Nézőpontok/Kritika

344 oldal tájépítészet!

1/2

?>
?>
2015: Tájodüsszeia
1/2

344 oldal tájépítészet!
Nézőpontok/Kritika

344 oldal tájépítészet!

2016.01.22. 14:18

2015: Tájodüsszeia a magyar tájépítész szakma 2010-2015 közötti legfontosabb alkotásait bemutató katalógus. A kötet nem egy elitista válogatás, nem is minden alkotásra kiterjedő lexikon, inkább egy kortárs tájépítészeti antológia. Szándékai szerint bemutatja a hazai szakma sokszínűségét, az alkotók és szerzők eltérő formanyelvét, hitvallásait és törekvéseit. 

5 évvel ezelőtt, amikor a Tájodüsszeiát először rendeztük meg, még az volt a kérdés, hogy létezünk-e mi, tájépítészek egymás és a társadalom számára. Itt, Magyarországon. Akkor az életjeladáson volt a hangsúly. Azon, hogy kimozdítsuk a szakma magyar művelőit a saját elszigeteltségükből és erősítsük a szakmán belüli kohéziót. Tudatosítsuk magunkban, hogy mindennapi panaszaink ellenére a szakma tobzódik és igenis jelentős, elismerésre, figyelemre méltó alkotásokat hoz létre táji (épített és természeti) környezetünkben.

Most, 5 évvel később ez már nem kérdés. A kérdés az, hogy képesek vagyunk-e megőrizni ezt a lendületet, képesek vagyunk-e úgy alkotni, hogy az olyan minőséget képviseljen, amely társadalmilag is hasznosnak ítéltetett? Képesek vagyunk-e arra, hogy megteremtsük, kiharcoljuk terveink minőségi kivitelezését, a létrejött alkotások fenntartásának körülményeit? Képesek vagyunk-e újra elfoglalni az 1945 után megüresedett helyünket a művészeti kánonban? Mérnökként és a jövő tájhasználatának, szerkezetének tervezőiként pedig képesek vagyunk-e táji értékeink megóvására, táji környezetünk rehabilitálására, táji potenciálunk fenntartható módon történő hasznosítására? Mindeközben pedig képesek vagyunk-e társadalmi párbeszédre és hatással tudunk-e lenni a táj alakítását érintő döntésekre?

2015: Tájodüsszeia
2/2
2015: TájodüsszeiaA kiállításból táplálkozó, most megjelenő katalógus anyaga egy keresztmetszet. Közösségi munkával született: a képek és a szövegek maguktól a szerzőktől valók, amelyeknek „pusztán" utószerkesztése történt meg. Ennél fogva a kötet nem egy elitista válogatás, nem is minden alkotásra kiterjedő lexikon, inkább egy kortárs tájépítészeti antológia. Szándékai szerint bemutatja a hazai szakma sokszínűségét, az alkotók és szerzők eltérő formanyelvét, hitvallásait és törekvéseit. Ahogyan 5 éve, úgy most is szembetűnő, hogy a szakma arányait tekintve elsősorban szabadtérépítészeti munkákban virágzik – nem függetlenül attól, hogy milyen a fejlesztési forráselosztás és helyi vagy országos döntéshozói szinteken milyen fejlesztési direktívák vannak. Szinte fájóan kevés a nagyobb léptékben gondolkodó, stratégiai tervezési munka, illetve a tájvédelmi törekvés. Pedig rengeteg a megoldatlan, feldolgozatlan kérdés. Ha pedig egy település, egy kistérség, régió, ország nem tudja kitalálni saját magát, akkor fejlesztéseiben is csak az ad-hoc, rövidtávú, ágazati érdekek, nyereségek dominálhatnak. Ezek pedig hosszabb távon éreztetni fogják negatív hatásaikat. Jövőkép nélkül nincs helyes stratégia.

Ami óriási változást jelent az 5 évvel ezelőtti hangsúlyokhoz képest, az az, hogy látható módon szaporodtak meg azok a társadalmi akciók, alulról jövő kezdeményezések, amelyek a bevonásra, alternatív javaslatok kidolgozására, társadalmi párbeszédre, kohézióra építenek. Ezek a hazai tájépítészet érettségét, öntudatra ébredését, gyógyító erejét mutatják. Ugyancsak szívet melengető az alkotásokban az egyediségre törekvés, az innováció, a társművészetek felé fordulás, a szakmai művészeti tevékenységének fejlődése is. Mindezek nem új, de erősödő tendenciát mutató, kitörési pontokat kínáló jelenségek.

A 2015-ös kiállítás kapcsán megjelent egy új igény is: a hazai szakma tevékenységének ráhelyezése Európa térképére. Nagy áttörést jelentett, hogy először a honi szakma történetében kiemelt projektként szerepelt a Landscape Architecture Europe válogatásban magyar munka, az ÚJIRÁNY csoport jóvoltából. De nem csak Európa fejlettebb régiói felé nyitottunk, hanem a Visegrádi országok felé is, akik meghirdetett kategóriáinkban egy-egy kiemelt munka bemutatásának erejéig elfogadták meghívásunkat a kiállításra. Ez számunkra nagy megtiszteltetés, amelyért köszönettel tartozunk Lengyelország, Csehország és Szlovákia nemzeti szakmai szervezeteinek. Munkáikból világossá válik számunkra, hogy a régió hasonló problémákkal küzd, tájépítészei pedig országonként eltérő mértékű lehetőségek, szabályozási környezet mellett szolgálják „pogány hittel" és az alkotás játékos eszközeivel a táji (épített és természeti) környezet alakításának, védelmének és fejlesztésének ügyét. 

A katalógus február 5-től 2500 Ft-os áron érhető el a FUGA könyvesboltjában.

Bardóczi Sándor, 
a kiállítás kurátora a kötet szerkesztője

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk