Épületek/Középület

Adria-parti nyaralótelep - az Amarin Apartment Village

2014.06.23. 14:15

Projektinfó

Építészek, alkotók:
3LHD

Földrajzi hely:
Rovinj, Horvátország

Amarin Apartment Village

URL:
Studio 3LHD

Tervezés éve:
2012

Építés éve:
2013

Stáblista

szerkezeti mérnök: Branko Galić (Radionica statike d.o.o.)
gépészet: Vladimir Paun (Termotehnika d.o.o.), Feručo Jugovac (A.G.I. d.o.o.)
elektromos tervezés, tűzbiztonság: Dušan Repac (NOVATEC d.o.o.)
tájépítészet: Katja Sošić (Studio KAPPO d.o.o.)
tűzvédelem, vagyonbiztonság: Maksim Carević (Inspekting d.o.o.)
épületfizika: Mateo Biluš (AKFZ studio d.o.o.)
fővállalkozó: Zagrebgradnja d.o.o.társtervezők: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Hrvoje Bilandžić, Koraljka Brebrić Kleončić, Ivan Ćurković, Tina Galešić, Tin Kavurić, Nives Krsnik Rister, Leon Lazaneo, Kristina Marković, Eugen Popović, Krunoslav Szorsen, Dijana Vandekarközreműködők:jelzések és környezeti grafika: Lana Cavar, Luka Predragović
tipológiai arculat: Narcisa Vukojević
bel-, és kültéri rajzok: Oko 

A horvát tengerpart építészetének figyelemre méltó darabja a Rovinj belvárosától északra, a tengerpart feletti lankákon kiépült nyaralótelep. Hamár nem béreltük ki idén sem, legalább olvassunk róla. Bemutatjuk a 3LHD Studio munkáját.

Az „Amarin Apartman Falu" Rovinjtól északra, természetes környezetben fekszik. A 272 fennálló apartman melletti elavult, gyenge építészeti minőséget képviselő épületeket lebontottuk, és helyükre 190 új ház épült. Elhelyezésüket befolyásolták a már létező utak, valamint az északról déli irányba enyhén lejtő terület. A „falut" úgy álmodtuk meg, hogy magas minőségű, hangulatos külső terek társuljanak a kényelmes belsőkhöz.

Az új közlekedőutak szabálytalan részekre darabolták a területet, az apartman blokkok pedig ezekre a zöld szigetekre lettek csoportosítva. Az alapvető modult, a lakótért többszörözve, és térben variálva, forgatva alakítottuk ki ezeket a blokkokat. Ezek egymástól nem csak tömegükben, de a homlokzatukon használt színeknek köszönhetően is eltérnek. A lakóegységeket az üresen maradó helyekkel és udvarokkal összefüggésben képeztük ki. Így mikrolátványok és intim életterek alakulhattak ki. A lakóépület ilyen módon fokozatosan megy át a magánterektől a félpublikusokon át, a telep teljesen nyilvános tereibe.

A koncepció az volt, hogy egy olyan megkülönböztetett építészeti nyelvet alkalmazzunk, amely ezeket az objektumokat egységbe kapcsolja, és amely egyértelművé teszi, hogy melyik blokkot látjuk éppen. Következésképp, az egységek privát szféráját azzal biztosítottuk, hogy kisebb-nagyobb töréseket iktattunk be a tömegbe, a mikrotájba. Az eszközünk a tömegformálással való játék (loggiák, átriumok, kertek, teraszok) és az anyagválasztás (vakolat, kerámia, fa, pergolák, növényzet) volt. Ezeket is felhasználva megkülönböztető színsémákat hoztunk létre az épületen.

Az apartman modulok kombinációjából két különböző típust hoztunk létre – kétemeletest, nappalival, étkezővel, konyhával, mellékhelyiséggel, terasszal és kerttel a földszinten és két hálószobával, egy fürdőszobával és egy terasszal az emeleten, valamint egyszinteseket. A lakrészeket kiegészítendő kiszolgálóhelyiségek (takarítószoba, WC, üzemi helyiségek) minden telken helyet kaptak.

Amarin teljes területe gyalogoszóna, nincsenek kocsik a területen, a parkolási igényekről a telep egyik sarkában levő parkoló gondoskodik. A fő gyalogos útvonalak a blokkok között vezetnek a „faluban", amelyről kisebb ösvények ágaznak le minden egyes apartman bejáratához. Az összes út vonalvezetését a terep lejtését figyelembe véve, ahhoz alkalmazkodva terveztük meg. A tetők szintén lekövetik a felszín formáját, fedésük nyers, törtkővel történt, a homlokzatokat fehérre vakoltuk, és színes kerámiabetétekkel adtunk egyediséget a blokkoknak. A külső teraszok fából készültek, fa pergolákkal, a privát szférát növényekből készült zöldfal hivatott biztosítani.

Az apartmanok vizuális egyediségét, jeleit, és a környezet grafikai megoldásait Lana Cavar és Luka Predragović készítették. A látványbeli megkülönböztethetőség részeként a horvát grafikus OKO csinált illusztrációkat, melyek az apartmanok belsejébe kerültek. Az ihlető forrást a hagyományos isztriai viseletek és állatfajok képezték: isztriai 'boškarin' ökör (Ciprijan), az isztriai bárány (Barbara), az isztriai szamár (Pepi), a vörösfejű búbos vöcsök (Vanda), és méh (Keko). Az lakásokat 'Revolve' heverőágyakkal rendeztük be, melyeket a horvát Kvadra gyárt, és melyeket a Numen/ForUse, valamint a Bratović&Borovnjak csinált, valamint a Grupa által tervezett ILI_ILI lámpákkal. Amarin világítási koncepciója közvetlenül a színsémáihoz kapcsolódóan lett kialakítva.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk