Épületek/Középület

A vándorcsalád lakóháza Szlovéniában

1/17

Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič

?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Földszinti alaprajz
?>
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Emeleti alaprajz
1/17

Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič

A vándorcsalád lakóháza Szlovéniában
Épületek/Középület

A vándorcsalád lakóháza Szlovéniában

2016.09.07. 14:16

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Szlovénia

Építészek, alkotók:
Biro Gašperič

Dosszié:

A kisbuszos kalandozásokkal eltöltött évek után a szlovén család felismerte, miként lehet egy teret optimalizálni és csak a legszükségesebbre koncentrálni. Tapasztalataikat most a Matej Gašperič építész segítségével elkészült családi házukban hasznosították. Bán Dávid írása.

Szlovéniában él egy olyan család, akiknek az utazás a mindene. Amint tehetik, útra kelnek a hippi korszakot idéző klasszikus Volkswagen kisbuszukkal és mindenütt otthon érzik magukat. Épp ezért, most valamelyest letelepedve egy szlovén kis faluban, olyan otthont szerettek volna teremteni maguknak, amelyik leginkább bázisként szolgál utazásaikhoz, ahol kényelmesen, funkcionálisan és minél inkább fenntartható módon élhetnek gyerekükkel. A kényelmet azonban – ahogy az utazásaik során már megszokhatták – nem nagyratörő, hanem leginkább csak a szükséges igényekre koncentrálva igyekeztek megvalósítani, így nem vágytak nagy házra, inkább csak az „alapszükségletekre". A ház fenntarthatósága már visszafogott méretével és optimális kialakításával elkezdődik.


Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Földszinti alaprajz
16/17
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Földszinti alaprajz



A tervezéssel megbízott  Matej Gašperič irodája a 427 m2-es telekre végül a 115 m2-es, alacsony energiaigényű lakóházat épített mindössze 6 hónap leforgása alatt. Az aránylag kis költségvetésből épült családi ház legfőbb koncepciója a tér minél nagyobb optimalizálása és a magas szintű funkcionalizmus volt. Az XS nevet viselő épület alaprajza kompakt, ám már a tervezés kezdeti stádiumában nagy hangsúlyt fektettek az építészeti megoldásokkal megsegített energiahatékonyságra.


Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
3/17
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič


Az alapvetően előregyártott, jó energetikai tulajdonságokkal rendelkező Lumar falemezekből épült ház falainak fagyapot hőszigetelő rétege minden évszakban megfelelően temperálja az épületet. Az optimális benapozást nyújtó nyíláskiosztás szintén az ideális energiagazdálkodást segíti. Az ablakok a ház egyik kulcsszereplői, amelyek kívülről nézve úgy tűnnek, mintha esetleges kiosztásúak lennnek, de közben minden homlokzati síkon kiemelt vizuális szerepet kap rajzolatuk. Ezek logikája a házba belépve kristályosodik ki igazán. A vízszintesen kivágott, hosszanti, keskeny,fakeretes ablakok jól szolgálják a különböző helyiségekben az asztalok mellett ülők perspektíváját. A szokásosnál lényegesen keskenyebb ablakok nyáron nem engednek be túl sok meleget, ugyanakkor megfelelő intimitást ad a bentlévők számára úgy, hogy közben biztosítja a kilátást is. Egyes ablakokat kifejezetten a sarkokra orientáltak, ezzel a természetes benapozást nagyban elősegítik. Az amúgy szűk lépcsőházhoz tervezett függőleges, hosszú ablak a teret a beáramló fény segítségével növeli, de emellett kellemes kilátást is nyújt. 


Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
15/17
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič


Míg a fűtést a romantikus hangulatnak is kedvező kandalló biztosítja, addig nyáron a természetes hűtést az egyes ablakokra rászerelt, fából készült árnyékoló rácsozat nyújtja. A levegő áramlását természetes belső szellőző rendszer segíti, az esővizet egy 8000 literes tartályba gyűjtik össze, amit WC öblítésre és a kerti locsolásra használnak fel.


Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič
9/17
Biro Gašperič: Családi ház Szlovéniában. Fotó: Biro Gašperič



A ház tervezésekor a megrendelő kitért a terek rugalmasságára is, hiszen jelenleg ugyan két hálószobát alakítottak ki a felső szinten, de a család remélhető bővülésével idővel egy újabb gyerekszobára is szükség lesz. A mostani szoba épp ezért, idővel könnyedén kettéválasztható lehet. A kívülről a környezetében szerényen megbújó, a falusi miliőben megszokott formavilágot alapvetően követő ház homlokzatát elsősorban szokatlan nyílászárói teszik valamelyest izgalmassá. Az épület kialakítása mégis jól bizonyítja, hogy az előregyártott, minőségi elemek ésszerű, a funkcionalitást mindig szem előtt tartó kialakításával ideális, gyorsan elkészülő, költségtakarékos, energiahatékony és kényelmes otthon teremthető.

Bán Dávid

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk