Programok

"A Nulla a mi hősünk": A Net Zero épületek

1/1

?>
1/1

Programok

"A Nulla a mi hősünk": A Net Zero épületek

2017.08.30. 07:50

Eseményinfó

Cég, szervezet:
HuGBC

Esemény kezdete:
2017.09.25. 07:00
Esemény vége:
2017.10.01. 16:00

Vélemények:
1

A World Green Building Council hazai szervezete, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) több programmal is ünnepli a Nemzetközi Zöld Építés Hetét szeptember 25. és október 1. között, melyekkel a hét témájául választott Net Zero (nettó nulla) épületek víziójához szeretné közelebb hozni a közgondolkodást.

Az épületeink a primer energia fogyasztás több mint 40%-ért felelnek, és ezzel párhuzamosan az épületekhez köthető károsanyag-kibocsátások is számottevőek. Nem hiába tekintünk az épített környezetünkre "bűnösként", amikor az éghajlatváltozásról van szó. De ennek nem kell így lennie, mert hősök is lehetnek. Amikor az épületek teljesítik a nettó nulla szintet, akkor tiszta energiát használnak, hatékonyan működnek, és nem pazarolják az energiát - vagyis segítenek bennünket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A Nemzetközi Zöld Építés Hetén a World Green Building Council és a HuGBC is arra ösztönöz minden embert a Földön, hogy vegyük észre az épület-hősöket ott, ahol élünk és dolgozunk! Csatlakozzanak minél többen a zöld szervezetekhez abban a küldetésben, hogy minden épület Net Zero legyen 2050-ig.

"Az egyesületünk azon dolgozik csaknem 10 éve, hogy épületeink környezettudatosak, egészségesek és hosszú távon is fenntarthatóak legyenek. A világszerte évente megrendezett Zöld Építés Hetéhez mi is hasznos és érdekes programokkal kapcsolódunk." – mondja Barta Zsombor, fenntarthatósági szakember, a HuGBC elnöke. "Ebben az évben a Net Zero épületeken van a hangsúly és azon, hogy 2050-ig az épületeink nulla energiafelhasználásúvá váljanak, és ezáltal is elősegítsék azon globális törekvéseket, melyek a klímaváltozás elleni fellépés érdekében születnek. Az ambiciózus cél elérése érdekében rengeteg teendők van. Szervezetünk a zöld építészet széles palettájával foglalkozik, és tevékenységeinken keresztül nemcsak a szakmabeliek, de az épületek használói is olyan értékes információkhoz juthatnak, melyekkel a fenntarthatóbb épített környezet célkitűzése elérhetőbbé válik mindannyiunk számára."

A Net Zero épület fogalmát azért érdemes tudatosítani. Olyan, fokozottan energiahatékony épületekről van szó, amelyek megújuló energiaforrásból termelik meg, vagy akár szolgáltatják is a működésükhöz szükséges energiamennyiséget. De a nettó nulla épületek nem csak a széndioxid-kibocsátásról és az energiáról szólnak. A kifejezés vonatkoztatható a víz- vagy a hulladékgazdálkodásra is, melyek egy épület üzemeltetése vagy akár életciklusa során szintén vizsgálandók.

Lássuk hát a hét itthoni programjait:

GreenWalk

Hétfőtől szombatig tart majd a 2013 óta évente megrendezésre kerülő GreenWalk, mely kezdeményezés fontosságát mutatja, hogy tavaly bejutott a Civil Díj döntősei közé. 6 napon át közel 20 létesítménybe juthatnak be az érdeklődők, többek között a nagyközönség előtt máskor elzárt épületekbe is. A sétákat az épületet tervező építészek, fejlesztők vagy üzemeltetők vezetik, így a résztvevők első kézből juthatnak érdekes információkhoz. A férőhelyek korlátozottak, a részvétel ezért előzetes regisztrációhoz kötött.

A látogatható épületek részletei és regisztráció itt

GreenTalk (angol nyelvű program)

A másfél órás programon az Irota Ecolodge tulajdonosa, a holland Lennard de Klerk mutatja be a projektet, nevezetesen három családi házléptékű, környezettudatosan megépült üdülőház történetét a tervezéstől az ökológiailábnyom-számítás eredményéig. A férőhelyek korlátozottak, a részvétel ezért előzetes regisztrációhoz kötött.

A program részletei és regisztráció itt.

Öko Home konferencia és kiállítás

Október 6-án és 7-én lesz Bercelen ez a rendezvény, melynek fő célja, hogy hiteles képet adjon az európai ökoépítészetről, megismertesse a résztvevőkkel az érvényben lévő szabályozásokat és lehetőségeket. Ebben segítenek területük elismert hazai és külföldi előadói, akik nemcsak elméleti, de komoly gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek. A kiállítók között lesznek gyártó cégek, akik a természetes építőanyagokkal és rendszereket fogják bemutatni és megválaszolják a konkrét kérdéseket. A rendezvény szakmai védnöke a HuGBC.

A program részletei és regisztráció itt.

 

A Nemzetközi Zöld Építés Hete hazai programjainak megvalósítását az Alukönigstahl Kft. anyagi támogatása tette lehetővé.

"Az Alukönigstahl Kft elkötelezett valamennyi olyan kezdeményezés iránt, amely a környezettudatos szemléletváltás érdekében zajlik. A HuGBC tagjaként évek óta fontos feladatának tartja, hogy a Zöld Építés Hete keretében megvalósuló rendkívül színvonalas szakmai rendezvények aktív résztvevői között szerepelhessen. Az események megvalósításában nem titkolt szándéka, hogy a saját lehetőségei szerint minél több jövőbemutató értéket adhasson át szakmai tudásanyagából" - nyilatkozta Ádám István, az Alukönigstahl Kft. ügyvezetője.

 

Vélemények (1)
Lazzlo
2017.09.21.
19:34

Az angolban még volt valami értelme a my hero is zero-nak.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk