Közélet, hírek

Tervpályázatot ír ki a Főváros a Városháza Park megújítására

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Tervpályázatot ír ki a Főváros a Városháza Park megújítására
Közélet, hírek

Tervpályázatot ír ki a Főváros a Városháza Park megújítására

2021.11.08. 14:00

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország, Budapest

Cég, szervezet:
Budapest Főváros Önkormányzata

Címkék:
tervpályázat

Vélemények:
2

Olyan tervezőcsapatok jelentkezését várják, melyek a komplex tervezési feladat valamennyi szakterületi tudásával rendelkeznek. A koncepció Budapest új főterének létrehozása.

Tervpályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat a Városháza előtti elzárt, jelenleg üzemi funkcióra használt területre - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes hétfőn, a Városháza dísztermében. A területen Budapest új főterét, egy parkosított agorát alakítanának itt ki, ami az elképzelések szerint az aktív közéleti részvétel helyszíne, a budapestiek és a Városháza találkozópontja lehet. A pályázatot hivatalosan november 24-én hirdetik meg, december 9-én tartanak helyszínbejárást, a pályaművek beadásának határideje pedig 2022. március 21. - olvasható az erre a célra létrehozott honlapon.

A fő célok három alappillérben foglalhatóak össze:

  • Budapest szívében 8000 m2 új zöldfelület jön létre, hogy cselekedjenek a klímaváltozás ellen. A parkot fásítják, kellemes hangulatú helyet alakítanak ki, egyszersmind enyhítsék a nyári kánikulák hatásait. A csapadékvizet helyben hasznosítanák a környezettudatosság jegyében.
  • A "nyitott Városháza" koncepció jegyében közelebb hoznák az emberekhez a Városháza napi működését, Budapest új főterét a demokrácia és a társadalmi viták helyszínévé tennék, helyet adva megemlékezéseknek, társadalmi eseményeknek. A földszinti helyiségeket kulturális és ügyfélforgalmi célokra nyitják meg.
  • A Városháza Park a kultúra és a találkozások helyszíne lesz, rendezvényeknek adva helyet. A Budapest Galéria, a Merlin felújított épülete és a Városháza megnyitott földszinti tereinek együttesével új kulturális és közösségi tér jöhet létre a város szívében.

Ugyanitt írják azt is, hogy a jelenlegi, 2019-ben megválasztott vezetés átfogó stratégiát készített a Városháza tömb középtávú fejlesztésére, hogy összehangolja a Városháza épületét és környezetét érintő különböző projektelemeket, így a homlokzati felújítást, a földszinti helységek megnyitását, a Budapest Galéria új kiállítóterének kialakítását és a Merlin Színház épületének felújítását. A komplex program keretében a következő években ütemezetten, teljesen megújul a Városháza park és környezete. Ennek első lépéseként szeptemberben már kiírták a pályázatot a – Bálna kulturális központ eladása miatt “hontalanná vált" – Budapest Galéria új kiállítótermének tervezésére, amit a Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában alakítanak ki. Erről korábban mi is beszámoltunk.

A program soron következő lépése a Városháza Park megújulására vonatkozó térépítészeti tervpályázat kiírása. A cél, hogy a tömb területén olyan városi park és köztéregyüttes alakuljon ki, ami egyszerre biztosít zöldfelületet és új, attraktív városi teret a budapestiek számára, amely megadja Budapest régóta hiányzó „főterének" a XXI. században értelmezhető funkcióit. A nyertes pályázóval a Fővárosi Önkormányzat hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást fog lefolytatni az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítésére vonatkozóan.

A tervezési terület a Bárczy István utca, Károly körút, Gerlóczy utca és a Városháza utca által határolt tömbön belül, egy nagyságrendileg 190×190 méter négyzet alakú telken a Városháza három udvara. A tervezés során figyelembe kell venni az udvarok körül és az utcák túloldalán levő épületek által alkotott térfalakat és városszerkezeti elemeket. A tervezés során az I. és II. udvarok távlati kialakítását annak feltételezésével kell kidolgozni, hogy a “pavilonszárnyakat" elbontják. Olyan városi park, találkozóhely tervezése a cél, ahol az emberek nem csak áthaladnak, hanem a legváltozatosabb funkciókkal tartósan is használják a teret.

A térről érhetők el a Városháza udvari szárnyainak megnyitandó földszinti helyiségei, elsősorban közfunkciókkal (vendéglátás, kulturális létesítmények, ügyfélforgalmi létesítmények stb.). A Városháza keresztszárnyának kapuin érhető el a két belső udvar és a Városháza két bejárata. A III. udvar területét ferdén átszeli az egykori pesti városfal alapja – ennek gondos megőrzése, bemutatása, a tér szerkezetébe és a tájépítészeti kompozícióba illesztése a pályázat egyik fontos követelménye. 

Elvárás, hogy a tervezendő Városháza park területén legyen biztosított közhasználatú zöldfelület, alkalmi rendezvénytér (rendezvény, kiállítás, karácsonyi vásár, stb. céljára), illetve városi találkozóhely, pihenőhely. A pályázó a fenti funkciókon kívül további városi funkciók integrálására tehet javaslatot a költséghatékonyság és fenntarthatóság figyelembevétele mellett. Meg kell határozni továbbá a téregyüttes fő tengelyeit, irányait, bejáratait. Ezek elsődlegesen a következők: a Fővárosi Önkormányzat épületének két tengelye, a két belső kapualj tengelye, amely a Városház utcát összeköti majd a Városháza parkkal, a park főbejáratát kijelölő, a Károly körútra vezető tengely, egyfajta városkapu a Madách tér irányába, emellett egyéb gyalogos és forgalmi tengely lehet a Bárczy István utca és a Gerlóczy utca felé eső irány.  

A területen 5000 m2 felületű, részben fásított rendezvényterület biztosítandó legalább 10000 résztvevő egyidejű elhelyezésének kell biztosításával. A burkolt területek nagyságának meghatározásánál figyelembe kell venni a Kerületi Építési Szabályzat előírásait, mely szerint a tér területének 50%-át zöldfelületként kell kialakítani. Biztosítani kell a térre néző földszinti helyiségek megközelítését, azok szabadtéri kapcsolatát (teraszok), gazdasági kiszolgálását.  

A Fővárosi Önkormányzat célja, hogy a Városháza területén olyan városi park és köztéregyüttes alakuljon ki, ami egyszerre biztosít zöldfelületet és új, attraktív városi teret a polgárok számára, amely megadja Budapest régóta hiányzó „Városháza terének" a XXI. században értelmezhető funkcióit. A pályázó feladata, hogy – a KÉSZ 50%-os zöldfelületi arányra vonatkozó előírásának betartása mellett – javaslatot tegyen a városi “TÉR" és a “PARK" megfelelő arányára és elrendezésére, sokoldalú használatot lehetővé tévő kialakítására. A pályázó feladata, hogy javaslatot adjon a Városháza park kialakítására, a védelem alatt álló épületek, köztéri elemek, természeti környezet értékeinek megőrzésével. Cél a park köztér-együttesének magas színvonalú városépítészeti és tájépítészeti kialakítása, egy reprezentatív, zöldfelületekben gazdag városi tér létrehozása. 

A Merlin épületét jelenlegi formájában, felújítva helyezik üzembe. A park kialakítása során biztosítani kell a jelenlegi, déli oldal felőli gyalogos bejárat megközelíthetőségét, valamint az épület környezetében 200 m2 területen vendéglátó terasz elhelyezésének lehetőségét. 

A Városháza Park megvalósításának kezdő lépése a III. udvar területének kialakítása és a munkákkal párhuzamosan a „Nyitott Városháza" koncepció szerint a földszinti terek átalakítása, megnyitása az udvar felé. Az I. és II. udvar rendezésével a projekt későbbi ütemében kell számolni, amikor már sor kerülhet az “pavilon szárnyak" bontására, az udvarok, majd az udvari homlokzatok helyreállítására. 

A Városháza Károly körúti arcának kialakítása gyakorlatilag egy 300 éve nyitott kérdés. A Városháza épületét már eredetileg 1715-ben is úgy tervezték, hogy az épület bezárja a teljes tömböt, azonban az ekkor még létező pesti városfalba ütközve ez nem valósult meg. Az épület és a térszerkezet átalakítására a XX. században is számos terv született, melyek közös vonása, hogy fő céljuk az, hogy a Városházának új, reprezentatív főhomlokzatot akartak adni. Jelenleg rövid és középtávon nincs tervben a Városháza bővítése, de a jövő számára nyitva akarják hagyni ezt a lehetőséget, ezért a pályázóknak figyelembe kell venni a Károly körúti telekhatár mentén hosszabb távon megvalósítható épület kialakításának lehetőségét. 

A zsűrizést követően a pályázat eredményhirdetésére a tervek szerint 2022. április 29-én kerül sor. A pályázók a tervpályázati kiírást az e-TervPÁLYÁZAT rendszerben, regisztrációt követően tölthetik le.

A bírálóbizottság elnöke Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes, társelnöke Erő Zoltán, Budapest főépítésze, tagjai: Bardóczi Sándor főtájépítész, Anthony Gall építészmérnök, műemléki szakértő (Miniszterelnökség), Jámbor Imre CSc, DLA tájépítész mérnök (Magyar Építész Kamara), Dévényi Tamás építészmérnök (Budapesti Építész Kamara), Krizsán András DLA építészmérnök (Magyar Építőművészek Szövetsége), Sági Adrienn, Belváros-Lipótváros főépítésze, Barsi Orsolya építőmérnök, klímastratégiai osztályvezető (Főpolgármesteri Hivatal), Barts Balázs építészmérnök (Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.), valamint  Albrecht Ute építészmérnök, településtervező (Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft.). A munkát szakértőként Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka tájépítész mérnök (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem), Kádár Bálint építészmérnök (Kortárs Építészeti Központ), a Fővárosi Civil Munkacsoport delegáltja, Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója, Le Marietta, a FPH "Nyitott Budapest" Osztály osztályvezetője és Papp Tamás építészmérnök, a FPH Épületfenntartási és Karbantartási Osztály osztályvezetője segítik. 

Ahogy annak idején az Építészfórum is megírta, 2008-ban már volt egy Városháza Fórum elnevezésű tervpályázat, ami a Városháza és környezete fejlesztésére irányult. A második fordulóba jutott 18 pályázónak az egykori Károly körúti bazársor helyén olyan modern városközpont tervét kellett létrehozniuk, amely egyesíti a kulturális, közösségi és önkormányzati funkciókat is. Ezt a pályázatot a világszerte elismert holland építész, Erick van Egeraat terve nyerte (aki az eredeti terveket később ki is egészítette), azonban nem valósult meg.

Vélemények (2)
J Laszló
2021.11.10.
12:14

Attól tartok, ez csak egy újabb kamu főpolgármester úr részéről. A városháza eladásáról sok írás és hangfeltvétel is megtalálható az interneten, érdemes rákeresni.

Reki
2021.11.10.
06:19

Ha jól emlékszem, a főpolgármester úr még a kampányban azt ígérte, első dolga lesz megválasztása után, a parkoló megszüntetése és a park kialakítása. Ehhez képest most, 1 évvel később írják ki a pályázatot. Jobb későn, mint soha!

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk