Közélet, hírek

Szociálisan érzékeny, kreatív és magyar: indul a Hello Wood

1/5

Hello Wood 2011

Hello Wood 2011

Hello Wood 2011

Hello Wood 2011

?>
Hello Wood 2011
?>
Hello Wood 2011
?>
Hello Wood 2011
?>
Hello Wood 2011
?>
1/5

Hello Wood 2011

Hello Wood 2011

Hello Wood 2011

Hello Wood 2011

Szociálisan érzékeny, kreatív és magyar: indul a Hello Wood
Közélet, hírek

Szociálisan érzékeny, kreatív és magyar: indul a Hello Wood

2012.04.20. 08:28

Idén is folytatódik a Hello Wood kreatív-, szakmai-, társadalmi esemény, amelynek üzenete egyre több fiatal alkotót mozgósít. Művészek, designerek és gondolkodók egy csoportja az utóbbi évek gazdasági-társadalmi változásait figyelemmel kísérve egyre inkább úgy érzi, nem lehet passzívan figyelni, hogy az országban élő emberek többsége milyen szerény körülmények között él. Felelős alkotóként nem lehet a kényelem buborékjában kizárólag a városi elitnek alkotni. A Hello Woodban résztvevő fiatal tervezők, fotósok, filmesek, elméleti szakemberek és közgazdászok azt a modellt keresik, amelyben a tudás és az alkotóerő kohéziós szerepet tölthet be köztük és a társadalom kevésbé kivételezett vagy kifejezetten hátrányos helyzetű közösségei között.

Idén is folytatódik a Hello Wood kreatív-, szakmai-, társadalmi esemény, amelynek üzenete egyre több fiatal alkotót mozgósít. Művészek, designerek és gondolkodók egy csoportja az utóbbi évek gazdasági-társadalmi változásait figyelemmel kísérve egyre inkább úgy érzi, nem lehet passzívan figyelni, hogy az országban élő emberek többsége milyen szerény körülmények között él. Felelős alkotóként nem lehet a kényelem buborékjában kizárólag a városi elitnek alkotni. A Hello Woodban résztvevő fiatal tervezők, fotósok, filmesek, elméleti szakemberek és közgazdászok azt a modellt keresik, amelyben a tudás és az alkotóerő kohéziós szerepet tölthet be köztük és a társadalom kevésbé kivételezett vagy kifejezetten hátrányos helyzetű közösségei között. 2012-ben olyan szervezetek kapcsolódtak be a szervezésbe a MOME line - design műhely mellé mint a dráma-pedagógiában és szociális színházi projektekben jártas Krétakör vagy a szociális építészettel foglalkozó Reflekt Stúdió, a tanácsadói testületben pedig szerepet vállalt Gerendai Károly (Sziget), Halasi Rita Mária (Design Hét Budapest), Leena Pasanen (Finnagora), Árvai Nagy-Krisztina (Holland Nagykövetség), Martinkó József (Trendguide) és Ráday Dávid (Proud).A szervezők a napokban teszik közzé a júliusi alkotótáborra vonatkozó, egyetemistáknak szóló pályázati felhívást.

 

Hello Wood 2011
1/5
Hello Wood 2011

 

 

Egy elmélet szerint a kreatív ipar által létrehozott termékek és szellemi alkotások 90%-a lakosság 10%-nak készül, főként a városi elitnek. A Hello Wood idén arra tesz kísérletet, hogy a résztvevők kreativitásukat kis közösségek hasznára fordítsák, a megszokott designesztétikát megőrizve. Az idei szlogen: Hello Wood hívja hőseit! Hősök alatt azokat a helyi vezetőket, civil szervezeteket, fiatalokat értjük, akik készek tenni azért, hogy a szerényebb helyzetű közösségekben javuljanak a körülmények. Mindezt saját kulturális eszközeinkkel próbáljuk segíteni, a közös munka, a tenni akarás, a tettre készség, az egymásra figyelés erejével." - mondja Pozsár Péter, a Hello Wood kurátora, a Reflekt Stúdió építésze, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója. Idén a társadalmi felelősségvállalás táplálja a kreativitást és az alkotási kedvet, amelyben továbbra is meghatározó szerepet tölt be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által képviselt integratív esztétikai megközelítés és a workshop-vezető alkotók és szakemberek látásmódja. A Hello Wood idén is alkotótáborban teljesedik ki, amelyet ünneplés és fesztivál követ.

Az alkotótáborra július második felében kerül majd sor a Dédestapolcsány közelében lévő Bánvölgye Táborban. Szokás szerint minden workshopon vegyes csapatokban vesznek részt a különböző egyetemekről érkező diákok, egy-egy, a szakmájában kiemelkedő, elismert csapatvezető-mentor irányításával. Bakos Maxim, a Hello Wood igazgatója, MOME line – design műhely vezetője így fogalmaz: „A kreativitást úgy értelmezzük mint a korábban össze nem függő struktúrák kombinációját. Már a legelső Hello Woodnál megfogant az a gondolat, hogy a kreativitás egyik kulcsa, ha különböző hátterű alkotók dolgoznak együtt. Arra törekszünk, hogy a magyar kreatív ipar legszínesebb, legérdekesebb képviselői csatlakozzanak." 2012-ben számos új workshopot indítanak a szervezők. A tavalyi fa-építészeti, film és tipográfiai műhelyek mellett a Medence Csoport upcycling workshopja, a MOME EcoLab formatervezés műhelye, továbbá tájépítészet, fotó, animáció, irodalom, új média, társadalomtudományi és üzleti modellezés műhelyek gazdagítják az alkotótábort. Csakúgy mint 2011-ben, a Hello Wood tábort az „utánpótlást" nevelő DEMO Tábor előzi meg, Huszár András építész irányításával, amelyre 9-14 éves gyerekeket várnak egészség-tudatos és kreatív foglalkozásokkal.

 

Hello Wood 2011
2/5
Hello Wood 2011

 

 

Az alkotótábor workshopjainak előkészítése már elkezdődött. Folyamatban van azoknak a településeknek és közösségeknek a kiválasztása, amelyek szükségleteikkel meghatározzák az alkotások gyakorlati célját. Az alkotások egy része kifejezetten hátrányos helyzetű közösségek számára készül majd. Ezeknek a közösségeknek a kiválasztásában a Hello Wood szervezői olyan civil szervezetek segítségét kérték mint például a Romaversitas vagy Berki Judit bátorterenyei szociális missziója. Még folynak a tárgyalások a pontos részleteket illetően, de az már biztos, hogy a MOME EcoLab a bódvalenkei közösséggel dolgozik majd együtt, hogy olyan kreációkat hozzon létre, amelyek bevételi forrásokhoz segítik a helyieket. Az alkotások egy másik része a Hello Wood alkotótábor környékén elhelyezkedő, Heves és Borsod megye határán lévő települések részére készül; a konkrét települések a Hello Wood társadalomtudományi műhelyének és helyi vezetőknek a segítségével kerülnek kiválasztásra. Ezek az alkotások kulturális vagy közösségi funkciót töltenek majd be a helyi lakosok életében.

Fontos eleme a Hello Wood sikerének, hogy úgy tekinthetünk rá mint “magyar specialitásra", amely lokális problémákra reflektál, helyi szakemberek irányításával, de mindeközben a nemzetközi szakma figyelmét is élvezi. 2011-ben már határon túlra is eljutott a Hello Wood híre, és kolozsvári, bukaresti és temesvári egyetemek csatlakoztak a 8 magyar egyetem mellé. Már az első évtől kezdve felbukkantak az alkotások a külföldi sajtóban, nemrég a Goethe Intézet által szervezett frankfurti Making Heimat konferencián tartottak róla előadást. Mi sem bizonyítja jobban a Hello Wood nemzetközi létjogosultságát, mint az hogy pár napja Cameron Sincliar az Architecture for Humanity világhírű társalapítója bíztató üzenetet küldött a szervezőknek. A Hello Woodban csoportvezetőként résztvevő, nemzetközileg elismert szakemberek is viszik a kezdeményezés hírét: már harmadik alkalommal vállal csoportvezetői szerepet Losonczi Áron feltaláló. Az ő nevéhez fűződik a világ első kereskedelmi forgalomban kapható transzparens betonjának, a Litracon-nak a kifejlesztése és szabadalmaztatása, amelyet a TIME magazin a 2004. év legfontosabb találmányai közé sorolt. Idén második alkalommal van a csoportvezetők között a magyar szobrászművészet rock sztárja, Szőke Gábor Miklós, akit falécekből kreált lényeiről ismert meg az ország.

 

Hello Wood 2011
3/5
Hello Wood 2011

 

 

A nemzetközi hírű résztvevők között kell megemlíteni a társszervező Krétakört is, amelyet a szakma díjak hosszú listájával honorált, többek között az Európai Bizottság vagy a Francia Állam díjával. A Krétakör felel a Hello Wood záróeseményének megrendezéséért, és a létrejövő alkotások fesztivál-szerű bemutatásáért. A tervek szerint a színház a DEMO gyerektábor és a Hello Wood alkotótábor alkotásainak felhasználásával, a demós és az alkotótábor környéki településeken lakó gyerekek közreműködésével rendez ünnepséget, melynek keretében a települések a számukra készült alkotásokat a gondozásukba vehetik.

A Jaf Holz Ungarn Kft., Magyarország legnagyobb fakereskedelmi vállalata, harmadik éve teszi lehetővé, hogy a Hello Wood alkotótábor és kísérő rendezvényei megvalósuljanak. Varsányi Tibor ügyvezető igazgató mint faipari szakember a legjelentősebbnek tartja ezt az együttműködést a faipar és az építészek között: "Az egyik legfontosabb célom, hogy a fiatal tervezők visszataláljanak a fához. Óriási öröm azt látni, hogy egyetemisták a szakma legjelesebb képviselőinek vezetésével, kreatív struktúrákat és faszerkezeti csodákat hoznak létre. A mérnöki, esztétikai érvek mellett azonban van egy  további jelentős érv, ami a fa használata mellett szól. Növekvő fa felhasználással a faipar egyre fontosabb szerepet tud betölteni Magyarország gazdasági-társadalmi fejlődésében: a fa a legjobb ökologikus építőanyag, használata munkahelyeket teremt, fejlődik általa a vidék és a gazdaság. A napjainkban megvalósult tudatos erdőgazdálkodással a fakitermelés, a fafeldolgozás és a fa újrahasznosítás fenntartható, ökotudatos és környezetbarát modellt képez."

 

Hello Wood 2011
4/5
Hello Wood 2011

 

 

Az alkotások szállítását idén is a DHL biztosítja.

Az alkotótábort követően 2012. augusztusában a Hello Wood ismét jelen lesz a Szigeten. A Sziget  Kultúrzónája három óriási, a Hello Wood szellemiségére reflektáló fa-installációt kap. Ősszel pedig az egész éves munkáról készül kiállítás a Design Hétre Budapest fesztiválra.

A pályázatra regisztrálni az alábbi honlapon lehet.

Facebook oldal

Fontosabb dátumok

Pályázatok leadási határideje: 2012. május 18.
Eredményhirdetés: 2012. május 25.
DEMO Wood gyerektábor: 2012. július 15– 21.
Hello Wood alkotótábor: 2012. július 21 – 29.
MOME EcoLab Bódvalenkén 2012. július 27. – augusztus 1.
Hello Wood Fesztivál a Krétakörrel Dédestapolcsányban 2012. július 29.

Fotók: MOME line

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk