Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Technológia

Az évtizedekig hibátlan állapotú tető titka: mindent a profi szellőzésről

1/4

Terrán Generon napelemes tetőcserép. Forrás: Terrán

?>
Terrán Generon napelemes tetőcserép. Forrás: Terrán
?>
Sík és hullámos tetőcserepek. Forrás: Terrán
?>
Homogén fedéskép szellőzőcserepekkel. Forrás: Terrán
?>
Terrán Generon napelemes tetőcserép felhelyezése. Forrás: Terrán
1/4

Terrán Generon napelemes tetőcserép. Forrás: Terrán

Az évtizedekig hibátlan állapotú tető titka: mindent a profi szellőzésről
Technológia

Az évtizedekig hibátlan állapotú tető titka: mindent a profi szellőzésről

2021.06.30. 14:30

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Földrajzi hely:
Magyarország

Cég, szervezet:
Terrán

Termék, technológia:
napelem, napelemes tetőcserép, szellőzőcserép

A tető alapvető funkciója, hogy védje otthonunkat a külső környezeti hatásokkal szemben, ám ez nem jelenti azt, hogy hermetikusan zár. Egy korszerű magastető több réteg összehangolt működésével tudja biztosítani, hogy a komplex csapadékvédelmi, páratechnikai és egyéb követelmények a tető teljes élettartama alatt teljesüljenek.

Ha azt szeretnénk, hogy a tetőszerkezet hosszú távon hibátlan, a tető alatti tér pedig komfortos maradjon, akkor a tetőfedés és az alátéthéjazat között biztosítani kell a megfelelő szellőzést, akárcsak a tetőcserépbe integrált szolárcellák esetében is. A Terrán szakemberét, Takaró Gábor okleveles építészmérnököt, alkalmazástechnikai vezetőt arról kérdeztük, milyen korszerű megoldások állnak rendelkezésre mindezekre.

Építészfórum: Miért különösen fontos a tető megfelelő szellőzése?

Takaró Gábor: Egy modern tetőszerkezet ma már elképzelhetetlen tetőfólia, vagyis alátéthéjazat alkalmazása nélkül, hiszen ezzel a réteggel együtt garantálható a tökéletes vízzárás. Ugyanakkor ez a vízzárás nem jelenti azt, hogy ne jutna nedvesség a tetőszerkezet egyes rétegeibe, hiszen például a lakótérben keletkezett pára is bejuthat, aminek a távozását úgy kell biztosítani, hogy közben ne csapódjon ki sehol. Az alátéthéjazat és a cserép közötti légrésbe bejuthat a porhó, a környezeti nedvesség, de a csapóeső is. A nedvesség elvezetése kulcsfontosságú, mivel annak hiányában károsodhat mind a tetőszerkezet faanyaga, mind a tető hőszigetelése, legrosszabb esetben pedig a beltér is beázhat.

Az átszellőztetés elsődleges célja az, hogy a tetőhéjazat és alátéthéjazat között olyan légállapotot biztosítson, amely a tipikusan fa anyagú lécezés és ellenlécezés élettartamát jótékonyan befolyásolja. Megfelelő szellőzés hiányában a párás meleg levegő néhány év alatt tönkreteheti a lécezést, horribilis javítási költséget okozva. Az átszellőztetéssel a felforrósodó levegő helyére a réseken keresztül a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű és páratartalmú levegő érkezik, ami mérsékli a cserép, a szolárcserép, a faanyag, valamint a tetőfólia hőmérsékletét, jótékonyan befolyásolva a tető élettartamát. Fontos megjegyezni, hogy a tetőszerkezeten keresztül a lakótérbe jutó hőmennyiséget is képes csökkenteni, ami érzékelhetően javíthatja a lakótér komfortérzetét is.

Sík és hullámos tetőcserepek. Forrás: Terrán
2/4
Sík és hullámos tetőcserepek. Forrás: TerránHogyan valósítható meg ez a leghatékonyabban?

A tetőszerkezet átszellőztetéséhez nincs szükség gépekre, csupán körültekintő tervezésre és a megfelelő tetőkiegészítő elemek beépítésére. A be- és kilépő levegő áramlását ugyanis irányított csatornákon keresztül, megfelelő keresztmetszetű szellőzőnyílások kialakításával lehet biztosítani, hiszen a kéményhatás elve alapján, illetve az épület körül kialakuló nyomáskülönbségek révén a héjazat mögött a levegő természetes módon is gyakorlatilag állandó mozgásban van.

A szellőztetés alappillére, hogy a tetőfólia és a cseréplécek közé úgynevezett ellenlécek kerüljenek, hiszen ez adja majd az alátéthéjazat és a cserepek közötti légrést. A levegő bejutását pedig az eresznél kell biztosítani a megfelelő keresztmetszetű perforációval ellátott alumínium szellőzőszalaggal. A szellőzési kapacitás tovább növelhető a speciális ereszszellőző-elemmel, amely az eresznél a legalsó tetőlécre szegezve építhető be. Végül a levegő kivezetésére a taréj- és élgerinc(ek) alatti második sorban elhelyezett szellőzőcserepek szolgálnak. Így a fedés alatt a levegő könnyen tud mozogni.

Mi az, amit esztétikai szempontból érdemes tudni a szellőzőcserepekről?

Ma már nem kell attól tartani, hogy túlságosan megtörik a tető síkját, ezzel pedig rontják az összképet. A Terrán a homogén, letisztult fedéskép és a modern építészeti igények kielégítése érdekében ugyanis a sík és hullámos cserépcsaládoknál is új szellőző megoldást vezetett be. Míg korábban a szellőzőcserép két elem összeillesztésével jött létre, az új elem már “monolit", azaz egyetlen darabból készül a szellőző keresztmetszettel integrálva. Megjelenésében pedig szinte alig különböztethető meg az alapcseréptől, ezáltal a továbbfejlesztett szellőzőcserép belesimul a tetősíkba.

Homogén fedéskép szellőzőcserepekkel. Forrás: Terrán
3/4
Homogén fedéskép szellőzőcserepekkel. Forrás: TerránÁr-érték arányban mennyire számít kifizetődőnek az új szellőzőcserép a régihez képest?

A tető átszellőztetésének megtervezésekor nemcsak a tető méretét, hanem a légréteg egyes részleteinek kialakítását, valamint a tető hajlásszögét és a választott alapcserép típusát is figyelembe kell venni. Arra is ügyelni kell, hogy a szellőztetést a tető minden egyes szakaszán biztosítsuk, különös figyelmet fordítva a tetőáttörésekre, vápákra, csonka szarufaközökre.

Tény, hogy az új szellőzőcserepeknél megnőtt az anyagszükséglet – például egy Kádár-kocka ház felújításánál számolva: 158 m2, 40 fokos hajlásszögű tető esetén, amelyet Terrán Rundo cseréppel szeretnének fedni, a régi szellőzőcserépből 24 darabot kellett volna elhelyezni, ám az új szellőzőcserépből már 70 darabra lesz szükség. Ugyanakkor a megnövekedett szellőzőcserép anyagszükséglet nem okoz jelentős többletköltséget, mivel az új szellőzők egységára lényegesen kedvezőbb, emellett a szellőzők számával a tetőfedéshez szükséges alapcserepek mennyisége is csökken. Vagyis az új szellőző megoldás nemcsak esztétikusabb, de az ár-érték arányát tekintve is jobb elődjénél. A Terrán kifejezetten szellőzőcserepekhez készült kalkulátorával gyorsan és könnyen végezhetünk pontos számításokat erre vonatkozóan.

A napelemek esetében szintén elengedhetetlen a megfelelő szellőzés, hiszen ez gondoskodik a panelek hűtéséről.

Így igaz. Nagy örömünkre a Terrán Generon napelemes tetőcserepet 2019-es bevezetése óta egyre többen ismerik meg idehaza és a környező országokban is. Ezzel együtt azonban egyre több félreértés, téveszme terjed vele kapcsolatban – az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a tetőcserépbe épített napelemcellák könnyen túlmelegednek.

Első hallásra talán furcsának tűnhet, de miért „ellenség" a meleg egy ilyen termék esetében?

A válasz egyszerű: mint a legtöbb elektromos rendszernek, a szolárpaneleknek a hatékonysága is csökken, ha felhevülnek. Sok napelemhasználó éppen emiatt csalódva figyeli a rendszere napi mutatóit nyáron: azt várják, hogy a kánikulában, amikor egy felhő sincs az égen, az folyamatosan a névleges teljesítményen termel majd. Azonban a szolárrendszerek névleges teljesítményét a standard teszt körülményeken (STC) mérhető adatokkal adják meg.

A teszthez laboratóriumban, mesterségesen állítják elő az egyenletes napsugárzást, a napelemek hőmérsékletét pedig fixen 25°C-on tartják. Nyáron azonban a panelek (mind az inroof, mind az onroof technológia esetében) legmagasabb hőmérséklete ennél jóval több/ kétszer-háromszor ennyi is lehet, ez pedig valamelyest negatívan befolyásolja a teljesítményt. Éppen ezért a napelemes rendszerek inkább a napsütéses tavaszi és őszi napokon érik el vagy közelítik meg a névleges csúcsteljesítményüket, hiszen akkor a hőmérséklet nem magas. A hűtés pedig éppen azért fontos, hogy kánikulában se veszítsenek sokat hatékonyságukból, így éves szinten biztosítsák az elvárt energiatermelést.

Terrán Generon napelemes tetőcserép felhelyezése. Forrás: Terrán
4/4
Terrán Generon napelemes tetőcserép felhelyezése. Forrás: TerránHogyan működik a hűtés a tetőcserépbe integrált szolárcelláknál?

A napelemek esetében természetes szellőztetés gondoskodik arról, hogy ne hevüljenek túl a panelek. A tető síkja fölé telepített, nagytáblás rendszerek esetében a héjazat és a panelek között mozgó levegő biztosítja ezt. A Generon ezzel szemben beépül a héjazatba, és emiatt terjedhetett el az a tévhit, hogy nem szellőzik kellőképpen. Az igazság azonban az, hogy a szakszerűen megépített cseréphéjazatok mögött minden esetben szükséges egy – minimum 5 cm vastagságú – átszellőztetett légrés, ahol a felmelegedő levegő a kéményhatás elve alapján a szellőzőcserepeken keresztül távozhat, és a helyére a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű levegő az eresz mentén szakszerűen kialakított beszellőző keresztmetszet révén érkezhet. Ezt a légréteget az alátétfólia és a cserepek között elhelyezett, úgynevezett ellenlécekkel lehet kilakítani. 

A Terrán Generon esetében a légréteg minimális vastagsága 7,5 cm, de alacsonyabb hajlásszögű tetőknél, valamint hosszabb szarufák alkalmazásánál még tovább ajánlott ezt növelni, hogy ellensúlyozzuk a kedvezőtlenebb áramlástechnikai helyzetet. Az így kialakított légrésben cirkuláló levegő kellően intenzív hűtőhatást biztosít, ezáltal a Generon modulok érdemben nem melegednek fel jobban, mint a hagyományos napelemek. Ennek köszönhetően a Generonnal megtermelhető energia éves viszonylatban megegyezik az azonos teljesítményű onroof rendszerekkel. Számos más szempontból – főleg az esztétikum terén – pedig összehasonlíthatatlanul többet nyújt. Mivel belesimul a tető síkjába, prémium megjelenést biztosít az ingatlan számára és növeli annak értékét.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk