Közélet, hírek

Viták Magyarországon egy 1956-os szobor körül

1/2

fotók: Halas István

Hirdetés
?>
fotók: Halas István
?>
1/2

fotók: Halas István

Viták Magyarországon egy 1956-os szobor körül
Közélet, hírek

Viták Magyarországon egy 1956-os szobor körül

2007.08.24. 09:00

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Rajk László

Vélemények:
12

A budapesti felkelés ötvenedik évfordulójára készült Rajk László-mű nem tetszik Veszprém populista polgármesterének Florence La Bruyère írása a francia Libération-ban

A budapesti felkelés ötvenedik évfordulójára készült Rajk László-mű nem tetszik Veszprém populista polgármesterének.

Florence La Bruyère írása a Libérationban, Quotidien, 2007. augusztus 10.

A cenzúra intézményét Rajk László úgy ismeri, mint a tenyerét. Az ismert építész és díszlettervező, aki Costa-Gavras-szal és Tarr Bélával dolgozott együtt, a magyar emigráció egyik pillérének számított. Szamizdatok szerkesztőjeként - és terjesztőjeként - nem publikálhatott saját neve alatt, és a rendőrség is gyakran előállította. Tizennyolc évvel a kommunizmus bukása után az 57 éves Rajknak olyan piszkálódásokkal kellett szembenéznie, amelyek sajnálatosan emlékeztetnek a régi módszerekre.

fotók: Halas István
1/2
fotók: Halas István

2/2

Acélfelhők
Vétke az az emlékmű, amelyet az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára tervezett, Veszprém város felkérésére. Az általa kedvelt dekonstruktivista stílusban készült alkotásról van szó: négy, egyenként 14 méteres pólusból álló csokor, amelyen acélfelhők lebegnek. Az egyik városi közparkban felállított emlékmű csak akkor mutatja meg valós alakját – egy lyukas zászlót formálva –, ha a befogadó egy bizonyos pontba helyezkedik. Ez az alkotás tisztelgés azok előtt az ’56-os forradalmárok előtt, akik kivágták a nemzeti zászlóból a címert - a szovjetek által a magyarokra kényszerített rendszert jelképező sarlót és kalapácsot. Egyben a forradalom metaforája: a történelem egy rövidke pillanata, amikor az egész nemzet eggyé vált.

„Rajk művészete tele van a képrombolásokhoz mérhető merész gondolatokkal, ő Közép-Európa legkreatívabb építésze" – véli a londoni Blueprint című magazin.
Veszprém város képviselőtestülete egyhangúlag ezt a művet választotta, pontosan az elvont jellege miatt. Az alkotást 2006. október 23-án kellett volna felavatni. Ez a hónap Rajk számára is fontos személyes évforduló, ugyanis ötven évvel azelőtt volt édesapja temetése. 1956 október 6-án százezres tömeg kísérte az akkor hét éves Lászlót és édesanyját az 1949-ben egy koncepciós per nyomán kivégzett Rajk László temetésére.

Párthűség
2006. októberének elején azonban a helyhatósági választások nyomán a kormányellenzékhez került a város irányítása. Az új fideszes polgármester, Debrecenyi János a liberálisoktól váltott át, akik egyébként Rajkot is a képviselőik között tudták. A polgármester rögtön a megválasztása után elrendelte a munkálatok leállítását, ezzel is bizonyítva jobboldali elkötelezettségét, egyben feledtetve liberális múltját. Az építész mit sem törődve a polgármester rendelkezésével, éjszaka befejezte az alkotást. A polgármester nem volt hajlandó október 23-án leleplezni az emlékművet és néhány hét múlva egy másikat rendelt a jobboldali elkötelezett Melocco Miklós szobrásztól. A polgármester – aki nem kívánt nyilatkozni a francia Libération-nak – azzal indokolta a döntését, hogy az alkotás nem felel meg az eredeti terveknek. Az alkotóelemeket például fénytelenre festették, nem pedig „csillogóra".

Kicsinyesség
A sztálini államgépezetet idéző gáncsoskodástól megfáradt Rajk végül beadta a derekát. 2007. tavaszán elfogadta, hogy az alkotását a város szélén, egy lakótelepen helyezzék el – a Barátság Pakban. A kisszerűség azonban csak a polgármester minapi levelével teljesedett ki, aki nem csak visszautasítja, hogy kifizesse az építész jussát, hanem még azt is elvárja, hogy az emlékművet az alkotója költségén helyezzék át.

Florence La Bruyère

Vélemények (12)
kemtam
2008.05.09.
15:38

Rajk szerintem '87-ben leszerződött egy bádoggyárral és azóta is az onnan rámaradt elemekből dolgozik. Ez tíz éve még vicces volt (Corvin Mozi, Collegium Hungaricum), de mára több mint kínos...

Műkedvelő
2008.05.09.
13:29

Jut eszembe: Mi a helyzet Melocco úr csecsszopós szobrával? Megkapta már érte a Radnóti-díjat?

WérGidA
2008.05.06.
10:20

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy a szocialista, szabad demokrata többségű veszprémi önkormányzat 2005. februárjában írt ki meghívásos pályázatot egy 1956-os emlékmű megalkotására és felállítására, és a pályázó tizenegy művész közül Rajk László nyert.

WérGidA
2008.05.06.
10:30

@WérGidA: Még valami: az szerintem nem megy, hogy az ország egyik fele lerugdossa a másikat egy-egy választás alkalmával. Rajk története annyiban csepp a tengerben, hogy az építészeti-téralakítási szempontból képviselt valamilyen pozíciót, amit a választások után gyakorlatilag elfoglaltak. Ez a tendencia a színházi életben eléggé körülít történet.

tewe
2008.05.06.
07:17
hady
2007.08.28.
12:43

Hááát... Vitatkozni kell. Akár mindenkivel. Amit Magyar Bedobás ír, nagyjából helyénvaló. A "műelemzést" viszont hiba volt közzétenni. AVATatlanul beleAVATkozni valaki személyes "művészetébe" - már bocsásson meg a világ - bunkóság. Tudom, nap mint nap tanúi és szenvedői vagyunk ennek, mégis - ismétlem mert ki kell mondenom - bunkóság. Velem is megtörtént, és épp tavaly, az ötvenedik évfordulón, hogy ötvenhatos emlékmű tervemet egy magát avatottnak tekintő megrendelő a sameszei lelkes csaholása közepette leműelemezte. Az engedély meg már megvolt zsűristül. A "szerencsém" az, hogy legalább kifizették. De a megaláztatást nehéz egyenesnek maradó gerinccel elviselni. Úgyhogy megértem Rajk Lacit. Ő se ide, a balkánra való.

csoszka
2007.08.28.
14:54

@hady: A hozzászólás lehetősége arra való, hogy mindenki elmondhassa a saját véleményét a bemutatott házról, szoborról, eseményről... Egy szobor lehet személyes művészet (milyen van még?), de ez nem jelenti azt, hogy csak dicsérni szabad, főleg ha köztéri alkotásról van szó. Egyébként a francia cikk annyira egyoldalú (világhírű liberális művész, kontra populista jobbos politikus), hogy pártlapban a helye, nem egy szakmai fórumon. A Balkánról meg annyit, hogy Európában nem kapcsolati tőkével szerzik a munkát az építészek, hanem pályázat útján. Állítólag.

EMA
2007.08.27.
10:43

Nincs jogrendszer ebben az országban? Amit az előző polgármester megrendelt, azt ki kell fizetni akkor is, ha sehol sem lesz kiállitva, és visszaadják a múvésznek... Normális, demokratikus országban ezt igy csinálják, akkor is, ha fejére esett a polgármester. Eva Mihály Amichay városgazdász-újságiró

Magyar Bedobás
2007.08.28.
08:27

@EMA: Talán egyet is lehetne mindazzal érteni, amit írtatok. Volt már efféle M.o-on, nem is egy (ld. Gödörré vált Nemzeti Színház); és persze szomorú is, ha egy megrendelést nem fizetnek ki, sőt. de: talán egy köztéri szobor elkészítése mégsem felkérésre kellene, hogy készüljön. Szerintem - mivel közpénzből épül - egy zsüriztetéssel kiválasztott szobor tudná talán a köz javát szolgálni. talán erre is van törvényi szabályozás. számomra több okból is kérdéses, hogy Rajk László szobra megfelelő alkotás-e '56 emlékére. Mivel nem síkplasztikáról van szó, úgy gondolom, hogy az egy nézőpontos alkotás kevés értékkel bír már önmagában is. Ezen kívül, a lyukas zászló, hát... szóval... nem gondoljátok, hogy kicsit elcsépelt? vagy, hogy szájbarágós? milyen művészi többlettartalommal rendelkezik a szobor? az, hogy korcolt-hajlított lemezből készült? ugyan. olyan jó lenne, hogyha végre sikerülne kettéválasztani Rajk Lászlót politikai szerepvállalását (a szabaddemokratáét, életét ismerhetjük és respektálhatjuk is akár) az építészeti tevékenységétől. Nehezen küzd meg ezzel a feladattal a média (ld cikk). A dekonstruktivizmus, melynek Rajk képviselője, egy divatirányzat volt. ma már kicsit kínos az eszközeit használni (ld Lehel téri piac). tudom, a cikk a szobrot állítót ért méltatlanságról szól. csak halkan jegyezném meg, hogy vajh a Libération honnan szerezte az infót? csak nem a veszprémi liberálisoktól? egyébként is, miért kellett az építész szakportálra politikát keverni? vajon a szobor átszállításának költségeit taglaló mondatok leírása előtt megkérdezték a polgármestert is, hogy hogyan is történt mindez? amúgy Melocco Miklós megbízásával a polgármester ugyanabba a hibába esett bele, mint az előző városvezetés. de megtehette, hiszen ott állt előtte a példa, hogy itt ilyet lehet. és valóban, sajnos itt lehet ilyet. normális, demokratikus ország... na ja.

Magyar Bedobás
2007.08.28.
15:11

@Magyar Bedobás: Magyar Bedobás véleményéval teljes mértékben egyetértek. Felesleges is idecitálni bármiféle sztálinista metódust, ez sajnos szimplán napi politikai adok-kapok, abból is a legrosszabb fajta. Ráadásul valóban kibújt a szög a zsákból, hiszen erősen "pártos" szobrászt kért fel az új polgármester. A politika sajna már csak ilyen, nem elégszik meg a poliikai szinterekkel, oda is bepofátlaknodik, ahol semmi keresnivalóje sincsen. (remélhetőleg Rajk bepereli a polgármestert szerződésszegés miatt és igen komoly kértérítést kér cserében). magáról a "szobor"-ról nekem sincs jó véleményem, legalább annyira ciki, mint a pécsi Széchenyi téri "harangláb", pedig azt pályázaton nyert "alkotás". Mivel köztéri szobor és közpénzből készült, minden polgárnak joga van véleményt és ítéletet mondani felette, még akkor is, ha neki erről nincsen papírja, ami persze nem jelenti azt, hogy egy megrendelt, elfogadott köztéri szobrot csak úgy száműzünk a sufniba és úgy csinálunk, mintha nem rendeltük volna meg.

bardóczi
2007.08.27.
08:56

egyszer majd talán az 56-ról vitázóknak, a széthúzásnak, a másik tehenét megdöglesztőknek is állítanak egy szobrot: az lesz igazán a dekonstruktivista alkotás...méltatlan, jellemző, kicsinyes, és igen magyar ez a történet!

gramercy
2007.08.24.
18:09

most ehhez mit lehet szólni? az "idealizmus" jövevényszó a magyarban....

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk