Technológia

Infografikákon mutatták be városfejlesztési ötleteiket a hallgatók

2013.12.17. 08:12

Tizenegy hazai egyetemről és főiskoláról, több mint 60 hallgató dolgozott csapatmunkában, hogy az IBM Magyarország és a Climate-KIC felhívására infografikákon mutassák be, a nagyvárosi közlekedés mely területét és milyen megoldásokkal fejlesztenék, hogyan képzelik el a jövő nagyvárosait. 

A „Kötetlen Pálya – utak az okos városba" infografika-versenyen több mint 60 hallgató kapcsolódott be a közös gondolkodásba és hozott okos városfejlesztési ötleteket. Budapest mellett Szegedről, Pécsről és Sopronból érkeztek nevezések, a legaktívabbak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem hallgatói voltak.

A Föld lakóinak több mint fele él városokban és számuk 2050-ig a duplájára nőhet, ami újabb megoldásokat és innovációkat sürget. Az IBM-nek nemzetközi szinten 2500 metropoliszban futnak okos városfejlesztési projektjei, amelyekhez a jövőben a Big Datát és integrált rendszereket értő szakértőkre lesz szükség – ezért választotta az okos város témát a pályázat kiírója, az IBM Magyarország.

A Climate-KIC európai tudás- és innovációs közösség örömmel vállalt szerepet a verseny szervezésében, hiszen célja, hogy innovatív, a fenntarthatósági és klímaszempontokat is figyelembe vevő megoldásokat keressen és fejlesszen, a városi közlekedés pedig ennek kulcsfontosságú területe. „Bízunk benne, hogy a beküldött ötleteket akár startupként vagy innovatív városfejlesztési projektként láthatjuk viszont" – tette hozzá Zentkó László, aki a Közép-magyarországi Régió projektvezetőjeként egy éves inkubációs programot ajánlott fel a díjazott csapatnak.

Színes parkolóhelyek, okos alkalmazások

A húsz beküldött pályamunka alapján a hallgatók leginkább a forgalmi dugók és parkolóhely keresés, a fenntarthatóság mentén a kerékpáros- és tömegközlekedésben tapasztalt problémákra hoznának fejlesztéseket, a megoldásokhoz pedig a smart city projektek alapkövei, a valós idejű adatfeldolgozás és felhő szolgáltatások kihasználása mellett a mobil eszközöket és specifikus applikációkat használnák leginkább.

Több pályamunka komplex forgalomirányítási rendszerre, a városatyákat is segítő szoftverekre adott ötletet, míg fenntarthatósági szempontból alternatív közlekedési eszközök, műszerfalba integrált gazdaságosság kijelző és kerékpárosokat segítő megoldások merültek fel, vagy épp egy olyan színkód rendszer, ami a parkolás várható időtartama szerint jelölné a parkolóhelyeket. Az okostelefon pedig olyan eszköz a városlakók kezében, ami a lokáció-adatokon és forgalomfigyelésen keresztül nemcsak a felhasználók életét könnyíti meg, de a jövőben a forgalomirányításhoz és várostervezéshez is hasznos szempontokat adhat.

A fődíjat egy ilyen, applikációra épülő megoldás nyerte el, a CityMug csapat tagjai – Ambrovics Gergely, Berecz András, Temesi Márton és Hevesi AnnabellaKARMA című pályamunkája egy városi autómegosztó rendszert mutat be, ami a gyalogosok és sofőrök valós idejű összekötésével a járművek kihasználtságát, így a forgalmi helyzetet is optimalizálná.

„Különösen értékes számunkra, hogy a jövő szakemberei felismerték, mennyire átfogó és komplex területről van szó" – értékelte a munkákat Hrobár Péter, az IBM Magyarország szakértője. A húsz csapat közel felénél, 9 csoportán több intézmény hallgatói kezdtek közös munkába, a különdíjat kiérdemlő CompleXity csapatban például a Budapesti Műszaki Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói dolgozták ki a pályamunkát, így a fejlesztési, gazdasági és vizuális szempontokra is egyformán odafigyeltek. A megoldásuk szintén egy applikációt javasol, amely a szórakozóhelyekről hazatérőknek nyújtana hasznos segítséget, így az éjszakai közlekedés biztonságát növelné.

A beküldött pályamunkákra az IBM Facebook oldalán a közönség is szavazhatott, a hallgatók munkáira több mint kétezer-ötszázan voltak kíváncsiak. A díjátadón a kinyomtatott infografikákból alkalmi kiállítást is szerveztek.

A zsűri tagjai:

Balla Dóra – a MOME Tervezőgrafika Tanszékének vezetője,
Zubreczki Dávid – újságíró, az Urbanista és a Futurista blog szerkesztője,
Balogh Csaba – technológiai újságíró, a HVG.hu szerkesztője, egyetemi oktató,
Zentkó László – a Climate KIC projektvezetője,
az IBM Magyarország okos város szakértői voltak.

Az infografikák nagy felbontásban is letölthetőek itt.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk