Épületek/Középület

Széchy Tamás uszoda

1/14

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/14

Széchy Tamás uszoda
Épületek/Középület

Széchy Tamás uszoda

2006.07.26. 10:10

Tervezők: Pálfy Sándor, Keller Ferenc, Kapitány József, Fialovszky Tamás, Vajda Barbara, Galina Zoltán, Láris Barnabás

Tervezők: Pálfy Sándor, Keller Ferenc, Kapitány József, Fialovszky Tamás, Vajda Barbara, Galina Zoltán, Láris Barnabás
Medencék, uszodatechnológia: Rákos Péter építész, Angyal György statikus, Kálmán Tamás statikus (műugró medence), Debreczeni Józsefné, Székelyhídi Klára vízgépészeti tervek, Horváth István villamos tervek, Tóth Sándor épületgépészeti tervek, Szabó Csaba külső közművek tervei, Mélyépterv Komplex Mérnöki Kft.
Pongor László statikus - (műugró torony, lelátó épület) Pond Kft.
Épületgépészet: Oltvai Andás, Oltvai Tamás, Oltvai Gépész Stúdió
Közmű: Hanczár Zsoltné, Bíró Attila, Kész Tervező Kft.
Elektromos: Kovács György, Provill Kft.
Környezetvédelem: Bite Pálné, Weiner László, ifj. Bite Pál, Dombi István (zaj), Vibrocomp Kft.
Környezetrendezés: Karády Gábor, Csontos Csenge, Land-a Kft.   
Épületszerkezetek: Becker Gábor Adeco Kft.
Sporttechnológia: Judik Zoltán
Tűzvédelem: Mészáros János, Mébart Bt.
Közlekedés: Rhorer Ádám, Közlekedés Kft.
Felvonó: Sáfár Zsolt, Thyssenkrupp Lift 

 
 
A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda bővítése egy új uszoda létesítésével 2005 augusztusában indulhatott el. A régi-új épületegyüttes lesz helyszíne a 2006. július 26-án kezdődő Úszó EB-nek. A sok akadályozó tényező ellenére a KÉSZ Kft. a szerződési feltételeknek megfelelően felépítette az uszodát, 2006. június 20-án átadta azt. A létesítményben az első műúszó próbaversenyek rendben lezajlottak.

A KÉSZ Közép-Európai Építő és Szerelő Kft. közbeszerzési pályázaton nyerte el az állami megbízást a sportcentrum bővítésére a Sportfólió Kht-tól (névváltást követően Rendezvénycsarnok Zrt.). A beruházás előkészítését, bonyolítói, műszaki ellenőri feladatait a BM Beruházási és Közbeszerzési Rt. kapta meg. Az új uszodarész terveit az Építész Stúdió készítette el.

A KÉSZ Kft. feladata

  • 25x25 m-es műugró medence, műugró torony, gépészeti központ, lelátók építése;

  • 50x25 m-es versenymedence építése; a Ny-i oldalán lelátó -benne öltözők, technikai és mellékhelyiségek- építése;

  • közönségforgalmi átjárók, térburkolatok építése;

  • közművek építése.

 

A munkát 2005. augusztus 17-én kezdte el a KÉSZ Kft. Az építési területen az átadás-átvételkor régi teniszpályák, valamint a Danubius evezős klubház használatában lévő edzőterem és raktár, a meglévő uszoda „C" lelátó épülete, illetve az ezek közötti területen az uszoda eredményjelző táblája volt található. Az első feladat ezeknek a létesítmények elbontása volt.

A bontást követően tereprendezési, talaj-megerősítési a szomszédos épületek közműveinek átépítési munkáival kezdődhetett el az érdemi munka. A kivitelezés szűk építési területen, szigorú feltételek mellett, akadozó engedélyeztetés mellett zajlott. Az építési terület egykor a Duna egyik benyúló ága volt, ezt a részt az idők folyamán feltöltötték. A talaj itt laza kavicsos, ami teherhordásra nem volt alkalmas. A talaj megerősítése fúrt „kavicscölöpökkel" történt. A versenymedence és a lelátó épület alatt összesen 596 cölöpöt fúrtak. A bedolgozott anyag mennyisége 1810 tonna volt. A medencék alatt ezen kívül talajcsere is történt. Az egyéb létesítmények esetében (műugró torony, térvilágító oszlopok) fúrt vasbeton cölöpalapok készültek. Összesen 6 db 30 m-es kandelábert építettek be, amelyek egyenként 4-4 db 12 m-es vasbeton cölöpön állnak.

Az épületek vasbeton szerkezetűek. Az épületek specialitását a látszó beton szerkezetek jelentik. A betontechnológiát az öntömörödő betonra Dr. Zsigovics István betontechnológus dolgozta ki.

Mivel a létesítmény versenycélokra készült, folyamatosan ügyelni kellett a nemzetközi pontossági követelmények betartására. A geodéták egy-egy falszakasz és szerkezet elkészítése során többszöri ellenőrző méréseket végeztek és a szakipari kivitelezés (burkolás) idején is jelen voltak.

Mivel téli időjárási viszonyok között készült a kivitelezés a versenymedence burkolásához ponyvafedést kellett építeni - a medence falához rögzítve, hogy az a folyó külső munkákat ne akadályozza.

Az építés során külön hangsúlyt fektettek a műtárgyak, valamint az általános és vízgépészeti közművek kivitelezésének összehangolására. A munkák során mintegy 1600 m belső közművet és 1400 m vízgépészetei csővezetéket építettek be. A csapadékvíz elvezető csatornát a megrendelői igényeknek megfelelően körülbelül 600 m hosszan építették ki a sziget pesti ( ! ) oldalára a szükséges megelőző régészeti feltárásokat követően.


 

A műugró torony a létesítmény építészetileg meghatározó eleme. Az épület szerkezete merevacél betétekkel készített látszó vasbeton. A 3,00; 5,00; 7,50 és 10,00 m-es magasságokban, szinkronugrásra is alkalmas ugróplatformokkal rendelkezik. A platformok konzolos szerkezetek, kinyúlásuk 6,00 m, szélességük 2,80 m. A szinteken a külső körülményeket álló –és vizes felülettel is csúszásmenetes- speciális gumiburkolat van. A szintek megközelítése egyaránt lehetséges a külső acélszerkezetű lépcsőn, valamint a négyszemélyes hidraulikus felvonóval is. Az ugrótorony polikarbonát burkolást kapott, mely a szerkezet légiességét kelti látványként.A medencék burkolására 4500 m2 kerámia burkolatot használtak fel. A medencéket a legmodernebb vízkezelő berendezések szolgálják ki. A versenymedencét speciális hővédő fóliapaplan zárja le egy gombnyomásra, ezzel azonos vízminőséget, vízhőmérsékletet biztosítva a különböző versenyszámok úszóinak. A medence télen sátorfedést kap majd. A kivitelezési feladatok közé tartozott a teljes sporttechnológia leszállítása, illetve bizonyos elemek beépítése is.

A lelátó épület főbejáratánál a mozgáskorlátozottak közlekedésének segítésére lépcsőlift került beépítésre. A lelátókon 1000 fő foglalhat helyet, az Úszó EB-re mobillelátókat építtetnek még a versenyrendezők.

A márciusi, áprilisi rendkívüli árvíz jelentősen befolyásolta a befejező munkák menetét. A medencék felúszás veszélyes szerkezetek, a tavaszi árvíz idején talajvízmagasságot a figyelő kutakban folyamatosan ellenőrizték. Március 26-án el kellett árasztani a műugró medencét, majd a vízkezelő gépházat és végül a versenymedencét is. A sziget talajvízszintje olyan mértékben megemelkedett, hogy félő volt, felnyomja a medencetesteket. Az építők homokzsákokkal, az értékek mentésével, berendezések leszerelésével, elszállításával gondoskodtak az építési helyszín védelméről, készültek fel a vészhelyzetre. A hatóságok a szigetet lezárták a vészhelyzet idején, nem lehetett dolgozni az építkezésen. Az árvíz lassú visszahúzódása miatt csak április 24-re lehetett a medencéket teljesen felszabadítani, kiszivattyúzni azokból a vizet. A kárfelmérést, a károk elhárítását, a tisztítást; a helyreállítást követően folytatódhatott minden területen a kivitelezés. Az árvízi vis maior helyzet okán a műszaki átadás kezdete 2006. június 7-re tolódott. Az átadási folyamat június 20-án zárult le, megtörtént a létesítmény próbaüzeme. Sőt június 17-18-án a műúszók különböző korosztályai egy próbaverseny kereteiben is jelesre tesztelték a legendás úszóedzőről elnevezett Széchy Tamás Uszodát. Következnek az úszók és a műugrók versenyei, majd az Úszó EB magyar sikerei.

Számok, adatok:

  • A legforgalmasabb napokon több mint 200 fő dolgozott a helyszínen.

  • Az alapozás során a versenymedence alatti területen 378 db, a lelátó alatt 218 db, azaz összesen 596 db kavicscölöp készült. Átmérőjük 60 cm, átlagos cölöphossz 6,55 m. Bedolgozott kavicsmennyiség 1206 m3 (1810 tonna).

  • Az építkezés nagyságát jellemzi, hogy összesen 4000 köbméter betont és 350 tonna betonacélt dolgoztak be.

  • A versenymedence burkolásához 75 ezer csempét használtak fel.

  • A műugró medence burkolásához 35 ezer csempére volt szükség.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.