Technológia

Több, mint új tető

2014.12.03. 08:51

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Koppenhága, Dánia

Cég, szervezet:
Velux

Intelligens benapozás-tervezéssel a sötét ház természetes fényben úszó, jó közérzetet biztosító otthonná vált. 

A Larsen család tipikus, dán családi háza Koppenhága külvárosában található. Első pillantásra egyszerű, a szomszédban álló más épületektől megkülönböztethetetlen háznak tűnik. Ám amint belépünk a bejárati ajtón, meglepően világos, természetes fényárban úszó helyiségek tárulnak elénk. A család a tető már nagyon időszerű renoválásakor megragadta az alkalmat, és VELUX tetőtéri ablakokat és fénycsatornákat építtetett be. Az ablakok és a fénycsatornák a temérdek természetes fény és friss levegő révén nemcsak a lakókörülményeket tették jobbá, hanem az energiafogyasztást is segítették csökkenteni. Az intelligens benapozás-tervezésnek köszönhetően a család szinte teljesen mellőzheti a mesterséges világítást, még a felhős napokon is.

A kiindulási pont egy 1969-ben, tipikus dán stílusban épített családi ház volt: egyszintes ház kis dőlésszögű sátortetővel, alatta padlástérrel, amely túl alacsony volt ahhoz, hogy lakóteret alakítsanak ki benne. A házban a helyiségek sötétnek és kényelmetlennek tűntek. „A fürdőszobának csak két pici ablaka volt a felújítás előtt, a konyhában pedig mesterséges világításra volt szükség még a napsütéses nyári napokon is" – magyarázza Lone Larsen. „Különösen akkor volt szembeötlő a különbség világos és sötét között, amikor este a konyhába mentünk vacsorát készíteni." Az előszoba is sötét volt, az ablaktalan vendégfürdőszobába pedig nem jutott természetes fény, és a szellőzése se volt megoldott. A nyugati tájolású kétszárnyú nagy teraszajtó ellenére a nap túlnyomó részében még a nappaliban is sötét volt. Minthogy a 40 éves tető egyébként is felújításra szorult, a Larsen család megragadta a lehetőséget, hogy több természetes fényt juttasson otthonába.

A felülvilágítókon keresztül az ég is látható

Ahhoz, hogy a családi házba több fény jusson, a konyha, az étkező, mindkét fürdőszoba és a bejárati terület feletti födémet megnyitották, ahová felülvilágítóként funkciónáló VELUX tetőtéri ablakokat építettek be. Azon túl, hogy a tetőtéri ablakok rengeteg természetes fényt engednek a helyiségekbe, a friss levegőjű, egészséges beltéri klímáról is gondoskodnak. A felülvilágítóknak köszönhetően a helyiségek nyitottabbá váltak, és tágasabbnak tűnnek.

A konyhában a tetőtéri ablakokat a helyiség közepén, egymás fölé helyezték el. A szomszédos étkező is kiegészült két nagy tetőtéri ablakkal az asztal felett. Az új tetőtéri ablakok a konyhát és az étkezőt is világos, tágas térré változtatták.

A Larsen család a fürdőszobák felújítását is a maga javára fordította. A nagy fürdőszobában az egymás felett elhelyezett két tetőtéri ablak rengeteg természetes fényt és megfelelő szellőzést biztosít, ami nagyon jól jön például zuhanyozás után. Az egykor ablak nélküli vendégfürdőszoba is kapott egy tetőtéri ablakot, amely nemcsak a fényről, de friss levegőről is gondoskodik.

A bejárati rész fölé is tetőtéri ablak került a korábban teljesen sötét alagsori előszoba természetes megvilágítására. A pincébe vezető lépcső környéke és az előszobának ez a része így világosabbá és barátságossá változott. Az egyetlen terület, ahova nem került tetőtéri ablak, az az előszoba-folyosó. Ehelyett itt két VELUX fénycsatorna enged be több mint elég fényt még a felhős napokon is. A lakók így napközben nem szorulnak mesterséges világításra, helyette élvezhetik a napfényt és a kellemes fényviszonyokat. Egy fénycsatorna kb. 6 négyzetméternyi terület bevilágítására is alkalmas – ez nagyjából megfelel egy 60 wattos izzó teljesítményének. „Az előszoba most már teljesen világos napközben. Néha meg kell néznem, hogy tényleg le van-e kapcsolva a lámpa" – mondja Lone széles mosollyal az arcán. Napnyugta után a fénycsatornában elhelyezett LED izzó egy hagyományos lámpához hasonlóan felkapcsolható. Így nincs szükség külön mennyezeti világításra.

A természetes fény és a szellőzés jó közérzetet idéz elő

A beépített tetőtéri ablakok és a rajtuk keresztül beáramló világosság különleges jelleget kölcsönöznek a háznak, és gondoskodnak a lakók jó közérzetéről. A tetőtéri ablakok segítségével az energiafogyasztás is csökken, mivel a családnak kevesebbet kell fűtenie télen a passzív napenergia melegítő hatásának köszönhetően. A helyiségeket elárasztja a természetes fény, így többnyire még a felhős napokon sincs szükség mesterséges világításra, körülbelül 8%-kal kevesebb energiát fordítanak erre a célra. A tetőtéri ablakok az épület szellőzésében is fontos szerepet játszanak. „Leginkább akkor tűnik fel, mekkora a különbség a korábbi állapothoz képest, amikor sok vendégünk van és befejeztük a főzést. A helyiségek sokkal kellemesebbnek és frissebbnek tűnnek" – mondja Lone.

Kellemes beltéri klíma a természetes szellőzésnek és az intelligens hővédelemnek köszönhetően

Annak érdekében, hogy a ház a nyári napokon ne melegedjen fel, minden ablakra külső hővédő rolók kerültek. A rolók nem engedik, hogy a napsugarak bejussanak a nagyméretű ablaküvegeken keresztül. A VELUX INTEGRA® érzékelőrendszer ráadásul atumatikusan szabályozza a hővédelmi rendszer minden elemét. Az érzékelők intelligens összjátékával és a kültéri hőmérséklet, valamint a napsugárzás erősségének gyakori ellenőrzésével a rendszer dönti el, hogy a beltéri klímának éppen a rolók felengedése vagy leengedése válik-e hasznára.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk