Épületek/Középület

Tóparti látomás / BL Yachtklub és apartmanegyüttes, Balatonlelle

1/44

főépület

villaegyüttes

klubépület

?>
?>
?>
?>
főépület
?>
villaegyüttes
?>
klubépület
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/44

főépület

villaegyüttes

klubépület

Tóparti látomás / BL Yachtklub és apartmanegyüttes, Balatonlelle
Épületek/Középület

Tóparti látomás / BL Yachtklub és apartmanegyüttes, Balatonlelle

2007.12.10. 12:15
MÉD

Projektinfó

Szerzők:
Haba Péter

Építészek, alkotók:
Borsay Attila

Földrajzi hely:
Balatonlelle, Magyarország

Vélemények:
3

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

A messze földön híresnek hitt magyar tenger települései napjainkban ébrednek mély álmukból: bár a pozitív változás szembetűnő, az esetek többségében „második pillantásra" lehull a lepel az új vagy felújított épületekről, parkokról, utcafelújításokról. Megjelentek azonban az első fecskék: az utóbbi időben felépült néhány olyan szálló, sportcentrum, szórakozóhely, melyek már nem csak helyi, de országos szinten is jó színvonalú épületeknek számítanak.A sort a Borsay Attila és munkatársai tervei szerint készült balatonlellei BL Yachtklub és apartmanegyüttes bővíti.

A balatoni nyaralások visszatérő élménye a még romjaikban is varázslatos békebeli villák hangulatával elegy hullámlemez-gagyi, valamint az erősen változó színvonalú Kádár-kori szállodák világa. A messze földön híresnek hitt magyar tenger települései napjainkban ébrednek mély álmukból: a lepattant bódék helyébe sikkes pavilonok kerülnek, a töredezett aszfaltot kétes értékű viakolor, a beton virágtartókat fadézsák váltják fel. Bár a pozitív változás szembetűnő, az esetek többségében „második pillantásra" lehull a lepel az új vagy felújított épületekről, parkokról, utcafelújításokról: kiderül, hogy a fejlesztések csak a vásári csillogás egy kevésbé kínos szintjét ütik meg. Csöbörből vödörbe. Az anyagok egy fokkal jobb minőségűek, a tervezés is valamelyest átgondoltabb, de ennyi nyilvánvalóan nem elég ahhoz, hogy néhány éven belül ne induljon meg a lassú romlás.

 

1/44

2/44

3/44

 

Megjelentek azonban az első fecskék: az utóbbi időben felépült néhány olyan szálló, sportcentrum, szórakozóhely, melyek már nem csak helyi, de országos szinten is jó színvonalú épületeknek számítanak. A belsőépítészetben megjelentek a trendi budapesti kávéházak dizájnját követő minimalista stílusú éttermek, szállodai előcsarnokok, klubhelyiségek.

 

főépület
4/44
főépület

villaegyüttes
5/44
villaegyüttes

klubépület
6/44
klubépület

 

A sort a balatonlellei BL Yachtklub és apartmanegyüttes bővíti. A Borsay Attila és munkatársai tervei szerint készült komplexum három nagyobb egységből, a parttal párhuzamosan húzódó négyemeletes főépületből, a merőleges sorokba rendezett villaegyüttesből és a kikötővel szemben elhelyezkedő klubépületből áll. A főépület telepítésének fő célja a lehatárolás: mintegy falat képez a főút és a villáknak helyet adó park között. Hosszan elnyúló tömegét a főút felőli oldalon a külső folyosók, a tóra néző homlokzaton az apartmanok tágas erkélyei, illetve a negyedik emeletet alkotó penthouse-ok sávjai tagolják.

 

7/44

8/44

9/44

10/44

11/44

12/44

13/44

14/44

15/44

16/44

17/44

18/44

 

A beruházó igénye volt, hogy az építészek az együttes összes apartmanja számára zavartalan balatoni kilátást biztosítsanak. Ebből adódott az épületek diagonális (90 fokban elforgatott) elrendezése. Ez a megoldás több szempontból is szerencsésnek bizonyult: egyfelől az együttes összképét rendkívül változatossá, mozgalmassá teszi, izgalmas átlátásokat nyit, másfelől a használók számára intimitást is ad, hiszen a szomszédos villákban lévő lakások a diagonális elrendezés révén mintegy hátat fordítanak egymásnak (vagyis a hálókat, kiszolgálótereket rejtő zártabb homlokzatok néznek délre, a nagy főépület irányába). A ritmikus látványt a villák tömegformáinak sajátos tagolása is fokozza: míg a tóparti oldalon üvegfalakkal megnyíló, mégis plasztikus homlokzatok jelennek meg, addig a hátsó részek síkban maradnak, csak a nyitott lépcsőházak kapuszerűen felmagasodó kerete jelent dinamikusabb formajátékot.

 

19/44

20/44

21/44

22/44

23/44

 

A villaparkban tett séta váratlan térélményeket rejt: a látogató mozgásával párhuzamosan a villasorok harmonikaszerűen hol összezáródnak, s szinte egyetlen nagy térfalat alkotnak, hol eltávolodnak, hogy magányos villaként tűnjenek elénk. A házsorok között futó nagyvonalú allékat kissé mereven zárja le a főépület, bár az utat a földszinten kialakított átjáró révén átengedi magán. Ennek ellenpontjaként az allék az ellenkező irányban a nyílt víztükör, a végtelen horizont felé futnak. A park dús zöldjeivel és a tó türkizével éles kontrasztban áll a villák élénk vöröse. A kissé feszült, vibráló színvilág az épületek visszafogott formáit élettel telíti, az együttesnek vidám, derűs hangulatot kölcsönöz.

 

24/44

25/44

26/44

27/44

28/44

29/44

30/44

31/44

32/44

33/44

34/44

35/44

36/44

37/44

38/44

 

Az egyemeletes, L-alaprajzú klubépületet szinte teljes egészében zöld üveg burkolja. Csak egyetlen helyen töri meg a homlokzat feszes síkját a kikötőre néző loggia, másutt a külvilág felé színtelen üvegfalakkal megnyíló terek tagolják a látványt. Ez utóbbiak bemélyedő, negatív formáknak tűnnek – mintha a ház tömör masszájába vájták volna őket. Az egyik ezek közül az emeleten elhelyezkedő fürdő, melynek nagyvonalú üvegfalai a Balaton panorámáját tárják elénk.

 

39/44

40/44

41/44

42/44

43/44

 

Az épületegyüttes inkább finom részletekben, semmint tobzódó formai truvájokban élő belsőépítészeti kialakítása is a tervezőcsoport munkája. Jól látható, hogy bár az építészek tudatosan távol tartották magukat a különféle építészeti divatoktól, a sablonos stiláris fogásoktól, az összkép mégis tagadhatatlanul a 21. század első évtizedére jellemző. A szín- és anyagválasztások, a homlokzati kompozíciók, a telepítés sajátosságai mind ezt sugallják. Miközben a park a kopasztörzsű, szélfútta fenyőkkel, a lankás domborzattal, a murvával felszórt járdákkal megőrizte a Balaton-part sajátos miliőjét, egyszersmind olyan elegáns környezetet is teremtett, mely az országnak ezen a részén sokáig szinte elképzelhetetlen volt. Mint egy látomás...

Haba Péter

A cikk az ATRIUM 2007/6. számában jelent meg.
fotó: Bujnovszky Tamás


BL Yachtklub és apartmanegyüttes, Balatonlelle
Generál tervező: MCXVI Építészműterem
Felelős tervező: Borsay Attila - MCXVI
Vezető tervezők: Borsay Attila és Szokolyai Gábor
Építész tervezők: Almer Orsolya, Borsay Attila, Borsos Melinda, Bődi Imre, Erdélyi Linda, Klimaj Lívia, Schiller Ádám, Szokolyai Gábor - MCXVI
Belsőépítész tervezők: Fülöp Veronika, Szokolyai Gábor, Tárcza Edina - MCXVI
Statika: Surányi György, Zajzon Judit – M.Plan kft.
Alapozás: Gát Géza – CET Budapest - Rt.
Épületgépészet: Detre Zsolt – Detre bt.
Külső közmű: Tászler László – Tónus kft.
Épületvillamosság: Kovács Zsuzsanna – Inter Ház Tech mérnökiroda
Épületfelügyeleti rendszer: Németh János – Thermo Control
Biztonságtechnika: Szilágyi Szilárd – Techno Security
Trafó tervező: Rudi György – R R Sió bt.
Kerttervezés: Balogh Andrea, Majoros Csaba – 4D
Uszoda technika: Tuss Miklós - TussPool
Öntözés: Szűcs Sándor - GanzHydro
Talajmechanika: Lipowsky Rudolf – Lipowsky mérnökiroda
Geodézia: Kovács Sándor
Épületszerkezettan: Handa Péter – Stratus project
Út: Rohrer Ádám – Közlekedés kft.
Akusztika: Kotchy András
Konyhatechnológia: Kuruczné Szabolcs Gizella
Tűzvédelem: Gombik Károlyné
Üvegtechnológia: Szittya Zsolt – Hőszig kft.
Aluminium szerkezetek: Dömötör Álmos – AluKönigStahl, Kronavetter István – ALUKOL
Világítás: Farkas Péter – BeLight
Vakolat: Ságer Ernő - BauMit
Költségvetés kiírás: Kijátz Valér
Kikötő: Alexy Rezső
Makett: Parády Nelly, Szőke Mariann
3D animáció: Répás Ferenc

Tervezés éve: 2005
Megvalósulás éve: 2006-2007

Beruházó: CIB Leasing rt. - Nagyné Vas Éva
Független mérnök: Zátrok Attila – PeZa-Ber kft.
Projekt manager: Zórándy Miklós - SiteArt
Bonyolító: Szilágyi István – Szilágyi építési mérnökiroda
Értékesítés: Perczel Attila – ATA Ingatlan
Generál kivitelező: Grabarics kft. - Kertai Csaba

Vélemények (3)
Műkedvelő
2008.01.25.
12:45

Nincs azzal semmi baj, úgy tűnik, hogy még yachtklub is lehetne, ha a Balaton partjára épült volna.

Műkedvelő
2008.01.24.
10:20

Az a baj, hogy a "formai truvájoktól" való tartózkodás, a konfliktuskerülő magatartás (stílusoktól való elhatárolódás) a József Attila lakótelep architektúrában merül ki. Noha a terv átgondoltságát és minőségét nehéz vitatni.

beton
2008.01.24.
10:28

@Műkedvelő: mi a gond a József Attila lakótelep architektúrájával ?

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk