/ MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet
Épületek/Középület

Adria-parti nyaralótelep - az Amarin Apartment Village

2014.06.23. 14:15

Projektinfó

Építészek, alkotók:
3LHD

Földrajzi hely:
Rovinj, Horvátország

Amarin Apartment Village

URL:
Studio 3LHD

Tervezés éve:
2012

Építés éve:
2013

Stáblista

szerkezeti mérnök: Branko Galić (Radionica statike d.o.o.)
gépészet: Vladimir Paun (Termotehnika d.o.o.), Feručo Jugovac (A.G.I. d.o.o.)
elektromos tervezés, tűzbiztonság: Dušan Repac (NOVATEC d.o.o.)
tájépítészet: Katja Sošić (Studio KAPPO d.o.o.)
tűzvédelem, vagyonbiztonság: Maksim Carević (Inspekting d.o.o.)
épületfizika: Mateo Biluš (AKFZ studio d.o.o.)
fővállalkozó: Zagrebgradnja d.o.o.társtervezők: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Hrvoje Bilandžić, Koraljka Brebrić Kleončić, Ivan Ćurković, Tina Galešić, Tin Kavurić, Nives Krsnik Rister, Leon Lazaneo, Kristina Marković, Eugen Popović, Krunoslav Szorsen, Dijana Vandekarközreműködők:jelzések és környezeti grafika: Lana Cavar, Luka Predragović
tipológiai arculat: Narcisa Vukojević
bel-, és kültéri rajzok: Oko 

A horvát tengerpart építészetének figyelemre méltó darabja a Rovinj belvárosától északra, a tengerpart feletti lankákon kiépült nyaralótelep. Hamár nem béreltük ki idén sem, legalább olvassunk róla. Bemutatjuk a 3LHD Studio munkáját.

Az „Amarin Apartman Falu" Rovinjtól északra, természetes környezetben fekszik. A 272 fennálló apartman melletti elavult, gyenge építészeti minőséget képviselő épületeket lebontottuk, és helyükre 190 új ház épült. Elhelyezésüket befolyásolták a már létező utak, valamint az északról déli irányba enyhén lejtő terület. A „falut" úgy álmodtuk meg, hogy magas minőségű, hangulatos külső terek társuljanak a kényelmes belsőkhöz.

Az új közlekedőutak szabálytalan részekre darabolták a területet, az apartman blokkok pedig ezekre a zöld szigetekre lettek csoportosítva. Az alapvető modult, a lakótért többszörözve, és térben variálva, forgatva alakítottuk ki ezeket a blokkokat. Ezek egymástól nem csak tömegükben, de a homlokzatukon használt színeknek köszönhetően is eltérnek. A lakóegységeket az üresen maradó helyekkel és udvarokkal összefüggésben képeztük ki. Így mikrolátványok és intim életterek alakulhattak ki. A lakóépület ilyen módon fokozatosan megy át a magánterektől a félpublikusokon át, a telep teljesen nyilvános tereibe.

A koncepció az volt, hogy egy olyan megkülönböztetett építészeti nyelvet alkalmazzunk, amely ezeket az objektumokat egységbe kapcsolja, és amely egyértelművé teszi, hogy melyik blokkot látjuk éppen. Következésképp, az egységek privát szféráját azzal biztosítottuk, hogy kisebb-nagyobb töréseket iktattunk be a tömegbe, a mikrotájba. Az eszközünk a tömegformálással való játék (loggiák, átriumok, kertek, teraszok) és az anyagválasztás (vakolat, kerámia, fa, pergolák, növényzet) volt. Ezeket is felhasználva megkülönböztető színsémákat hoztunk létre az épületen.

Az apartman modulok kombinációjából két különböző típust hoztunk létre – kétemeletest, nappalival, étkezővel, konyhával, mellékhelyiséggel, terasszal és kerttel a földszinten és két hálószobával, egy fürdőszobával és egy terasszal az emeleten, valamint egyszinteseket. A lakrészeket kiegészítendő kiszolgálóhelyiségek (takarítószoba, WC, üzemi helyiségek) minden telken helyet kaptak.

Amarin teljes területe gyalogoszóna, nincsenek kocsik a területen, a parkolási igényekről a telep egyik sarkában levő parkoló gondoskodik. A fő gyalogos útvonalak a blokkok között vezetnek a „faluban", amelyről kisebb ösvények ágaznak le minden egyes apartman bejáratához. Az összes út vonalvezetését a terep lejtését figyelembe véve, ahhoz alkalmazkodva terveztük meg. A tetők szintén lekövetik a felszín formáját, fedésük nyers, törtkővel történt, a homlokzatokat fehérre vakoltuk, és színes kerámiabetétekkel adtunk egyediséget a blokkoknak. A külső teraszok fából készültek, fa pergolákkal, a privát szférát növényekből készült zöldfal hivatott biztosítani.

Az apartmanok vizuális egyediségét, jeleit, és a környezet grafikai megoldásait Lana Cavar és Luka Predragović készítették. A látványbeli megkülönböztethetőség részeként a horvát grafikus OKO csinált illusztrációkat, melyek az apartmanok belsejébe kerültek. Az ihlető forrást a hagyományos isztriai viseletek és állatfajok képezték: isztriai 'boškarin' ökör (Ciprijan), az isztriai bárány (Barbara), az isztriai szamár (Pepi), a vörösfejű búbos vöcsök (Vanda), és méh (Keko). Az lakásokat 'Revolve' heverőágyakkal rendeztük be, melyeket a horvát Kvadra gyárt, és melyeket a Numen/ForUse, valamint a Bratović&Borovnjak csinált, valamint a Grupa által tervezett ILI_ILI lámpákkal. Amarin világítási koncepciója közvetlenül a színsémáihoz kapcsolódóan lett kialakítva.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk