Épülettervek

A magyar Mekka megteremtése - fényhíd a Duna fölött

1/16

Hotel Fellegvár emeleti alaprajz - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás

?>
Hotel Fellegvár emeleti alaprajz - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
Hotel Fellegvár földszinti alaprajz - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
Hotel Fellegvár pince alaprajz - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
Hotel Fellegvár fény-híd szint - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
Hotel Fellegvár Homlokzat, Metszet - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
Hotel Fellegvár Metszetek - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
Földszint, I. emelet alaprajz - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
Kilátó terasz- fény-híd szint - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
Metszet, homlokzatok - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
Helyszínrajz - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
Látvány észak-kelet felől - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
Látvány a Tabán felől - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
Éjjeli látvány - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
Hajnali látvány - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
?>
lead
?>
Barlangvasút és lift a Citadella szívébe - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
1/16

Hotel Fellegvár emeleti alaprajz - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás

A magyar Mekka megteremtése - fényhíd a Duna fölött
Épülettervek

A magyar Mekka megteremtése - fényhíd a Duna fölött

2016.12.06. 11:30

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Palotai Tamás

Fényhíd a Duna fölött

Tervezés éve:
2016

Stáblista

építész tervező: Palotai Tamás

koncepció (Nemzeti Zarándokhely és Pantheon, múzeumi program kialakítása): Varga-Ötvös Béla

várostervezés: Kotsis István

csillagászat, napóra: Gőczey András

tájtervezés: Csuport Györgyné

design, látványtervek: Éltető Zsófia

Palotai Tamás, Varga-Ötvös Béla, Kotsis István, Gőczey András, Csuport Györgyné és Éltető Zsófia olyan zarándokhely megteremtésén fáradozott a Gellérthegy rehabilitációjára született pályaművében, amely nem egyszerűen ikonikussá válhat, de minden magyar embernek érdemes lehet életében legalább egyszer eljutnia ide. Koncepciójuk kiemelt megvételben részesült.

A Gellért-hegy és a Citadella hasznosítása, funkcionális és eszmei megújulásának szempontjai

 • Szakrális és szekuláris színtér: Nemzeti Zarándokhely és Pantheon.
 • Minimális beavatkozás a hegy, a fellegvár és a szobor sziluettjébe. Cél a természeti és épített értékek helyreállítása, funkciógazdagítása, az invazív fajok kiváltása, őshonosak bemutatása, közösségi és játszókertek, sétányok megőrzése, tanösvények kijelölése, meditációs és szabadidős parkok létrehozása. Az új funkciók a hegyben, a zöldben és a Citadellában létesüljenek.
 • Mindezek kapjanak emblematikus és szimbolikus formai megjelenítést, ikonikus jelképet.


Látvány a Tabán felől - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
12/16
Látvány a Tabán felől - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai TamásAlapgondolat, szellemiség

A terv célja, hogy a Gellért-hegy és a Citadella váljon pozitív üzenetet sugárzó zarándokhellyé a határon innen és túl élő magyarok, a Magyarországról elszármazottak és mindazok számára, akiket vonz Budapest és a panoráma. A Citadellában, a zarándokhely Fellegvárában kap helyet a Nemzeti Pantheon, a magyar kultúra gazdagítóinak „szentelt" csarnok. A Gellért-hegy és a Fellegvár a megértés és a megismerés helyszíne, az összejövetel, a vigalom, a családi és közösségi ünnepi események, a közös imádságok, meditációk, zarándoklatok, vagyis a testet és lelket erősítő fennkölt érzések színtere. A Gellért-hegy a feltöltekezés, a megújuló energiaforrások helye, ahol a találkozás élménye és a jövő formálása a téma.

A cél az, hogy a hazai és a külhoni magyarok legalább egyszer az életükben jöjjenek el ide, és örökké emlékezetes időt töltsenek el. A város feletti környezet, a Duna és Budapest páratlan panorámája biztosítja az alaphangulatot, ahol összeér a kelet a nyugattal, a hegy a síksággal és a vízzel, ahol együtt látható a Parlament épülete, a Várnegyed, a Belváros és az összefogás jelképei: a Fényív és a hidak.


Éjjeli látvány - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
13/16
Éjjeli látvány - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai TamásJelkép: Nemzeti Zarándokhely és Pantheon, fényív - fényhíd a Citadella fölött

Az emlékezet és a tapasztalat szerint azok a kultúrák maradtak fenn és tudtak megújulni - gazdagítva az emberi civilizációt -, amelyek megértették az idők szavát: a Természet, a Teremtő és az Idő törvényei szerint rendezték be evilági és spirituális életüket. Kutatták a Nap, a Föld, a Hold szerepét az élet megújulásában, a termékenység alakulásában, a tájékozódásban, az idő számításában.


Hajnali látvány - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
14/16
Hajnali látvány - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai TamásA Gellért-hegyen így kerül összefüggésbe az egyetemes és a magyar kultúra. Pályázatunkban ezt szimbolizálja a fényív/fényhíd „oltalma" alatt a magyar szellemi élet kiválóságainak bemutatása, az ökumenikus kápolna, illusztrálják a Nap-és Holdjárás térkompozíciói, az időmúzeum, a Gellért-hegyi természeti és épített környezet értékeinek megőrzése, fenntartható működtetése és élményteli használata az év minden napján. A Kárpát-medence és Budapest fókuszában minden feltétel adott, hogy a Gellért-hegy és a Fellegvár a magyarság katartikus Zarándokhelyévé váljon. Berendezhetjük itt a nemzeti kultúrát maradandóan gyarapítók, a megújulást és összefogást teremtők Nemzeti Pantheonját.

Fontos, hogy elmondhassuk itt, a Dunánál:

A harcot, amelyet őseink vívtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés."
(József Attila)

Új városképi motívum

Fényív/fényhíd. A Citadella fölé font fényív szimbólum: „HÍD", amely napkeltétől napnyugtáig, egyik földrésztől a másikig, egyik embertől a másikig, lélektől lélekig ível. Átvitt értelemben fényből van. A felkelő nap ébreszti, a lemenő nap nyugtatja. Este, mikor kigyulladnak a lámpák, Budapest fölött felragyog a Citadella „fényív-hídja", megkoszorúzva a várost, a Dunát, a Gellért-hegyet és a Nemzet Pantheonját.

Pályázatunkban a Nemzeti Zarándokhely, a Pantheon, a Kápolna, a Csillagda, a kiállító- és bemutató termek, a múzeumok nem monumentális építészeti eszközökkel jelennek meg. A találkozások, a mintaadó egyéniségek példamutató élete és munkássága átélhetőbb közvetlen, puritán körülmények között. Mindenki saját lelkében végzi el a közösség-építés munkáját. A fő cél: a Gellért-hegy, a budapesti panoráma és a bemutatandó szellemiség monumentalitásának minél zavartalanabb megjelenítése, befogadhatóvá tétele, ezért, nem éltünk teátrális építészeti gesztusokkal.


Látvány észak-kelet felől - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
11/16
Látvány észak-kelet felől - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai TamásÉpítészet

Kétszintes építményt terveztünk, ami a zarándokokat és a turistákat fogadja. Az új kétszintes épületet a várfalak között helyeztük el, ami nem magasabb a várfalaknál. Az épület csak az újonnan kialakított Fellegvár-udvarból közelíthető meg és válik láthatóvá. A zarándokok és a turisták a függőlegesen közlekedő, a Barlangvasúthoz kapcsolt felvonókon és részben közúton, illetőleg gyalog érkezhetnek ide.

Javasoljuk, hogy Budapest panorámáját az építmény tetőszintjén kialakított panoráma teraszon és a „fény-hídon" csodáljuk. Innen lenyűgöző körpanoráma tárul elénk és átélhetjük, hogy Budapest valóban a Duna ékköve.


Földszint, I. emelet alaprajz - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
7/16
Földszint, I. emelet alaprajz - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai TamásA fellegvár korábbi szálloda funkcióját visszaállítjuk. Hotel Fellegvár néven felújítjuk és Fellegvár-fürdővel, saját parkolóval bővítjük ki. Kör alaprajza, a félkör tóruszban boltozott építési technológia alkalmazása az építés korának haditechnikai csúcsát jelentette. Ez az élmény a pince szinten élhető át. Itt Kazamata Kiállítót terveztünk, de a pinceszinten alakítottuk ki a Fellegvár-fürdőt is, ahol a földszintről „cascade"-szerűen alázuhanó víz az élményfürdő medencéibe ömlik. Az egykori börtönudvart étteremként hasznosítjuk. Az emeleti szállodai szobákat pedig felújítjuk. A tetőszinten díszmedence készül nyugati tájolással, ahol a lenyugvó nap „aranyhídja" kap hangsúlyt.

A megmaradó 3 méter vastag falakat ott mutatjuk meg (Nemzeti Pantheon, Kápolna, Csillagda, Ars Sacra kiállítótermek), ahol az adott hely eszmei tartalmához hozzájárulnak.

Az új Csillagda (az eredeti 1849-ben semmisült meg) keletre tájolt és a negyed köríves rondellában helyezkedik el. A felnyitható tetőkön a Nap, Hold, csillagok, csillagképek pályáját s a világ-egyetem végtelenségét tanulmányozhatjuk ismeretterjesztő jelleggel.


Kilátó terasz- fény-híd szint - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
8/16
Kilátó terasz- fény-híd szint - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai TamásFunkciók

A Gellért-hegy és a Citadella funkciói a Nemzeti Zarándokhely jegyében: Nemzeti Pantheon, Csillagda, kápolna, konferencia, kiállító-, bemutató-, vendéglátó-, szolgáltató-, előadó- és vetítőtermek, szállás, barlangvasút, liftek, fellegvárfürdő, meditációs-, szabadidős- és fitnessterek.

A Nemzeti Pantheont, a Kápolnát, a Csillagdát, az Ars Sacra-t, a kiállító- és vetítőtermeket a három méter vastag ódon falak közé helyeztük el. Közöttük a Fellegvár-udvar, a Kápolna- és a Pantheon tér teremt kapcsolatot. A Fellegvár-fürdő termálfürdőként funkcionálna a Citadellában.


Hotel Fellegvár Metszetek - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
6/16
Hotel Fellegvár Metszetek - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai TamásGellért-hegy

 • Táj- és parkrevitalizáció: régi értékek felújítása;
 • Kárpáti-kert: magyar őshonos lombos- és gyümölcsfák, szőlő;
 • Geológiai bemutató;
 • Tanösvények: táj- és kerttörténet, termálvizek, fürdők, barlangok;
 • Sétautak: panoráma, szobrok, játszóterek, ivókutak.

A terület állandó nyitvatartású lenne, mivel a nap minden szakában nyújt olyan élményt, bemutatni vagy megfigyelni valót ami számot tarthat a látogatók érdeklődésére.


Helyszínrajz - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
10/16
Helyszínrajz - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai TamásVárosszerkezet – megközelíthetőség

A Gellért-hegy egyszerre áll „bent" a Város központjában, és áll „ki", szinte megközelíthetetlenül, a jelenvalóság és a titok szimbólumaként a városi szövetből. A dunai és pesti oldali panorámát megtörni, ebbe beleépíteni, vagy a Várhegy felőli és a déli oldalon bármiféle mesterséges gyorsított közlekedési eszközt, látványos infrastruktúrát telepíteni nem kívánatos; a hegy ugyanakkor élő történelmi és természeti jelenség, így városszerkezeti kapcsolatait ebből a kettős megközelítésből érdemes kibontani. A javasolt megoldás egy „lágy", a kialakult felszíni kapcsolatok finomításán, illetve egy „kemény", a hegy belsejében – a barlangvasúthoz kapcsolódó – újonnan kialakított liftrendszer létesítésén alapul.


Barlangvasút és lift a Citadella szívébe - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
16/16
Barlangvasút és lift a Citadella szívébe - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai TamásAlapelv a környezetbarát megoldások alkalmazása: minél nagyobb szabadtér biztosítása a látogatók számára, a gépjárművek jelenlétének minimalizálása, a közösségi közlekedés, ill. a túra-, kiránduló-, sétálóutak preferálása. Ehhez kapcsolódik a táj- és kertrekonstrukció, új parkok és tanösvények létesítése, a Citadella közvetlen környezetében a burkolt felületek csökkentése. Tervezett kapcsolatok:

 1. A meglévő üzemi alagút körjáratú Barlangvasúttá fejlesztése a Gellért- és Döbrentei tér között;
 2. ehhez új lift-rendszer létesítése a hegy közepén, ami közvetlen összeköttetést teremt a Citadellával (4 db lift egy csőrendszerben, alsó- oldalsó gépházas panoráma lift);
 3. körjáratú elektromos buszok üzembe helyezése, amelyek kapcsolatban állnának a BKK járatokkal, iránytaxi rendszer;
 4. térszín alatt parkolók elhelyezése: új, a Fellegvár szálloda saját forgalmát ellátó (50 ph), a Gellért és a Döbrentei téren, valamint a Búsuló Juhász csomópontban terminálok létesítése (új terepszint alatti parkolókkal);
 5. sétautak kialakítása, kitüntetett gyalogos kapcsolat teremtése az egyetemi Arborétum és a Gellért-hegy között.

Táj-és kertépítészet

A Gellérthegy fejlesztése során célunk a terület természeti-, táji értékek megóvása, helyreállítása, zöldfelületek, parkfunkciók fejlesztése és ismertterjesztés müvelése volt, megvalósítható eszközökkel és életszerűen: 

 • A táji-természeti adottságok védelme, fejlesztése, bemutatása.
 • Természetes növénytársulások megőrzése, invazív fajok leváltása, élőhelyek helyreállítása.
 • Tájtörténet, tájhasználat, a Kárpát-medence növényzetének bemutatása.
 • Természetvédelmi tanösvény és természetvédelmi területetek összekapcsolása sétaúttal, parképítészeti emlékekkel.
 • Zöldfelületek, parkfunkciók fejlesztése
 • Játszóterek jó karban tartása, felújítása, öko-játszópontok létesítése.

Fontos cél a parkfelületek épített és természetes szabad téri láncolatának megteremtése: Sejt park vízélménnyel, Idősek parkja, Víztározó felületének parkja, Citadella mellett pihenőpark. Nagy hangsúlyt kapnának emellett a szabadtéri mozgás terei: séta, futás, lépcsőfutás, szintfutás, work-out, fitness, jóga, nordic walking. A rendezvényekhez szükséges szabad terek a hagyományőrző és -teremtő helyek-alkalmak fejlesztését, az ismeretterjesztést szolgálnák szabadtéri kiállítások, bemutató területek, sétaútvonalak bevonásával. Mindezekhez kapcsolódik az általános parkfelújítás a hegy területén megújuló energiahasználattal, ökológikus fenntartással.


Metszet, homlokzatok - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
9/16
Metszet, homlokzatok - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai TamásKiállítások, bemutatók, programok

Nemzeti Pantheon programja: a magyar közélet és kultúra megújításában, gazdagításában maradandót alkotók emlékhelyének kialakítása, pl. kimagasló államférfiak, egyházi személyiségek, reformkoriak, ’56-osok, tudósok, nyelvművelők, írók, zenészek, képző-, építő- és iparművészek, sportemberek.

Egyetemes és Magyar Időmúzeum: Örökségünk az Idő. Az idő és az univerzum emberen és Földön kívüli törvényei naponta figyelmeztetnek: csak a Természet, a Teremtő Törvényei szerint élhetünk. Ha értjük, baj nem lehet. A múzeum tematikája:

 • ó- és középkori csillagászat, időszámítások; naptárreformok, óratörténet;
 • Nap és Hold szerepe az életben: termékenység, ciklusok, energia, fotószintézis, vallás;
 • magyarok jelképrendszere, tájékozódása a Nap/Hold/csillagok alapján;
 • magyar tudósok az idő-, a csillagászat-, az űrkutatásban (pl. MaSat bemutatása);
 • Szent Korona idő- és naptár (csillagászati) összefüggéseinek bemutatása;
 • Csillagda ismeretterjesztő programmal.

Jelen lenne a kiállítások sorában Szent Gellért legendájának, tetteinek megismertetése a közönséggel, aki maga is foglalkozott csillagászattal. Szikla-templom (pálosok) szerepének bővítése: zarándokhelyhez kapcsolódó funkciógazdagítás a hegyben (helyiségek) és a hegyen (ösvények, teresedések).


Hotel Fellegvár Homlokzat, Metszet - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai Tamás
5/16
Hotel Fellegvár Homlokzat, Metszet - A Gellérthegy rehabilitációja - építész: Palotai TamásNapóra, Holdóra, idő-fényárnyék térkompozíciók a Citadella helyszínein:
Az ókorban építettek olyan éves naptárakat, amelyek a június 21-i és a december 21-i Napfordulót ábrázolták a köztük levő féléves időtartammal. A féléves naptárakat meg lehet mutatni a Szabadság szobor posztamensének a Citadella keleti falára vetülő árnyékával, megjelölve minden egyes napot a kősoron. A mindennapos napóra pedig a Szabadság szobor előtti téren valósítható meg vízszintesen, ahol az órabeosztásokkal szerkesztett ellipszisbe álló ember árnyéka mutatja a napi pontos időt.

További térkompozíciós helyszínek: Fogadótér (ma parkoló); Lézer-pontok a Citadella déli oldalán, Kiállító termek (csillagászat, égi jelenségek, jeles napok, makettek, stb.).

Megvalósíthatóság szempontjai

A megvalósítást nagyrészt önfinanszírozással gondoltuk el, azaz a projekt ütemezett lenne, amelynek alapelve a fokozatos bevételnövelés, ami lehetővé teszi a terv fokozatos megvalósítását fejlesztési program alapján.

A fenntarthatóság mkérdésében a legfontosabb az önfenntartó üzemeltetés elérése, megújuló energia használatával. Létrehoznánk a Gellért-hegyi Fejlesztési és Fenntartási Alapot, amely a bevételekből részesülne.

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk