 250 szobás, négycsillagos szállodát

A kiírás szerint a gyógyiszap és gyógyvíz forrásokon fekvő, a jövőben turisztikai vonzerőt jelentő tervezett funkcióknak, a Palicsi tó partjain kellett lenniük. A 2014. március 28-iki eredményhirdetés nyomán lett nyilvános, hogy a pályázatra 46 tervet adtak be, és ebből kettő jött külföldről. A Martinovic Goran, budapesti építész által összeállított nemzetközi csapat által készített terv megvételt nyert, ez volt a negyedikként felsorolt díjazott terv.

Helyszín – Urbanizmusi Koncepció, készítő: Érfalvy Zsolt
1/16
Helyszín – Urbanizmusi Koncepció, készítő: Érfalvy Zsolt

A Terv

Első pillanatra, az üres építési helyszín nem kelt különösebben meghatározó benyomást, kivéve hogy, ez a tóparti szakasz – a Palicsi és az Ifjúsági tó között – a legattraktívabb tópartja egész Palicsfürdőnek!

A tervezési program tanulmányozását követően, azt a következtetést vontunk le hogy, a bizonyos kiírások, és feltételek nem illeszkednek bele az adott térbe. Itt mindenekelőtt a szálloda kapacitásra gondolunk (250 szoba lett kiírva).

Az általunk kitalált rendezési terv koncepció alapján, északról dél felé a következő, egymásban illő komplexumok helyezkednek el:

  • A1: Relax Strand
  • A2: Wellness & Spa
  • B: négycsillagos szálloda
  • C: Aqua park

Az építészeti koncepció a következő elveken alapult:

  • „a helyszín, a helyszín és csak a helyszín formázza az építészetet"
  • az épület homlokzata képezze le az épület „rendetlenség tükrét",
  • követni a 21. század kortárs építészet elveit

Szerintünk nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a tárgyi helyszín szűz az építészeti örökségtől, és bármilyen stílusbeli „nehezéktől". Bármennyire is tiszteljük a palicsi fürdőt és parkot létrehozó Jakab Dezső és Komor Marcell múlt század eleji munkáját, úgy gondoljuk, hogy továbbléphetünk ezen. Adott tehát a lehetőség, hogy a helyszínen új építészeti folyamatot indítsunk el. A kortárs építészet formavilágával, amelyet a tervünk is képvisel, ez megvalósulhat.

A tervezett formavilág a kiírás egy jól megfogalmazott feltételéből jött létre: „a csúszdák színükkel és méretükkel nem válhatnak az épület és tóparti panoráma alapvetően meghatározó elemévé". Emiatt, a két nagy csúszdát az Aqua Park épületének zöld tetején helyeztük el. A csúszdák lejtése megadta egyben a tetősík lejtését is, és e motívumot továbbvittük a többi épületre is.

A pályatervvel egyértelműen beléphetünk volna a 21. századi építészet világába, formáival, melyeket barátom, a Dubrovnikban élő író, Stjepo Martinovic a terv láttán így jellemzett: „Te tudod, hogy én perfekcionista vagyok. De ezek a lágy, ívesen folyó vonalak, amelyek a vízre felelnek, megérintik a lelkemet. Akárhol is, de ez valahol életre fog kelni!"

Goran Martinovic

A teljes pályázati anyagot itt lehet megtekinteni

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk